Ma 2021 szeptember 20. Friderika napja van. Holnap Máté, Mirella napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 122. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

A V4-ek Orbán vezetésével forradalmat akarnak az EU-ban (Daily Mail)

]]>THE DAILY EXPRESS]]>

Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia magyar vezetéssel forradalmat gerjesztenek az Európai Unióban , hogy blokkolják a migránsokat, írja a brit lap. A négy visegrádi ország célja az, hogy az egész Európai Uniót eltereljék a nyugati liberalizmustól egy nemzetibb álláspont felé, felhasználva a Brexitet. Várható, hogy szeptember 16-án ez az álláspont keményen ütközik majd a pozsonyi uniós csúcson a liberális nézeteket képviselő Németországgal, Svédországgal, Dániával, Franciaországgal, Spanyolországgal és Olaszországgal szemben. Orbán Viktor, írja a cikk, növelni kívánja a kelet-európaiak nemzeti és vallási azonosságtudatát csakúgy, mint Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke. Orbán szerint ezzel a nemzetek erősebbek és ellenállóbbak lesznek. A V4-ek nem akarnak vízummentességet a törököknek és Magyarország egy hónap múlva népszavazást rendez az uniós migráns kvótákról.

]]>EUOBSERVER]]>

Franciaország, Olaszország, Portugália, Málta és Ciprus vezetői ma Athénben találkoznak egy „EU-Med” (EU-Földközi-tengeri térség) csúcstalálkozóra. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök reméli, hogy ott sikerül rávenni a résztvevőket, a jövő heti pozsonyi EU-csúcson adjanak baloldali választ Európa többszörös válságaira. Kifejtette, a térség országait egyszerre sújtja a menekültválság, a biztonsági válság, a terrorizmus és a gazdasági válság. Az Észak országai többletet halmoznak fel, míg a Dél országai nagy hiányokkal küszködnek. Addig nincs európai konvergencia, mondta, ameddig ilyen különbségek léteznek. Ciprasz azt reméli, írja a brüsszeli szakportál, hogy a mai találkozón sikerül megakadályozni azt, hogy a pozsonyi csúcsot a V4-ek uralják, mert ezek az országok csökkenteni akarják Brüsszel hatalmát elsősorban a migráció terén. De Ciprasz azt is szeretné, hogy ellensúlyt képezzenek Németországgal és annak költségvetés szigorítási politikájával szemben. A németek ezt nagyon rossz szemmel nézik. Egyikük kijelentette, hogy Nagy-Britannia távozása után a „Club Med” országainak blokkoló kisebbségük van, amellyel bármilyen olyan brüsszeli törvényt el tudnak gáncsolni, amit nem szeretnek.

]]>IL FATTO QUOTIDIANO]]>

A magát „Napi tényeknek” nevező, négyszázezres olvasótáborral rendelkező olasz napilap „Lazlo” Petrát „migránsokkal focizónak” nevezi. A róla írt cikkének címében azt írja, két év börtönre ítélhetik. A nyugati fősodratú médiumegyveleg ezen eminense azt állítja, hogy az N1TV, amelynek László Petra dolgozott, „az Orbán-kormányhoz közeli tévéadó”.

]]>SPUTNIK]]>

Egy kijevi fellebbviteli bíróság nem ismerte el ténynek, hogy Oroszország fegyveres agressziót követett volna el a Krím-félszigeten és Kelet-Ukrajnában. A bíróság ezzel elutasította Stanislav Batrin jogász és emberi jogvédő nyolc vádpontját. Batrin a „Nyílt Bíróság” vezetője, jelenti az orosz hírügynökség angol nyelvű szolgálata.

*             *             *

A cseh szakszervezetek ]]>élesen ellenzik]]>, hogy az ukránok vízummentesen léphessenek be az Európai Unióba, mert annak következtében összeomolhat az ország munkaerőpiaca. Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter még áprilisban azt mondta, hogy Prága támogatja az ukránok vízummentességét. Egy cseh parlamenti képviselő azt mondta, hogy az amúgy is kis fizetések tovább zsugorodnak, ha az „ukrán rabszolgák” beáramlanak és tökéletes eszközökké válnak a helyi munkások bérei leszorításában.

*             *             *

A los angelesi UCLA egyetem hivatalosan ]]>tagadta]]>, hogy szegregált helyeket alakítottak ki kollégiumaikban. Csupán arról van szó, hogy egy 192 szobás épületben 20 egységet rezerváltak afro-amerikai diákoknak és azoknak, akiket aggaszt a faji igazságtalanság és így nyugodtabban tudnak lakni.

]]>COUNTERPUNCH]]>

A népszerű amerikai hírportálon (egy nappal azután, hogy az amerikai kormány egy újabb évvel meghosszabbította a 2001. szeptember 9-e nyomán elrendelt szükségállapotot) John W. Whitehead alkotmányjogász és ismert publicista részletesen, pontról pontra felsorolja az emberi és polgárjogok valódi helyzetét az Egyesült Államokban. Leszögezi, bizarr, de igazzá vált, amit Oszama Bin Laden jósolt és „az elmúlt 15 év valóban elviselhetetlen, fojtogató pokollá vált”A „2001 októberében elfogadott USA Hazafias Törvény minden lényegi akadályt eltávolított a kormányzati belenyúlás, a korrupció és a hatalommal való visszaélés elől”. A lakosság pedig csendben beletörődik mindebbe, mert elhiszi, hogy cserében biztonságot kap. Ami ma van, „az nem szabadság. Az börtöncella”, írja Whitehead, és felsorolja az amerikai rendőrállam fő jellemzőit A-tól Z-ig.

