Ma 2024 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A Szent Korona temetése

A Szent Korona temetése

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Különös temetés zajlott 1849. augusztus 23-án, Orsova közelében.

a Duna partján. Egy csapat férfi egy akkora ládikát rejtett a földbe, amekkorába tán csak egy csecsemő holtteste férne el. Pedig nagy dolgokat temettek el itt: a magyar államiság jelképeit. Az elveszett magyar szabadságot. A Szent Koronát.

Szemere Bertalan - a bukott szabadságharc utolsó miniszterelnöke és belügyminisztere - vezette a menekülőknek e kis csoportját. Azt a felelősséget, hogy a bizonytalan jövőjű emigrációba, külhonba magukkal vigyék a magyar nemzet legféltettebb kincsét, egyikük sem akarta vállalni.

Felmerült az a gondolat is, hogy semmisítsék meg a koronázási jelvényeket - Batthyány Kázmér, többekkel ezt szorgalmazta -, hogy semmiképp ne kerülhessen a Habsburgok birtokába.

Ekkor már évszázados hagyománya volt annak az országban, hogy csak azt tekintették legitim uralkodónak, akit a Szent Koronával koronáztak meg. Azt pedig mindenképpen el akarták kerülni, hogy az új osztrák császár - aki egyúttal a magyar királyi címet is viselte -, Ferenc József a fejére tehesse a magyar koronát.

Hogy Ferenc József császár lett, azt nem kis mértékben a magyaroknak köszönhette. A magyaroknak és az ő szabadságharcuknak. Nagybátyja, a „Jóságos”-ként is emlegetett V. Ferdinánd szentesítette ugyanis az áprilisi törvényeket, azt a törvénycsomagot, melyet az utolsó rendi magyar országgyűlés állított össze. E törvények értelmében Magyarország rendi államból polgári demokráciává alakult volna át, alkotmányos monarchiává, független felelős minisztériumokkal, népképviseleti rendszerrel. Ez pedig nagyon nem fért össze a Habsburg abszolutizmus gondolatával. Ha nem is könnyen, de gyorsan jött a döntés: le kell hát cserélni a császárt! Senki se hivatkozhasson arra, hogy az uralkodó elfogadta a „lázadó” magyarok törvényeit.

Így került képbe a későbbi Ferenc Jóska… Ferdinándot lemondatatták, jöhetett helyette az ifjú Ferenc József, aki nem „járatta le magát” a magyar ügyben.

1849 őszén a császári és királyi hatóságok megindították a nyomozást a különös politikai értékkel bíró koronázási ékszerek után. Bizottságot állítottak fel keresésükre, rengeteg pénzt és fáradtságot áldozva arra, hogy a nyomára bukkanjanak. Mindenütt keresték, ahol 1849-ben megfordult a Korona, szerte az országban.

Mert bizony hányt-vetett sorsa volt azokban az időkben. 1848 utolsó napján el kellett menekíteni Budáról, mikor Windisch-Grätz seregei megközelítették a fővárost. Szilveszter éjszaka, rettenetes fagyban indult a harminc lovas kísérte kocsi, hogy átkeljen a teljesen még el sem készült Lánchídon. Először Szolnokra utaztak vele, majd Debrecenben őrizték addig, míg - Buda visszafoglalása után - diadalmenetben vissza nem vihették a fővárosba. Nem ez volt a Szent Korona első viszontagsága a 19. században. A napóleoni háborúk idején két ízben is menekíteni kellett, nehogy a franciák kezébe kerülhessen.

A szorgalmasan kutakodó császáriak számára a leggyanúsabb hely Debrecen volt. Először úgy vélték, hogy a város környékén - vagy éppen az épületben, ahol egykor őrizték - rejtették el.

Szabó István történész 1925-ben, a Debreceni Képes Kalendáriumban közölt egy a keresésre vonatkozó iratot:

