Ma 2021 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
A szlovák zászlóról

A szlovák zászlóról

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vancouver 2010, téli olimpia. Megvertük az oroszokat jégkorongban.

A nézőtéren zászlókat lengetnek, fehér-kék-pirosakat, illetve fehér-kék-pirosakat egy kettőskereszttel: az orosz zászlót meg a miénket. Ladislav Szalay jegyzete szlovákiából.

Zászlónk változott néhányszor mai formájának kialakulásáig. 1848 márciusában Liptószentmiklóson összeült három szlovák evangélikus — akik meg voltak győződve arról, hogy az összes szlovákot képviselik — az ún. liptószentmiklósi petíció megfogalmazásához.

A szerzők a VIII. pontban követelik, hogy „a szlovák nemzet kinyilváníthassa nemzetiségét saját nemzeti színeivel és zászlóival, korlátozás nélkül. A piros-fehér zászló a szlovák zászló, a piros-fehér-zöld zászló a magyar zászló, a piros-fehér-zöld a magyar címerrel pedig az ország zászlaja legyen.” A fent említett evangélikusok, akik a bibliai cseh nyelven nevelkedtek, természetesnek tartották, hogy a szlovákok a csehek (Bohémia) nemzeti színeit vegyék át.

Bohémia zászlaja

Bohémia zászlaja

Két hónnappal később Jozef Miloslav Hurban (a követelések egyik aláírója) délre utazott, a szerbekhez. A szerbek „legények a gáton — írja feleségének –, azok már fegyverrel harcolnak a magyarok ellen.” A magyarországi szerbek az orosz cár hathatós pénzügyi segítségével szervezték meg felkelésüket, és Belgrádban Hurban is kapott valamit, amire nagyon nagy szüksége volt — pénzt.

Legalább 10 000 aranyat vitt haza, hogy a Szlovák Nemzeti Tanácsnak legyen miből elkezdenie a harcot. Azonban a pénzen kívül hozott magával Hurban még valamit: egy zászlót. A Szlovák Nemzeti Tanács új zászlaja a szerb zászló lett, a piros-kék-fehér. Az eredeti példány még ma is megtalálható a szlovák parlamentben.

Szerbia zászlaja (a címeres változat mellett ez is hivatalos)

Szerbia zászlaja (a címeres változat mellett ez is hivatalos)

A magyar forradalmat Ferenc József nem tudta leverni, ezért segítséget kért I. Miklós cártól. Az oroszok természetesen hozták magukkal a saját fehér-kék-piros zászlójukat, és hirtelen, magyarázat nélkül, a szlovák vezetők is átvették ezeket a színeket, a győztesek színeit.

az orosz zászló

az orosz zászló

A fehér-kék-piros zászló hivatalos szlovák zászlóként kibírta az első köztársaságot és az első “független” szlovák államot is, viszont a kommunista hatalomátvétel után egy időre eltűnt, használata bűncselekménynek minősült, hisz akkor éppen az egységes Csehszlovákiát építettük.

Szlovákia zászlaja

Szlovákia zászlaja

A bársonyos forradalom után a lelkes nemzetiek újra előhúzták a már ismert jelképet, csakhogy abban az időben omlott össze a Szovjetunió, létrejött az Orosz Föderáció és az is feltűzte saját zászlaját — a régi fehér-kék-pirosat.

Az oroszok átvették a mi nemzeti színeinket? Nem, mi vettük át az övéket, és ezért a zászlónkba beillesztettük a kettőskeresztet, amelyről bűnnek számít azt mondani, hogy ugyanaz a kereszt található a magyar címerben is. 160 év alatt ez már a negyedik zászlónk.

Ladislav Szalay, szlovákia

történelemportál.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Nagyvilág (1458) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Történelem (14) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505) Tereb (138) Vetítő (30) Politika (1578) Életmód (1) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Mondom a magamét (5586) Kultúra (6) Jobbegyenes (2117) Mozaik (83) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Belföld (6) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>