Ma 2022 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
Elhunyt Walter Cronkite, Amerika hangja

Elhunyt Walter Cronkite, Amerika hangja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem lehetett hinni Nixonnak, McNamarának. Carter elnöknek lehetett ugyan, de csalódást keltett. A 60-as, 70-es évek politikai válságok sújtotta Amerikájában Walter Cronkite volt az, akinek mindig hinni lehetett; a közvéleménykutatások szerint a legmegbízhatóbb ember volt az országban. Pénteken, 92 éves korában halt meg New York-ban.

]]>Walter Cronkite 2005. ok...]]>

"A CBS News híre. A texasi Dallas belvárosában három lövést adtak le Kennedy elnök konvojára. Az első jelentések szerint Kennedy elnök súlyosan megsérült a lövöldözésben" - adta hírül elsőként, országnak-világnak 1963. november 22-én.

De mindenütt ott volt. A második világháború észak-afrikai és európai csatáinak haditudósítójaként, a nürnbergi tárgyalóteremben, majd jelentett Moszkvából és Vietnamból.

1950-ben, a televíziózás hajnalán került a mozgóképes hírek világába, és akkor volt nap, mint nap jelen az amerikai nappalikban, amikor 1962 és 1981 között a CBS News esti hírműsorát vezette, először negyed-, később félórás időtartamban.

"Így állnak tehát a dolgok" - mondta szokása szerint, barátságos, lassú beszédével az adás végén, majd hozzátette a dátumot. Munkájának köszönheti az angol nyelv az "anchor" kifejezésnek szerkesztő-műsorvezetőkre való alkalmazását: a csatornák folyamatosan jelen lévő, megbízható arcaira használják. A fix pontokra. Az éppen negyven éve történt holdraszállást a legtöbben a CBS-en, Cronkite-tal akarták megnézni. "Ha elveszítem Cronkite-ot, elvesztítettem az átlagamerikaiakat" - mondta róla Lyndon B. Johnson elnök.

A halálhírét követő méltatások újra felrajzolják alakját. "Elénk tárta a 20. századot meghatározó kis és nagy híreket. Ezért szeretjük Waltert: a blogok, emailek, mobiltelefonok és a kábeltévé előtti korban ő volt a hírszolgáltatás. Azt tartotta szem előtt, hogy higyjünk neki, és soha nem hagyott cserben" - mondta Barack Obama elnök, aki vasárnap este szintén megszólal majd a CBS a csatorna elhunyt doyenjére emlékező műsorában.

A veterán Tom Brokaw, a rivális NBC-től így fogalmazott: Cronkite "Amerika felelős szerkesztője" volt. - Mindannyiunkon javított, annyira magasra tette a mércét - tette hozzá. Egy másik kolléga az aranystandard kifejezést találta a legalkalmasabbnak. Az Arizonai Állami Egyetem Walter Cronkite Újságíróiskolája nyugdíjba vonulása óta őrzi a nevét.

nol.hu, Szőcs László

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Belföld (8) Irodalmi kávéház (516) Mondom a magamét (6472) Politika (1581) Sport (729) Történelem (15) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tereb (142) Mozi világ (440) Életmód (1) Egészség (50) Nagyvilág (1304) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Gazdaság (669) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2487)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>