„Debrecen város magánlevéltára részére örök emlékezetül. Július 4-én, 1853. Ezen a napon, t. i. július 4-én, 1853 reggeli 8 óra tájban a városházának piacra néző főkapuja és minden más ki- és bejárása fegyveres Gens d'armok által elfoglaltatván, s ugyanezek a felső tornácon szinte köröskörül felállíttatván, miután egyedül azoknak engedtetett meg a bejövetel, kik ide felparancsoltattak, s a magyar korona holléte iránti tudomásuk felől kihallgattattak, - a magánlevéltár sem kerülhette ki a megkutatást és ekkor történt, hogy a magyar koronának a magánlevéltárban semmi nyoma nem találtatván s arról más, a köztudomás szerint is, semmi ki nem tapogatódhatván, kivévén azt, hogy 1849-ik év elején, midőn Kossuth Lajos Debrecenbe jött, egy vasláda, melyről az a hír volt, hogy a magyar korona benne lett volna, ide a magánlevéltárba betétetett, s ugyanazon láda, midőn az akkori kormány Debrecenből 1849. év május végével eltávozott, elvitetett, ennek következtében a magánlevéltár pallózata feltöretett, úgy az előszobában volt vaskemence tökéletesen széthányatott, de minden siker nélkül, mert itt sem a korona, sem az azt állítólagosan magában foglaló vasláda meg nem találtatott.”

A debreceni sikertelen kutatás közben azért másutt is nyomoztak a Szent Korona után. Orsováig ugyan gyorsan eljutottak, de az első próbálkozásuk az elrejtett értékek fellelésére sikertelen volt.

Nem sokkal kutatás ideiglenes csődje után, bizonyos Wargha István - az 1848-as magyar külügyminisztérium egykori titkára, aki ekkor már, mint rendőrügynök jeleskedett - azzal fordult Kempen rendőrminiszterhez, hogy a londoni emigrációhoz kiutazva megszerzi a rejtekhely titkát.

Visszatérésekor azt jelentette, hogy Angliában egy Szűcs nevű egykori honvédtiszttől - aki állítása szerint jelen volt a koronázási ékszerek elrejtésénél -, 60 000 forintért megvásárolta rejtekhely titkát.

Esetében azonban joggal élhetünk a feltételezéssel, hogy megpróbált saját zsebre dolgozni. A visszaemlékezések szerint ilyen nevű ember nem volt jelen a „temetésnél”. Sokkal valószínűbb, hogy magától Kossuthtól - akivel találkozott Londonban -, vagy valamelyik munkatársától szerezte meg valamely ügyes trükkel a rejtekhely rejtjeles leírását, valamint a kód kulcsát. Az emigránsok hittek meséinek, tán még arra is megbízást kapott, hogy csempéssze ki a Szent Koronát külföldre.

A leírás birtokában az osztrákok már szinte biztosra mehettek. Kempen rendőrminiszter ugyanazt a Titus Karger nevű hadbíró századost bízta meg az újabb orsovai kutatás vezetésével, akinek a nevéhez fűződött az 1849 sikertelen kísérlet. Úgy vélték: a helyismerete jól jöhet…

Ezúttal nem is kellett csalódniuk a századosban. Bár eleinte a megáradt Duna akadályozta őket a keresésben, 1853. szeptember 8-án, a helyszínre érkező Wargha segítségével megtalálták a koronázási jelvényeket.

Tán nem is akkora baj, hogy így történt. Borzalmas állapotban kerültek elő a magyar történelem tán legbecsesebb ereklyéi. Mikor az orsovai parancsnokságon feltörték a ládát „legfelül a koronázási palást volt, átázva, kifakulva. A magyar koronázási kardot szinte megette a rozsda. A korona bőrtokját elrothasztotta a talajvíz. A saruk, a harisnyák és néhány régi okirat teljesen szétmállva töltötte ki a láda alját. Ebből a masszából került elő a korona két letört rubinköve, az egyik függő és az országalmáról letörött aranykereszt.” - Wikipédia

Ha nem pattan ki a titok és a földben maradnak a kincsek, tán örökre elvesznek. 1970-ben a Vaskapu-erőmű építésekor elárasztották ezt a területet.

De az ereklyék előkerültek. És megvannak ma is…

Források: Miabonyunk.hu; Rubicon.hu; Origo.hu; Wikipedia.hu; Zsupos Zoltán: Debrecenben ásták el a Szent Koronát?
Kép: A Szent Korona azonosítása az Erzherzog Albrecht hajó fedélzetén, Budafokon (Scanned by Szilas from A korona kilenc évszázada by Katona Tamás, Corvina 1979, Budapest / Wikipédia)

]]>http://hungaryfirst.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7893) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Flag gondolja (37) Mozaik (83) Autómánia (61) Életmód (1) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (333) Gasztronómia (539) Gazdaság (718) Jobbegyenes (2861) Tv fotel (65) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Kultúra (9) Mozi világ (440) Politika (1582) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>