Ma 2024 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
eb45377400f7d73b31aa4b4f5ca099b8.jpg

Az edényből kicseppenő nektár – 2.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az ősi időkben történt… Amikor még ember nem is élt a Földön. Amikor a dévák és az aszúrák összecsaptak. A világosság és sötétség világkorszakokon átívelő örök harca ez…

Az idő mérhetetlen hosszúságában eljött az a pont, amikor az istenek úgy érezték, erejük csökken. S az erő visszaszerzéséhez szükségük lett volna az amritára, a halhatatlanság nektárjára. Ám tudták, hiába is fognak össze, még isteni lényekként is kevesen vannak. Mivel az amritát a hatalmas tejtengerből kellett kiköpülni.

Hosszas vívódás után megkeresték az aszúrákat, a démoni lényeket, az istenek örök ellenfelét, hogy fogjanak össze és együtt ki tudják köpülni a tejtengert. Az aszúrák rá is bólintottak az egyezségre. Megegyeztek, hogy az amritát igazságosan elfelezik.

No, de hogyan köpüljék ki a tejtengert?

Fogták a hatalmas Mandara hegyet és csúcsával lefelé beleállították a tejtengerbe. A hatalmas Vasukit, a kígyók fejedelmét a hegy köré tekerték. Csak meg kellett fogni a kígyó fejét és a farkát és oda-vissza húzogatva forgatni a hegyet. Egyszerű feladat… De az aszúrák nem akarták megfogni a kígyó farkát. Megalázónak tartották… A dévák nagylelkűen beleegyeztek, hogy az aszúrák fogják a kígyó fejét, ők meg a farkát ragadták meg.

Húzták-vonták a hatalmas Vasukit, izgett-mozgott a hegy, sehogyan sem haladtak…A Három Világban érdeklődve nézték az eseményeket. Majd a világ Fenntartója, a kegyelmes Vishnu felöltötte egy hatalmas teknősbéka alakját. Ő Kurma Avatar (vagy Kurma), az isteni teknős, aki alászállt a Világóceánba, alábújt a megfordított Mandara hegynek. Az óriási teknős erős páncélján már stabilan állt a hegy.  Ez volt az Úr Vishnu második megtestesülése…

A tejtenger pedig kiadta kincseit: a mennyei apszaraszokat, drágaságokat, mely mind az isteneké lett, mivel az aszúrák csak az amritára koncentráltak.

Ahogy húzták-vonták a gigászi kígyót, az annyira felforrósodott, hogy mérget köpött. Ezért volt szerencsés, hogy az istenek a kígyó farkát fogták, mert a méreg nem rájuk hullott. Amíg az aszúrák a méreggel voltak elfoglalva, az istene elragadták a kumbhában (edény) felfogott amritát. Mikor a démonok észbe kaptak, iszonyatos harc kezdődött a halhatatlanság nektárjának birtoklásáért. 12 esztendeig tartott a küzdelem. Közben négy csepp a Földre hullott. A Gangesz partján négy helyre, a mai Allahabad, Haridwar, Ujjain és Nasik területén.

Különleges helyek ezek, őrizvén egy ősi mítosz emlékezetét…

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Sport (729) Heti lámpás (318) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (711) Életmód (1) Tv fotel (65) Mozaik (83) Belföld (11) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Flag gondolja (36) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2807) Történelem (18) Mondom a magamét (7622) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>