Ma 2022 szeptember 29. Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 125. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Asselborn-vita állása: “Orbán oldalán a történelem”.

]]>TAGESZEITUNG]]>

Jean Asselborn, luxemburgi külügyminiszternek Magyarország EU-ból való kizárását követelő tegnapi Die Welt-interjúja több száz cikket eredményezett, amelyek elsöprő többsége igen élesen bírálja az EU rangidős külügyminiszterét. A hangokra jellemző, hogy még az ultraballiberális német lap is azt írja, „Jean Asselbornnak  Magyarország és annak miniszterelnöke, Orbán Viktor elleni tirádái azok élessége miatt példa nélküliek, és egy külügyminiszter szájából elhangozva botrányosan nem diplomatikusak”. Majd felteszi a kérdést, mindettől függetlenül Asselborn vádjai megállnak a lábukon? A kérdésre a válaszát így kezdi: „Orbán évek óta feldühíti az európai politikusokat egy illiberális társadalomról szőtt fantáziáival és nép-nemzeti szövegeivel. Új alkotmánya biztosítja hatalmát. A szabad sajtónak csak az árnyéka maradt. Egy ideális EU ’szellemét’ gyakran sérti meg.” Csakhogy egyrészt nincs mechanizmus egy tagország kizárására. „Másrészt jelenleg Orbán oldalán áll a történelem. A menekültekkel szemben határkerítésekkel megvalósított elhárító magatartását egy évvel ezelőtt bírálták. Ma szinte a fősodrat.”

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Abszurdnak nevezi Asselborn kijelenését a német portál, hiszen „titokban mindegyik EU-tagállam profitál Orbán kurzusából”. Az EU határain fekvő államokat cserben hagyták. Senkit nem érdekelnek a Görögországban embertelen körülmények között élő menekültek és migránsok. Merkel pedig eltávolodott a napi politikától és saját politikáját „iránymutatónak” hirdeti. A cikk megjegyzi, Luxemburg az EU-ban a megállapodás szerinti menekültkvótának csak a töredékét engedte be az országba.

]]>IMOLA OGGI]]>

Az Asselborn-ügyre reagálva az olasz jobboldali portál felteszi a kérdést, tényleg azt hiszik ezek a gőgös „europisták”, hogy „valaki is megtépné ruháját, ha kitennék az EU-ból”?

]]>SLATE FRANCAIS]]>

Az amerikai hírportál francia kiadása hosszú cikkben dicséri Angela Merkelt, mint aki egyedül áll szemben az európai „szélsőjobboldal kulturális uralmával” és hajlandó kardot rántani Orbán Viktor, „az Európai Unió Darth Vaderje ellen”. Orbán a sötét európai erők bajnoka, a tekintélyuralmi idegengyűlölő, antiszemita erőké, aki az „illiberális demokrácia” modelljével javasol egy ellen modellt az Európai Unióval szemben”, írja egyebek között rendkívül hosszú cikkében a szerző, Sylvain Kahn.

]]>JUNGE FREIHEIT]]>

Christoph Schönborn bécsi püspök arra figyelmeztetette Európát, hogy a muzulmánok meg akarják hódítani, idézi őt a német jobboldali lap. Feltette a kérdést, vajon Európa meghódításának harmadik iszlamista kísérletére kerül sor? Ezt a püspök a bécsi Stephansdomban Bécsnek az oszmánoktól történt 1683. szeptember 12-i megszabadulása emlékére tartott egyházi ünnep alkalmával mondta. Kijelentette azt is, hogy a muzulmán bevándorlás nyomán már most érezhetőek a veszteségek, nem csak gazdasági, de mindenek előtt emberi és vallási értelemben.

]]>DIE WELT]]>

Joachim Herrmann, bajor belügyminiszter azzal kapcsolatban, hogy három, Németországba menekültként érkezett, terrorizmussal gyanúsított személyt tartóztattak le, keményen bírálta a német menekültpolitikát. Kijelentette, hogy „a menekültek ellenőrzésének kétségbevonhatatlan hiányai megbosszulták magukat”, ídézi a jobboldali német napilap a CSU-párti minisztert.