]]>JUNGE FREIHEIT]]>

Az osztrák szabadságpárti Norbert Hofer (az október 2-i elnökválasztás első helyének várományosa) óvott a schengeni megállapodás kudarcától arra az esetre, ha az EU külső határait nem biztosítják. Addig pedig mindent meg kell tenni a saját határok biztosítása érdekében, idézi Hofernek  a német hetilap portálja a német Stern magazinnak adott interjúját.

]]>RFE/RL]]>

Trump kampánybeszédében ismét dicsérte Putyint és Obamánál jobb vezetőnek nevezte, idézi őt a prágai, amerikai neokon irányítás alatt működő SZER/Szabadság Rádió. Elmondta, az orosz elnök erős kézzel irányítja Oroszországot. Noha rendszerét nem szereti, Putyin sokkal inkább vezető saját országában, mint Obama Amerikában. Elmondta azt is, ha elnöknek választják, szorosan együttműködik az orosz elnökkel az Iszlám Állam elpusztításában.

]]>THE WASHINTON POST]]>

Obama amerikai elnök tegnap Laoszban kezet rázott Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel egy ott tartott térségi csúcson – két nappal azután, hogy lemondott egy kétoldalú találkozót, miután Duterte obszcén kifejezésekkel bírálta Obamát. Obama kijelentette, hogy az ilyenfajta sértéseket nem veszi személye ellen irányulónak, hanem Duterte személyiségéből fakadónak. (A katolikus) Duterte hasonló hangnemben sértegette Ferenc pápát is, írja az amerikai lap.

*             *             *

Egy dán ]]>iskola]]> most a gyerekeket etnikai hovatartozásuk szerint szegregálja” címmel a lap arról ír, hogy a dániai Aarhus városában a migráns gyerekeket nem hogy beintegrálni akarnák, hanem szegregálják őket, ami miatt erős bírálatok érték emberjogi szervezetek részéről. A szegregáció azt jelenti, hogy a dán gyerekeknek lehetőséget adnak olyan osztályok elkerülésére, ahol több a migráns a dán gyereknél. Négy külön osztály van fenntartva migráns gyerekeknek és három vegyes osztály, ahol a migránsok és az etnikai dánok aránya egyenlő. A cikk végén szót adnak az iskolaigazgatónak is, aki ezzel indokolta össztűz alá került engedékenységét: „az szükséges volt azért, hogy az etnikai dánok ne hagyják el az iskolát”.

*             *             *

Az indiai kormány felgyorsította ]]>vécételepítési]]> kampányát. De az emberek makacsok. Hiába adnak nekik vízöblítéses vécét, csak nem akarják használni őket. A kormány most úgy döntött, megszégyeníti azokat, akik noha ingyen kaptak vécét, továbbra is a szabadban végzik el dolgukat. Narendra Modi miniszterelnök „Tiszta India” kampányával azt szeretné elérni, hogy 2019-re mindenki használjon vízöblítéses vécét. (Jelenleg az 1,3 milliárd lakosú ország 64 %-a nem használ vízöblítéses vécét.)

*             *             *

Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában bejelentették, hogy az ott lakók ]]>boldogságának]]> szentelt lakónegyedet építenek fel. Korábban már kineveztek egy „boldogságért felelős minisztert”.

]]>FRANCAIS DE SOUCHE]]>

A magyarul „Mélyfrancia” nevű független hírportál arról számol be, hogy néhány napon belül hatszáz migránst helyeznek el a festői, 2500 lakosú Pergaud à Allex várkastélyában. A hatóságok nem mondták meg, pontosan mikor érkeznek, ami még inkább feszültté teszi a helyzetet.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

A 2007-es recesszió óta erősen csökken az USA-ban élő latin-amerikaiak – az Egyesült Államok legnagyobb kisebbsége – népesség növekedése, ismertet a lap egy új tanulmányt. 2007 és 2014 között éves szaporulatuk 2,8 % volt, míg 2000 és 2007 között 4,4 %. A kilencvenes években pedig 5,8 %.

*             *             *

A lap olvasói ]]>pozitívan]]> reagáltak arra a cikkre, amely keményen bírálta Clintonnét, amiért hanyagul kezelte és elvesztette hivatalos emailjeit. Egy orvos olvasó azt írta, milyen jó, hogy Clintonné nem orvos, mert ha egy ellene rossz orvosi kezelésért indított perben kiderül, így kezelte volna betegei orvosi iratait, lecsukták volna.

]]>CIJ NEWS]]>

A független kanadai hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy a kanadai törvényhozásban nemsokára olyan törvénytervezetet fogadnak el, amely egy évvel csökkenti az állampolgársághoz szükséges várakozási időt és fellazítja az ehhez szükséges nyelvismereti elvárásokat csak azért, hogy a migránsok a mostani ultraliberális kormányra szavazhassanak a következő választásokon.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Első fokon három évre ítélték Algériában Szlimán Buhafot, amiért facebookján nyílt levélben fordult az ENSZ főtitkárához, bírálva „az algériai társadalom iszlamizációját és az állami elnyomást az amadik és keresztények ellen”. Az arabok által évszázadok óta üldözött kabil (fehérbőrű) etnikumhoz tartozó, 1999-ben keresztény hitre tért Buhafot július 31-én tartóztatták le, írja a független francia hírportál.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1458) Mozaik (83) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Tereb (138) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Életmód (1) Jobbegyenes (2114) Sport (729) Gazdaság (662) Autómánia (61) Mozi világ (440) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1578) Mondom a magamét (5579) Egészség (50) Irodalmi kávéház (505) Belföld (6) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>