Ma 2024 február 24. Mátyás napja van. Holnap Géza napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 193.

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Vajon Donald Trump elpusztítja Amerika globális szerepét?

]]>THE SPECTATOR]]>

E címmel írt véleménycikket a jobboldali konzervatív-neokon keverék brit Spectator hetilap. Szerzője Andrew J. Bacevich amerikai hadtörténész professzor, aki az amerikai hadseregből ezredeti rangban vonult nyugdíjba.

A cikk azért aggódik, de nagyon, hogy mi lesz Amerikával Trump elnökségével. Azzal az országgal, amelyik Harry Truman elnök óta „elkötelezett a globalizmus mellett”.

A második bekezdés egy nagyon sok mindent eláruló mondattal indul: „Az Egyesült Államok olyan szövetségesei, mint Nagy-Britannia, Japán, Szaúd-Arábia és Izrael számára a globalizmus volt a soha meg nem szűnő ajándék”.

(Megjegyzés: más országoknak pedig ez az ajándék porrá bombázás, míg megint másoknak a bombázások hatására megindult migránsválsággal való birkózás az „ajándék”.)

Egy Schulz után egy Verhofstadt az EP élén?

]]>POLITICO]]>

Guy Verhofstadt ringbe száll az elnökségért címmel a Politico azt az értesülését közli, hogy az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának elnöke, volt belga miniszterelnök a szocialistákkal akar üzletet kötni, hogy „kinn tartsák a középjobbot”.

A cikk így kezdődik: „Guy Verhostadt hiszi, hogy csak egyetlen ember tudja megállítani a középjobbot abban, hogy az Európai Parlament elnökségét megszerezze. Neve? Guy Verhofstadt.”

A Politiconak azt nyilatkozta, hogy megszerezheti a többséget elnökké választásához a többi frakcióval szövetkezve, annak érdekében, hogy ne Antonio Tajani, az Európai Néppárt elnökjelöltje vezesse az EP-t.

Tajani Berlusconi volt olasz miniszterelnök szóvivője volt és arra számít,  hogy a 73 olasz képviselő pártoktól függetlenül inkább rá fog szavazni, eltérve a frakcióvonaltól.

(Megjegyzés: az EP-ben egyetlen tagországnak vannak csak féregdelegáltjai.)

“Felháborító” zöldpolitikusi lázadás: nyugodtan nyilvánítsák “biztonságos” országnak Tunéziát, Marokkót és Algériát

DER SPIEGEL/SPIEGEL ONLINE

A legolvasottabb német portál reggeli hírlevelében a zöldek parlamenti képviselőjét, Winfried Kretschmannt (Baden-Württemberg miniszterelnöke) vette célba. Azt írja, éppen úgy pártja agyára megy, mint Seehofer bajor miniszterelnök Merkelékére.

„Bűne”: nincs ellene az az ötlet, hogy Tunéziát, Marokkót és Algériát „biztonságos harmadik országnak” nyilvánítsák. (Magyarázat: ha egy ország „biztonságos”, onnan nem kaphatnak menekültstátuszt a migránsok.)

A kör-email kommentárja: Kretschmann-nak, akár bajor kollégáinak fontosabb a választói kedvébe járni, mint Berlint támogatni.

Brit miniszter: a kínai élelmiszerexport kulcsfontosságú lesz a Brexit után

]]>CGTN]]>

(Magyar élelmiszeripar, figyelem!)

Andrea Leadsom, az élelmiszerek terén is felelős miniszter kijelentette, hogy Kína az egyik legfontosabb, Brexit utáni piac a brit élelmiszereknek és italáruknak.

Hozzátette: ez hatalmas esélyt ad a brit élelmiszeriparnak a felvirágzásra, idézi őt a globális kínai hírtévé.

Trump teljesen átalakítja az amerikai hírszerzést

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

A globális  terjesztésű amerikai lap azt az értesülését jelentette meg, hogy Donald Trump megválasztott elnök, az amerikai hírszerző szervek kemény kritikusa legszorosabb tanácsadóival dolgozik egy olyan terven, amely teljes mértékben átstrukturálná e szerveket, lefaragna a politikai vezetés felduzzadt  részéből, és a székhelyből többeket külföldi, tényleges hírszerzői munkára küldenének.

Trump felfogása szerint a hírszerzés teljesen át lett politizálva.

Zeman melegebb éghajlatra küldte belügyminisztériuma „hibrid veszély” nevű, neokon célzatú új szervezetét

]]>EURACTIV]]>

Az újonnan alakult cseh belügyminisztérium e héten „A Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Központot” hozott létre, húsz emberrel. Célja, hogy azonosítsa a politikai radikalizálódás, a terrorizmus és (most jön a neokon csavar) „a nyilvánosságot megcélzó külföldi dezinformációs kampányok felől érkező veszélyeket”.

A kezdeményezés annak nyomán jött létre, hogy a cseh elhárítás azt állította, Oroszország aktívan megcélozta a cseh közvéleményt a NATO, az Európai Unió és egyéb ügyekben kiberháborúval, propagandával, bábcsoportokkal, és a populista, valamint szélsőséges csoportoknak nyújtott támogatással.

Ugyanakkor az erősen oroszbarátnak tekintett Milos Zeman elnök és hivatala bírálta az új szervezetet, kiemelve, hogy az a szólás szabadságát korlátozhatja.

Jiri Ovcacek, Zeman elnök szóvivője az új kjzpontot a kommunista korszakból ismert cenzúrahivatalhoz (CUTI) hasonlította. A témában még 56 twitter-üzenetet is kiküldött.

Egyik twitter-üzenete Zeman elnököt idézte így: „Nincs szükségünk cenzúrára és gondolatrendőrségre”.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Mondom a magamét (7420) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Gazdaság (698) Mozi világ (440) Heti lámpás (305) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Jobbegyenes (2761) Irodalmi kávéház (535) Tv fotel (65) Vetítő (30) Autómánia (61) Politika (1582) Tereb (146) Történelem (17) Szépségápolás (15) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>