Ma 2023 szeptember 30. Jeromos napja van. Holnap Malvin napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 84. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Rendkívüli sajtószemle a nyugati migránsokozó terrorvilág végének kezdetéről.

]]>BBC]]>

EU referendum: a BBC előrejelzése szerint az Egyesült Királyság a távozásra szavaz

A reggeli félhetes híreket a BBC World Service rádión elmondó pár egymáshoz 6:24-kor, a hírek beolvasása után: „Borzalmas nap” (női hang). „Ez döntés volt az ellen, hogy a hatalom mind kevesebbek kezébe került” (férfi hang, amelynek tulajdonosa politikailag inkorrekt módon szólt száz milliókhoz, de a brexites többség szívéből).

]]>FINANCIAL TIMES]]>

EU referendum: az Egyesült Királyság a Brexitre szavaz, a piacon földrengésszerű mozgások”.

]]>THE GUARDIAN]]>

A Brexit győzelméről írt cikkei közül az egyik címe: „Az EU megrémült”. Ez így kezdődik: „Az Egyesült Királyság példátlan döntése, hogy elhagyja az Európai Uniót, a 28 államból álló tömböt történelme legmélyebb válságába taszított – olyan szeizmikus robbanás ez, amely az egész projektet megbuktathatja.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Nagy-Britannia arra szavaz, hogy elhagyja az Európai Uniót”.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Úgy néz ki, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót”.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

Megdöbbentő döntéssel a britek az EU elhagyására szavaznak”.

POLITICO

Az amerikai portál európai kiadásának reggeli kör-emailje ezt írja: „A populisták kezébe kerültek a külpolitikai ügyrendek:… az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (EKT) szerint 45 fontos /európai/ párt közül 32 készül arra,  hogy az uniós tagságtól a menekültkvótákig népszavazást rendezzen. Különbözőségük ellenére az európai radikális jobboldali és radikális baloldali populistáknak meglepően sok külpolitikai kérdésben egyezik a véleménye. Mindegyikük mélyen szkeptikus az EU-val kapcsolatban, ellenzik a külföldi beavatkozásokat, főként a Közel-Keleten; nem lelkesíti őket a Washingtonnal fenntartott kapcsolatuk és pozitívan állnak Putyin Oroszországához… a külpolitika már nem az elitek játéka lett. Mark Leonard, az EKT igazgatója kijelentette: „Nem intézhetjük el őket egy kézlegyintéssel marginális pártként – forradalmat csináltak az európai külpolitikában. Választott fegyverük az, hogy népszavazásokat vetnek be kedvenc témáik népi támogatásának felkorbácsolására.

És 9 óra 24 perckor: „]]>Cameron miniszterelnök bejelenti]]> lemondását”

DER SPIEGEL

A vezető német hetilap és a legnagyobb látogatottságú német hírportál főszerkesztője reggeli kör-emailje: „Számolják még a szavazatokat, de a reggeli órákban az EU-referendumban a Brexit-tábor 52:48 százalékos arányban vezet. A BBC az EU-ellenesek győzelmét vetíti előre. Ha ténylegesen a Brexitre kerül a sor, úgy ez fekete nap lesz Európának. A börzéken maximális az idegesség. A font már zuhan. Minden részvénypiacra megrázkódtatás vár.”

]]>FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG]]>

„A britek 51,9 %-kal az EU elhagyására szavaztak”. És egy ugyanerről szóló ]]>másik cikkének címe]]>, amely már a Brexit-szavazásra jött reagálásokkal foglalkozik: „Szomorú nap Európának és Nagy-Britanniának(mármint a britek kisebbségének), megjegyezve, hogy „a jobboldali populisták Franciaországban és Hollandiában fellendülőben vannak és országaikban máris népszavazásokat követelnek”.

]]>DIE WELT]]>

Politikai földrengés Európában: a britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”.

Ráadásként egy tegnapi cikk a lapból, amely ezzel a címmel jelent meg: „]]>Hazaárulás lenne]]>, ha a britek az EU-t elhagynák”. Ez idézet Francis Fulton-Smith német-brit színésztől, az ARD német közszolgálati tévén futó, elsöprő sikerű „Dr. Kleist családja” sorozatának főszereplőjétől. A cikk a Brexit sikere esetén a nacionalizmus visszatértétől retteg.

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

„A britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”

]]>NEUE ZÜRCHER ZEITUNG]]>

„A britek az EU-ból való kilépésre szavaznak”

]]>CORRIERE DELLA SERA]]>

„Nagy-Britannia az EU-n kívül”

(A francia és a spanyol sajtó kora reggel szinte egyöntetűen azzal a címmel jelentett a várható végeredményről, hogy „Győzött a Brexit”.)

]]>NIGEL FARAGE]]>

„Tegnap este még a hazugság, a korrupció és a becsapás, míg ma reggel a becsületesség, tisztesség…” (Ezek azok az első szavak, amelyeket a hangos hurrázások ellenére hallani lehet a Brexit vezető politikusának, a UKIP elnökének szájából  1 perc 35 másodperces győzelmet ünneplő beszéde elején).

]]>Facebookján pedig]]> ezekkel a mondatokkal üdvözölte a győzelmet: „Most már merem azt álmodni, hogy egy független Egyesült Királyságra virrad a hajnal. (…) Visszakaptuk az országunkat. Köszönöm mindnyájunknak!

]]>EUOBSERVER]]>

Az európai „szélsőjobboldali” politikusok gratuláltak a brit szavazóknak döntésükhöz. A francia Marine Le Pen: „Győzött a szabadság. Legyen hasonló népszavazás Franciaországban és az EU országaiban”. A holland Geert Wilders: „Brüsszelt leverték”. Az olasz Matteo Salvini (Északi Liga) „Éljen a szabad polgárok bátorsága”. Gerolf Annemans flamand „nacionalista” (értsd: patrióta), aki a brit szavazókat „hősöknek” nevezte és Percy Bysshe Shelley angol költőt idézte: „Vesd el a magot – de ne engedd a zsarnoknak a betakarítást” hozzátéve: „köszönet a felszabadításért”. A német Beatrix Von Storch, az AfD-től: „Június 23-a történelmi nap… Junckernek és Schulznak le kell mondaniuk”.

*             *             *

]]>Tusk: a vezetőknek találkozniuk]]> kell az Egyesült Királyság nélkül, hogy megbeszéljék a Brexit ’részleteit’” (mondta Donald kacsa).

*             *             *

]]>Megrázkódtatás, döbbenet]]>, rettegő félelem: ömlenek be a Brexit reagálások” címen a jelentés politikusokat idéz. Sigmar Gabriel német alkancellár: „A pokolba is! Rossz nap Európának”. És egy igazi kivétel, aki érti a döntés okát:  Gerard Araud washingtoni francia nagykövet: „Reform vagy halál!”.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (276) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7104) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2683) Irodalmi kávéház (529) Egészség (50) Tereb (145) Mozaik (83) Belföld (10) Gazdaság (689) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Tv fotel (65) Kultúra (6) Sport (729) Történelem (16) Flag gondolja (34)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>