Ma 2023 március 30. Zalán napja van. Holnap Árpád napja lesz.
A restauráció zászlaja alatt vonulnak Líbiában a tömegek Kadhafi ellen?

A restauráció zászlaja alatt vonulnak Líbiában a tömegek Kadhafi ellen?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jelenleg a líbiai monarchisták zászlaja, a Kadhafi-ellenes felkelők szimbóluma lett.

 A líbiai monarchista zászló, melyet az ország stockholmi nagykövetségére is kitettek, a diktatórikus Kadhafi irányítása előtti Líbia zászlaja, mely az ellenállók szimbólumává vált a napokban.

A zászlót – mely egy vízszintes vörös, fekete és zöld sávon fehér félholdat és egy fehér csillagot ábrázol (lásd a képen) – 1951. december 24-én fogadták el az ország zászlajának, mikor az olasz gyarmati hatalom alól kivonta magát Líbia, Mohamed Idrisz al-Szenuszi királlyal államfőjeként.

Ma a zászlót a monarchistákon kívül még használják a líbiai ellenzékiek szerte a világban, valamint a mostani zavargások alatt a Kadhafi-ellenes erők is szimbólumuknak tették meg. A zászlót az illegitim diktátortól elpártoló külügyi képviseletek, valamint a Kadhafi-hű nagykövetségek előtti tüntetéseken résztvevők is megtették szimbólumuknak (például Belgrádban).

Mielőtt az ország hivatalos zászlaja lett volna 1951-ben, ezek a színek voltak már 1950 decemberétől a keleti Cyrenaica provincia jelképei. Ennek a régiónak a fővárosa, Benghazi vezette a Kadhafi-ellenes lázadást a kezdetektől fogva. Cyrenaica zászlaját az Oszmán Birodalomé inspirálta, melyhez a régió 1552 és 1912. között tartozott, mielőtt Olaszországhoz került volna, aki egyesítette az országot 1934-ben.

1969-ig lobogott a zászló az ország fölött, amikor is lecserélték az ún. „arab forradalom” színeire: vörösre, fehérre és feketére – a zöld szín nélkül. Mikor 1972-ben Líbia csatlakozott az Arab Köztársaságok Szövetségéhez, átvette a Szövetség zászlaját; egy arany héját, amint egy tekercset fog karmaiban, a Szövetség arab nevével rajta.

Ezek után Anwar Szadat egyiptomi elnök jeruzsálemi látogatása miatti tiltakozásaként – valamint, hogy jelezze a szakítást a két ország közt – Kadhafi 1977-ben egy új zászlót vezetett be, mely teljesen zöld. Ez a világ egyetlen zászlója csupán egy színnel és semmilyen más részlettel. A zöld az embereknek az iszlám iránti odaadásukat hivatott szimbolizálni.

Sokan úgy vélik, hogy a zászló nem feltétlenül jelenti a monarchiához való visszatérés vágyát, csupán a függetlenséget szimbolizálja; arra a függetlenségre utal, amit Olaszországtól elnyertek majd Kadhafi újra elvette tőlük. Ám a tüntetők tábora még nem ad egységes képet, így kár lenne ezt a következtetést levonni. Ezt támasztja alá, hogy több tüntető is a volt király képével vesz részt a megmozdulásokon és a királyságot élteti (lásd képünkön), mint független líbiai államformát, amely a szabadságot jelképezi.

Líbia trónörököse, Mohamed asz-Szenuszi, a volt király unokaöccsének a fia, jelenleg a királyi család feje és koronaherceg, tehát a trón legitim örököse is. A 2011-es tüntetéssorozat alatt szólt is a nagy nyilvánossághoz és szavaival kifejezte, hogy számára az elsődleges népének a biztonsága, valamint az, hogy a gyilkosságoknak vége legyen. Azt, hogy az ország visszatér-e a királysághoz, mint államformához, valamint az 1951-es királyi alkotmányhoz „[…] majd a líbiai nép dönti el” - mondta. Ezek után kijelentette, hogy ő is és egész családja „a líbiai nép szolgálatában áll”.

A Middle East Online és az Al Jazeera nyomán: Uhel Péter.

Regnum! ]]>www.regnumportal.hu]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (519) Nagyvilág (1306) Titkok és talányok (12) Sport (729) Egészség (50) Életmód (1) Heti lámpás (261) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Tereb (142) Mozi világ (440) Gazdaság (676) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mondom a magamét (6709) Politika (1581) Belföld (8) Mozaik (83) Történelem (15) Jobbegyenes (2578)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>