Ma 2023 június 06. Norbert, Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.
Nevet vált és kizöldül a chicagói Sears Torony

Nevet vált és kizöldül a chicagói Sears Torony

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Környezetvédelmi szempontból korszerűsítik a nyugati félteke legmagasabb épületét, a chicagói Sears Tornyot. Tulajdonosainak június 24-i bejelentése szerint a 350 millió dolláros "zöld" beruházás révén a 110 emeletes irodaház mintaként szolgálhat majd a környezetbarát térkihasználáshoz.  

A tervek szerint az öt éven át tartó munkák révén 80 százalékkal csökkenthető a 442 méter magas felhőkarcoló áram-, és 40 százalékkal a vízfogyasztása. A torony nevet is változtat: az új bérlőjével, a londoni székhelyű Willis Group Holdings biztosítási alkuszcéggel kötött szerződés alapján Willis Toronynak hívják majd. A névváltoztatást márciusban jelentették be, az átkeresztelésre a nyáron kerül sor, miután a cég 500 dolgozója beköltözik az épületbe.

A torony közelében a következő 3,5-5 évben ugyanilyen környezetvédő eljárásokkal 50 emeletes, 500 szobás luxusszállodát is építenek majd.

Forrás: AFP

A megtakarítás érdekében a tulajdonos, az American Landmark Properties ingatlanvállalat számos intézkedést tervez. A téli zimankó és a nyári hőség ellen egyaránt védő hőszigetelő ablakokra cserélik ki az 1973-ban a Skidmore, Owings és Merrill iroda tervei alapján épült torony 16 ezer füstszínű, egyrétegű üvegablakát. Üzemanyagcellás gázbojlereket építenek be, amelyek egyaránt gondoskodnak az áramellátásról, a fűtésről és a hűtésről. Korszerűsítik a 104 felvonót és a 15 mozgólépcsőt, hogy 40 százalékkal csökkentsék áramfogyasztásukat. Huszonnégy millió gallon (majdnem 91 millió liter) vizet takarítanak meg az illemhelyek modernizálásával és esővízgyűjtéssel.

Forrás: AFP

Olyan világítási rendszereket alkalmaznak, amelyek automatikusan átkapcsolnak a természetes fényforrás-alapú világításra. Vízmelegítéshez napelemeket helyeznek üzembe a 90. emeletnél. Eltérő teljesítményű szélturbinákat is tesztelnek a tetőzeten. Növényeket telepítenek a torony tetejére, amely így a világ legmagasabb, zöldtetővel ellátott épülete lesz. A mintegy 3 ezer négyzetméternyi zöldtetővel a közlekedés és a városi fűtés okozta ártalmak csökkenthetők - állítják a beruházók. Az épületet körülvevő, gránittal beborított területeket is parkosítják.

"Reméljük, példaként szolgálhatunk arra, hogyan csökkenthető a magas építményeknek a környezetre gyakorolt hatása" - jegyezte meg közleményében Adrian Smith építész.

origo.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Politika (1581) Nagyvilág (1306) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (521) Kultúra (6) Életmód (1) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (9) Autómánia (61) Sport (729) Mondom a magamét (6854) Történelem (15) Tereb (142) Gasztronómia (539) Gazdaság (681) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2624) Heti lámpás (264)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>