Ma 2024 április 30. Katalin, Kitti napja van. Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.
lomnici-2-t-szanto.jpg

Tusványos után jöhetnek a közösségi hiperventillációk is.

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
2017-ben Orbán Viktor Tusványoson szó szerint így fogalmazott: Az autonómiát támogatom. Jobb híján.

Jelenleg Ukrajna korlátozottan ad lehetőséget a magyar mint kisebbségi nyelv használatára, holott a legutóbbi népszámlálási adatok szerint Kárpátalján a magyar anyanyelvű kisebbség aránya eléri, sőt meghaladja a 10 százalékot. Ehhez képest az ukrán alkotmánybíróság által idén februárban megsemmisített 2012. évi nyelvtörvény 10 százalékban határozta meg a magyar mint hivatalos regionális nyelv használatát Kárpátalján, ugyanis az alkotmányellenesnek minősített nyelvtörvény kibővítette a nemzeti kisebbségek addigi nyelvhasználati jogát azzal, hogy a kisebbségek hivatalosan is használhatják anyanyelvüket is – mint regionális státuszú nyelvet – azokban a közigazgatási egységekben, ahol arányuk eléri a 10 százalékot.

Ma valójában csupán Kárpátalja nyugati részén, a munkácsi járásban összesen hét olyan falu van, ahol a helyi lakosság számára biztosított lehetőség a magyar nyelvet megtanulni iskolában, illetve otthontanulási (magántanulói) környezetben.

Érdekes ugyanakkor, hogy északkeleti szomszédunk erőteljesen a NATO, illetve az EU felé kacsingat, Ukrajnának azonban a kisebbségvédelem területén tett súlyos visszalépései egyrészt azt mutatják, hogy nem akar eleget tenni a szükséges szabályozási szintnek, és eltávolodik az európai közösségtől. Másrészt az ukrán fél lépései az Észak-atlanti Szerződés Szervezete belső integritását is veszélyeztetik, hiszen több NATO-tagállam nemzeti kisebbségét nyomják el Ukrajnában, és az elveiért nem kiálló NATO a saját hitelességét is aláássa a külvilág felé.

Mivel pedig Kijev nem tesz eleget a nemzetközi jogi kötelezettségeinek és nem rendezi viszonyát megnyugtatóan a kárpátaljai magyar közösséggel – elnézve a magyar külügyi kormányzat határozott fellépését –, jobb ha nem dédelget hiú ábrándokat a nyugati integráció vonatkozásában.

Románia persze ebből a szempontból már más tészta.

Az 1918. december 1. napján Erdélyt megszálló államban jelenleg nem lehet kihirdetni a képviselőház által megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a román ellenzék ötven törvényhozója Románia alkotmányának 146. szakasza alapján előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

A román AB előtti eljárás hónapokkal hátráltathatja a jogszabály hatályba lépését, még abban az esetben is, ha a testület elutasítja az ellenzéki képviselők alkotmányos kifogásait. Elvileg a román alkotmány 6. szakaszának első bekezdése garantálja az identitáshoz való jogot, így az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Elvileg.

A magyar kisebbség szempontjából további vészjósló körülmény, hogy a Nagy-Románia Párt vélhetőleg az Európa Tanácshoz és az strasbourgi emberi jogi bírósághoz is fordulnak az ügyben. A párt főtitkára, Gheorghe Funar – a magyarellenes kirohanásairól ismert, volt kolozsvári polgármester – pedig kijelentette, hogy a „városában” nem lesznek sem kétnyelvű feliratok, sem kétnyelvű hivatalos dokumentumok, persze ha rajta múlik.

Tusványos kellő aktualitást nyújt ahhoz, hogy őszintén beszéljünk a magyar nyelvhasználatra leselkedő veszélyekről hazánk keleti szomszédságában. A fentiek kapcsán pedig újra és újra idézzük fel a kormányfő tiszta üzenetét: Az autonómiát támogatom. Jobb híján.

Ifj. Lomnici Zoltán - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Gasztronómia (539) Gazdaság (707) Jobbegyenes (2794) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (312) Autómánia (61) Történelem (18) Flag gondolja (36) Egészség (50) Tereb (146) Kultúra (7) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mondom a magamét (7571) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>