Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
c3fd26885e0fec39115f02907d207b62.jpg

Indián Amerika – 8- A Római Birodalom Amerikában?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

1933-ban történt, hogy a mai Mexikóváros területén egy ásatás alkalmával egy kis fekete terrakottafejet találtak. A lelet azért keltett feltűnést, mert a fej egyértelműen európai jelleget hordozott. Rómait… Avagy a Római Birodalom Amerikában?

A fej egy időre feledésbe merült, majd kb. másfél évtizeddel ezelőtt tudósok mintát vettek a szoborból , s ekkor jött a meglepetés: a terrakottafej kb. a Krisztus utáni második században készült. Egy második századi szobor, mely a kinézete és a kora alapján a császárkori Rómában készült, hogyan jutott el Közép-Amerikába? Igaz lenne, hogy a Római Birodalom hajósai eljutottak az Újvilágba?

Amennyiben valóban egy római gályáról került volna a szobrocska Közép-Amerikába, jó három évszázaddal megelőzték volna a kelta Szent Brendant.

Egy bizonyíték persze nem bizonyíték. Egy terrakotta fejre alapozni az ókeanosztól olyannyira rettegő rómaiak világrészeket átívelő utazását?

Ám vannak más nyomok is.

Római kori érméket találtak Amerikában több helyen:

Venezuelában és az Egyesült Államokban, Maine állam területén.

A texasi Round Rock nevű helyen egy indián halomsírban. A dombot a nyolcadik században építették, ám a benne talált érmék az ókori Rómából származnak.

1882-ben Illinois államban Krisztus előtti második századból származó bronz pénzérmékre leltek.

1957-ben az alabamai Phoenix City-ben egy fiú Krisztus után 490-ből, az ókori Szirakúzából származó érméket talált. Két évtizeddel később Oklahomában az ókori Antiochiából származó érméket találtak Néró korából.

Felmerül a kérdés, ezek a pénzérmék, a terrakotta fej véletlenül kerültek volna az Újvilágba? Avagy a rómaiak nem csak a Távol-Keletre jutottak el (erről vannak feljegyzések), hanem nyugat felé is hajóztak? Vagy csak viharba került egy-egy hajó és elsodródott Európa partjaitól?

Soha nem tudjuk meg...

Néhány évtizede még csak legendaként beszéltek arról, hogy Kolombuszt fél évezreddel megelőzték a vikingek, ma pedig az Egyesült Államokban még külön emlénapja is van a (korántsem egyszeri) eseménynek.

Eljuthattak az újvilágba a vikingeket megelőzve törékeny bárkáikon ír szerzetesek. S miért nem juthattak volna el a rómaiak. Valószínűleg a nagy távoláság, az esetlegesség okán nem alakult ki rendszeres kereskedelem. Pedig a közép-amerikai véres, emberáldozatokat bemutató kultúrák és a véres cirkuszi játékokat szerető Róma között talán több a hasonóság, mint először gondolnánk...

Véletlenül hajózták át az óceánt? Vagy éppen tudatosan, egy náluk is korábban virágzó hajós nép nyomdokain haladva?

De erről majd legközelebb mesélünk...

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Egészség (50) Sport (729) Történelem (18) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Tv fotel (65) Vetítő (30) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Szépségápolás (15) Kultúra (7) Mondom a magamét (7536) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2786) Gazdaság (704) Irodalmi kávéház (537) Életmód (1) Belföld (10) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>