]]>EURACTIV]]>

Egy  Fancy Bears nevű  hackercsoport megtámadta a Doppingellenes Világ Ügynökség (WADA) adatbankját, erősítette meg tegnap az ügynökség és azt állította,  hogy a Fancy Bears mögött az orosz kormány áll. A napvilágra hozott dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai sportolók tilos szereket szedtek, de őket a WADA nem büntette meg, mert az ügynökségtől kivételezettségi engedélyt kaptak. Így ilyen szereket szedett Simone Biles tornász és a Williams testvérek, írja a brüsszeli szakportál, amely idézi Putyin orosz elnök szóvivőjét, aki kijelentette, a Kremlnek semmi köze a hackertámadáshoz.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Mahammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a vezető amerikai lapban írt cikkében felhívja az ENSZ és általában a világ közvéleményének figyelmét, hogy meg kell állítani a vahabista Szaúd-Arábia mérgező támogatását az al-Nuszra terroristáinak, mecseteknek és madrasszáknak, ahol szélsőséges gyűlöletet tanítanak. A szaúdiak azt hiszik, ha káoszt okoznak az arab világban és szítják az ellenségességet a shíiták és a szunniták között, azzal Iránt szorítják sarokba, miközben mérhetetlen kárt okoznak az emberiségnek. A mai harcokat ugyan az Egyesült Államok által kezdeményezett iraki lerohanás indította meg, az erőszak fő motorja a szaúdiak által szponzorált szélsőséges ideológia.

]]>HAARETZ]]>

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kétoldalú katonai segélyegyezményét írják ma alá Washingtonban. Ennek értelmében Izrael 38 milliárd dollárt kap az Egyesült Államoktól 2019-től 2028-ig.

]]>THINGS THAT SUCK]]>

A magát a tömegek számára ajánlott alternatív hírforrásnak megnevező portál arról számol be, hogy Daniel Tamburello, Új Hampshire szövetségi állam republikánus kongresszusi képviselője facebookjára kiposztolta azt a sokkoló állítást, hogy Clintonnénak Parkinson betegsége van és a tüdőgyulladása csak kísérő jelenség. A portál bemutatta az FB-bejegyzés másolatát azzal a megjegyzéssel, hogy azt Tamburello már eltávolította.

]]>RT]]>

Kemény összecsapásokra került sor a rendőrséggel Nápolyban, amikor több százan gyűltek össze Matteo Renzi miniszterelnök érkezésekor. A demonstrálók a költségvetési szigorítások, a munkatörvény módosítása és a tervezett oktatási reformok ellen tüntetve áttörtek a rendőrkordonokon.

]]>IL GIORNALE]]>

Mario Monti korábbi olasz miniszterelnök, az uniós költségvetési bizottság elnöke a jövő hónap végén javaslatot kíván benyújtani egy „szuperpatrimoniális” adóra (Tobin-féle adóra), amelyet az uniós tagországoknak kellene kötelezően fizetniük. „Ez lenne a végső KO”, kommentálja az olasz lap Monti ötletét.

]]>BREITBART]]>

Több száz afrikai árasztotta el az Egyesült Államokkal határos mexikói városokat azért, hogy Kaliforniában és Texasban menedéket kérjenek, írja a jobboldali amerikai portál. Sokan közülük ellenőrizetlen hátterűek, akik Szomália iszlamista terror fertőzte részeiből érkeztek. Bujkálniuk nem kell. Sőt: a mexikói hatóságok külön engedélyt adnak nekik, amellyel elérhetik az amerikai határt.

]]>SPUTNIK]]>

Csehországban a kommunisták (baloldaliak) aláírásokat gyűjtenek, hogy népszavazást tartsanak az országnak a NATO-ból való kilépéséről, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Politika (1581) Kultúra (6) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Heti lámpás (260) Mondom a magamét (6339) Tereb (142) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gazdaság (667) Történelem (15) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Életmód (1) Sport (729) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Nagyvilág (1464) Jobbegyenes (2428) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>