Ma 2024 augusztus 17. Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.
A független hatalmi ág vergődése

A független hatalmi ág vergődése

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Az Index is lejmolni kezdett.

Ha a média hatalmi ág, akkor ellenőrzésre szorul, méghozzá a többi hatalmi ág által. Ezt az ellenőrzési kísérletet azonban toporzékolva, hisztériázva utasította el a "független" média, hiszen ha ellenőrzik, megszűnik a függetlensége.

Olvasom, hogy Murányi András – aki a zoom.hu hírigazgatója, korábban pedig a Népszabadság (RIP!) főszerkesztője volt – lesz a Párbeszéd nevű mikropárt új kommunikációs igazgatója.

Az új kommunikációs guru így nyilatkozott erről: „Célom, hogy a Párbeszédet politikai márkaként újraépítsük, alapvetéseit, témáit, mondanivalóját egységes stratégia mentén, közérthető üzenetek formájában juttassuk el az emberekhez.

Munkájához sok sikert kívánunk az új stratégának, valamint őszintén reméljük, hogy pótolja a szürkeállomány hiányát ott, ahol a párton belül erre piaci rés mutatkozik. Feladatban nem lesz hiány.

Annyit azért remélünk, hogy az első mutatvány nem olyan lesz, mint ]]>a megboldogult Együtt visszatérési akciója]]>. Főként azért, mert a tarhálás Juhászék esetében korántsem új ötlet, hanem az eddigi brand része. A választópolgárok meggyőzése a Tarháló Párt részéről azzal, hogy most épp a független, szabad sajtóra gyűjtenek, nem biztos, hogy sikeres vállalkozás. És nemcsak azért, mert lassan kifogyok a 19 forintokból, lévén, a rezsimdollár is véges. Hanem azért is, mert a választási buktát követő lejmolás után a választópolgár – akinek, fájdalom, sokkal több esze van, mint amit a liberálisok feltételeznek róla – kétszer is meggondolja, hogy ne bízza-e inkább egy zsákfalu uzsorására a nehéz munkával megszerzett pénzét a Tarháló Párt helyett.

Apropó, független és szabad sajtó.

Úgy látszik, a független és szabad sajtónak nem tűnik föl, hogy épp a független és szabad sajtóból igazol valaki egy párt kommunikációs igazgatói posztjára. A független torok mindezt gond nélkül lenyeli. Láttuk ezt már persze jobbikos kiadásban is, hiszen arrafelé lehetséges jelöltként indulni és egyben a sajtó munkatársának is lenni, majd utóbbi minőségben okítani a rezsimsajtósokat függetlenségből és szakmából. (Szeretném megjegyezni, hogy nekünk ezzel semmi bajunk sincs; ha abból az irányból nem savat kapnánk, elgondolkodnánk, mit rontottunk el.)

A Népszabadság (RIP) a tudományos értékelés szerint független sajtótermék volt, szemben valamennyi jobboldali médiatermékkel. A volt főszerkesztő jelen lépésével vajon elvesztette-e független minőségét? És ha visszatér valamikor a médiába, visszanyeri-e azt? Kíváncsiak vagyunk, hogy a „függetlenség“ és „szabadság“ mértékegységeit hogyan számolják a liberális független „revolving doors“ jelensége kapcsán.

*

Nem sokkal a Párbeszéd új igazolásának és a Tarháló Párt akciójának híre után érkezett az, hogy az Index is lejmolni kezdett. Úgy tűnik, a tarhálás a liberálisok, függetlenek védjegyévé vált. Kíváncsian várjuk, hogy az Index által kitett függetlenségmérő mikor fog kiakadni, eddig – ugye – semmi probléma nem volt.

A „független“ sajtó önképe szerint a polgárok megbízásából dolgozik. Ezt a tételt már tesztelte a politis.hu, de sajnos elvérzett rajta. Úgy tűnik, a polgárok nem kívánnak áldozni a „független“ sajtóra. Pedig – állítólag – fontos feladatokat látnak el. Például ellenőrzik a hatalmat, ez a legfontosabb axióma, amit hangoztatnak, mert ez az első lecke a médiasuliban. De mondjuk Sorosnak és NGO-inak az ellenőrzését nem sorolják ide, mert a liberális független univerzumban egy főosztályvezető-helyettesnek is nagyobb hatalma van, mint Sorosnak. (Arról a nehézségről nem is beszélve, ha a függetlenség szponzora épp Soros György.)

A második legfontosabb tétel az, hogy a média a „negyedik hatalmi ág“. Ebből a perspektívából Murányi hatalomból hatalomba jet skizett, legalább a szférát nem hagyta el. Ám a fékezős-ellensúlyozós metafora szerint a hatalmi ágak egymást kell, hogy ellenőrizzék, különben zsarnokság vagyon. Ha a média hatalmi ág, akkor ellenőrzésre szorul, méghozzá a többi hatalmi ág által. Ezt az ellenőrzési kísérletet azonban toporzékolva, hisztériázva utasította el a „független“ média, hiszen ha ellenőrzik, megszűnik a függetlensége. Így lesz a média független hatalmi ág, egyedül a világon, kivonva magát a fékezős-ellensúlyozós logika kényszerítő érvei alól. Meg minden elemi logika kényszere alól, de ez legalább nem újdonság.

Hogy a független sajtó sorsa mi lesz, azt – ezt tanultuk a haladóktól! – majd a Piac eldönti.

Megadja Gábor - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Gazdaság (714) Tereb (146) Történelem (18) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Kultúra (9) Életmód (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Heti lámpás (323) Jobbegyenes (2833) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7774) Politika (1582) Belföld (11) Mozaik (83) Autómánia (61) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>