Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
ec9d9cd0af83a1212c9f5f4540df5344.jpg

Mesebeli Afrika - Kis magyar bulvár: a szenegáli “zsoldosok” története

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még emlékezhetünk, 2006. áprilisában került a hírekbe először az a három magyar, akiket akkor Szenegálban, a guineai határ közelében tartóztattak le szenegáli sofőrük állítólagos meggyilkolásáért.

Gál Géza, Nagy Zoltán és Fehér Tamás nem sokkal korábban érkeztek a szenegáli fővárosba, Dakarba, a marokkói Casablanca és Párizs érintésével, céljuk pedig Sierra Leone (állítólagosan Guinea és Bissau-Guinea sem volt kizárható úticél) volt, ahol biztonsági munkákat szerettek volna vállalni (ezt téves keverni a zsoldos fogalmával – ilyen alapon az áruházi biztonsági őr is zsoldosnak számít) főleg különböző bányákban.

Nagyjából ez az, ami biztos, a történet többi részét csak kósza hírekből és a szenegáli ügyészség vádiratából ismerhetjük, eszerint a három férfi 2006. április 18.-án egy terepjárót bérelt Dakarban sofőrrel (egy állítólagos szafari miatt), majd észak felé indultak pénz, élelem és ekkor még konkrét terv nélkül. A vád szerint, amikor a Dakartól 92 kilométerre fekvő Tivaouane (ez már majdnem a partoknál van) településéhez értek, a magyarok megkötözték sofőrjük, Aly Diop Niang kezeit és lábait, száját betömték majd a nyakára is fojtókötést helyezve kitették az útmenti bozótosba. Három nappal később vették őket őrizetbe több száz kilométerrel délebbre, mindössze öt kilométerrel a guineai határtól, műholdas tájékozódóval és túlélési kézikönyvekkel felszerelkezve.

]]>szenegaliak]]>

Mindenesetre a szenegáli ügyészség állításaival szemben a három férfi szava áll mindösszesen, akik azt állítják, hogy amikor kitették a kocsiból a sofőrt, az még életben volt és a sierra leonei munkavállalást, szenegáli utazást nem tiltja semmi. Bár korábbi kihallgatásukon ellentmondásos történetekbe keveredtek, először azt állították, hogy egy brit katonai művelet résztvevőiként járnak az országban, később változtatták ezt egyszerű sierra leonei munkavállalási vallomásra. Ügyük most ért el a végső kifejlet közelébe, szombaton álltak ismét bíróság elé gyilkosság, rablás és bűnszervezetben való összeesküvés vádjában, és végül az ügyész által kért életfogytig tartó szabadságvesztést a bíróság elfogadta, 15 napos fellebbezési határidőt hagyva a védelemnek utolsó kiskapuként.

Tehát a  mainstream médiában megjelenő “kijelentő mód” helyett ez még egyáltalán nem végleges ítélet. Az életfogytig tartó börtönbüntetés (munkával kiegészítve) a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül a legsúlyosabb büntetés Szenegálban, ahol a gyarmati időkben épült, lepusztult börtönökben napjainkban közel háromszoros a túltelítettség és nem igazán kellemesek a körülmények sem (pl. tisztálkodási lehetőségek, ágyak hiánya).

Fő forrás: AFP, Africasia, European Pressphoto Agency (fotó)


]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7725) Heti lámpás (322) Autómánia (61) Nézőpont (1) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2825) Gazdaság (713) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Politika (1582) Egészség (50) Sport (729) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Belföld (11) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>