Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
f8e2ed7f8a64e779c02065f391ae7a44.jpg

Indiai titkaim – 24 – Szeredőc

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Milyen szép a magyar nyelv. Ki gondolta volna, hogy Szófiának, Bulgária fővárosának magyar neve így hangzik: Szederőc. Már Krisztus előtt nyolc évszázaddal is laktak errefelé. A trák serdi törzsről kapta a nevét.

Majd a római Moesia provincia része lett. Nagy Konstatntin csak az „Én Rómámnak” hívta a várost. Majd jöttek a hunok. Mert a hunok jöttek. A hunok uralták egy ideig ezt a területet is. Úti célunk India északnyugati része volt, ahol (majd erről akkor bővebben) a hunok ivadékai élnek. Nyolc ezer km-t áthidaló birodalom?

A hunokat felváltották a Bizánciak, jöttek a bolgárok. A X. század közepén a hont foglalt magyarok errefelé is kalandoztak. Ekkoriban már Szredec néven nevezték a várost, amely 1382-ben török uralom alá került. A szabadulást Hunyadi János hozhatta volna el, 1443-ban felszabadította a várost, de csak egy esztendeig volt a töröktől szabad. Az oszmán tartomány, Rumélia székhelye is Szófia volt, egészen 1878-ig. Orosz segítséggel ekkor szabadult fel. 200 ezer orosz katona halála volt a szabadság ára. A bolgárok hálából építették az Alexandr Nyevszkíj székesegyházat.

Száz esztendeje Szófia kisváros volt, ma már milliós nagyváros, a 7,2 milliós Bulgária fővárosa. Amikor felszabaduét a török iralom alól és az újonnan alakult Bolgár Királyság fővárosa lett, Szófia lakóinak száma (1879!) 11 649 fő volt. A II. Világháborúban bombázták az amerikaiak, elfoglalta a szovjet Vörös hadsereg...
 
Miután elhagytuk Rebrovo, következett Lukovo, Vlado Trichkov, Novi Iskar. Ez utóbbi település után tértünk rá a Szófiát elkerülő útra...
 
Nem, a célunk India volt és nem turista útra mentünk. Így nem néztük meg a bolgár fővárost, nem láttuk a Szent György templomot, mely a római korból származó negyedik századi épület maradványa. Nem néztük meg a Banya Basi Dzsámit a török időkből, vagy a kommunizmus panelrengetegét.
 
 
Elhagyva Szófiát a következő városka Ihtiman volt. Már a római időkben is fontos hely, lévén a Boszporusz, Konstantinápoly felé vezető út mellett található. Fontosságát megőrizte a bizánci időkben is.
 
Majd eljutottunk a beszédes nevű Mirovo falucskába. Mirovo, azaz béke... Ráférne a béke Bulgária meggyötört népére is... Bár a tény, hogy egy valaha dicső birodalom népe ötszáz esztendős oszmán elnyomás után is fenn tudott maradni, elismerésre méltó.
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Politika (1581) Gazdaság (694) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (531) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Életmód (1) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2724) Mozaik (83) Flag gondolja (34) Kultúra (6) Autómánia (61) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7262) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Egészség (50) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (282) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>