Ma 2024 június 30. Pál napja van. Holnap Tihamér, Annamária napja lesz.
29316445f49690c4e7038b47fb38846c.jpg

Frei Tamás: Nem is olyan pofonegyszerű

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Egy felmérés tanulsága szerint például a magyarok többsége (70 százalék) egyetért a családon belüli testi fenyítéssel, sőt, 39 százalék még az iskolaival is.”

Vajon kiknek van igazuk? A franciáknak, akik nem hajlandók – ahogy ők mondják – képmutató, álszent módon megtiltani a gyerekek enyhe testi fenyítését, vagy azoknak az országoknak – köztük Magyarország –, melyek hivatalosan büntetik a nevelési célzattal kiosztott pofonokat.

Az Európa Tanács ezen a héten ismét felszólította Franciaországot, hogy záros határidőn belül emelje törvényi szintre a gyerekbántalmazás tilalmát, egyébként eljárást kezdeményez a szabadságjogokra oly büszke franciák ellen. Párizs képviselőit könnyen lehet, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé citálják, ha továbbra is ragaszkodik a gyerekek enyhe testi fenyítéséhez.

A franciák többsége ugyanis azt gondolja, hogy a teljes tilalom, a totális liberalizmus (vagyis hogy gyereket csak meggyőzéssel szabad nevelni, mert a verésből eredő félelemérzet lelki sérülést okoz) tévedés. Néha igenis elcsattanhat a pofon, nagyon persze ne fájjon, nyomot ne hagyjon, de tudja már az a gyerek, hogy merre hány óra.

Érdekes vita, főleg, hogy én a mindennapokban azt tapasztalom, hogy a francia nők (középosztálytól fölfelé) sosem „jópofiznak” a gyerekeikkel. Nem tekintik őket „barátnak”, hanem a szülők iránti tiszteletre nevelik őket. A kicsikkel nem gügyögnek, a nagyokkal pedig nem „haverkodnak”.

A faux pas az súlyos ballépés. Miközben Svédországtól kezdve, Ausztrián át egészen Magyarországig az európai országok sorra ratifikálják és beemelik a törvénykönyveikbe, hogy – idézve a magyar jogszabályt –„a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással – fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal –, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez”.

Eközben a franciák makacskodnak. Azt állítják, hogy már maga a törvény léte is képmutató, ettől még nem fog megváltozni semmi. De célt is téveszt, mert csak ahhoz a féktelen neveletlenséghez vezet, amelyet nap mint nap bárki tapasztalhat a párizsi metrón, a budapesti buszokon, vagy éppen az iskolai tanórákon, ahol egyre pimaszabb a légkör.

Elég nehéz adatokat találni arról, hogy miképp is gondolkodunk minderről egy olyan országban, ahol a verés elméletileg tilos. Azért van néhány kutatás, és az eredmények megdöbbentők. Egy felmérés tanulsága szerint például a magyarok többsége (70 százalék) egyetért a családon belüli testi fenyítéssel, sőt, 39 százalék még az iskolaival is.

Hogy a tanár elnáspángolhassa a gyereküket. Ráadásul a testi fenyítést helyeslők többsége (54 százalék) az iskolában az „eszközök alkalmazásától” sem riadna vissza. Értsd: nádpálca és favonalzó. 24 százalék csak a fenékre verést hagyná, 22 százalék viszont szükség esetén még a pofont is megengedné. Az már csak hab a tortán, hogy a magyar szülők szerint minél kisebb egy gyerek, annál inkább „használ” neki a verés. A többség, 51 százalék szerint ugyanis az alsó tagozatosoknak kiosztott fenyítések hatékonyabbak, mint a felső tagozatban vagy a középiskolában elcsattanó ütések.

A Franciaországban most fellángoló vita kapcsán az ottani családügyi államtitkár azt mondta, hogy ideje lenne kollektív, össznemzeti szinten erről a kérdésről elbeszélgetni. Talán Magyarországon is.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Belföld (11) Heti lámpás (320) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Egészség (50) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2820) Gazdaság (712) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1582) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Életmód (1) Mondom a magamét (7680) Szépségápolás (15) Sport (729) Tereb (146) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>