Ma 2022 május 27. Hella napja van. Holnap Emil, Csanád napja lesz.
Olvashat-e Orbán Nemzeti Sportot?

Olvashat-e Orbán Nemzeti Sportot?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ostoba, ordító baromságok - Jeszenszky Zsolt parádés írása!

Fantasztikus dolgokat olvashattunk a múlt héten az indexen, és az egyik index újságíró Facebook-oldalán is. Biztos a többién is, de bevallom, ez is véletlenül jött szembe, nem követem őket. Pedig lehet, hogy kár: tényleg szó szerint fantasztikus, azaz a valósággal köszönőviszonyban sem lévő dolgokkal találkozhatunk náluk. És?? Majd akkor szóljak, ha az indexesek egyszer a valóságot írják a szokásos faszság helyett – vághatja rá joggal az olvasó. De itt most annyira ostoba, ordító baromságokkal, még a szokásosnál is izzadságszagúbb erőlködésekkel találkoztam, hogy az elkövető, vezércikket érdemel.

Őt úgy hívják, hogy Orosz Anna. Ja, nem, Fábián Tamás. Elnézést, csak az Alinsky-hadosztály különböző zsoldosai, ezek a tetszés szerint felcserélhető kis globalista jancsibohócok annyira ugyanazokat a bolsevik mantrákat tolják, hogy már nemcsak a szövegük hasonlít, hanem ők maguk is egymáshoz, és az ember egész egyszerűen összekeveri őket. Hú, csak el ne rontsam még egyszer…

Szóval Fábián Tamás – ez az, megvan – szerdán alkotott egyet. Pontosabban eredendően hétfőn: egy jóízűen hangulatkeltő-pánikoltató, meg persze egy nagy adag lázítást is lábon kihordó fake news-cunamit sikerült kiböffentenie magából. A „Hogyan volt erejük” című írás szerint a vészhelyzet kihirdetése óta a kormány „úgy darálja a koronavírushoz nem kapcsolódó témákat, mintha nem is egy világjárvány söpörne át az országon, és mintha nem egy történelmi recesszió küszöbén állnánk”. Megvannak a kulcsszavak, ugye? „Világjárvány”, „söpör végig”, „történelmi recesszió”. Eddig a pánikkeltés. Aztán jönnek a szokásos toposzok: „színházak bezsákolása”, „kulturális közalkalmazottak megregulázása”… a lázító csúsztatások – és még csak a felvezető bekezdésnél tartunk.

Aztán persze előkerül az Isztambuli egyezmény is, amit a gonosz magyar Parlament nyilván azért nem ratifikál, hogy Kövér László és Kovács Ákos egy ménage á trois keretében kötelezhessék a nőket a mosogatásra. A 6-8 téma között van persze stadionozás, és előkerül Mészáros Lőrinc is. Ezek már olyannyira kötelező elemei az ellenzéki bocsánat, függetlenobjektív média minden egyes megnyilvánulásának, hogy egész biztosan fizetés- és fűmegvonás jár minden olyan propagandistának bocsánat, újságírónak, aki valamelyiket is kifelejti. Újabban a kötelezők között ott van a Budapest-Belgrád vasút is – természetesen ez sem maradhatott ki.

No, de mindez még mindig nem lenne újdonság, hiszen ahogy fentebb is írtam, az Index-nél mindennapos az álhírek rázúdítása az olvasókra, s maximum egyfajta stílusgyakorlatként, esetleg újságíróiskolai szemléltető példaként lenne kraftja egy ilyen cikk elemzésének, de sportértéke semmiképp. Viszont – és itt jön a lényeg – a cikk megjelent szerdán az Index angol nyelvű verziójában is. Itt már kifejezetten arra a szálra van felfűzve az egész, végig azt sugallja, azt az érzetet igyekszik kelteni az olvasóban az írás, mintha a felhatalmazási törvény keretében, a veszélyhelyzetet kihasználva, a Parlament megkerülésével hozna a kormány sorozatban egy rakás necces törvényt.

Először is, ez nettó hazugság, gátlástalan csúsztatás. Másodszor, elnézést, hogy azért a járvány mellett is zajlik az élet, nem állt teljesen földbe a gazdaság (bár eleinte az ellenzék nagyon remélte, hogy ez fog történni, s meg is tette érte, amit csak tudott – szerencsére nem sokat), és a kormány továbbra is kormányoz. A Parlament pedig törvényeket hoz. Igen, a Parlament. Amelynek működését – ellentétben mindenféle hazai és nemzetközi fórumon előadott hazugságokkal – a kormány nem függesztette fel. A törvényeket továbbra is a Parlament hozza – kivételt ez alól kizárólag a járvánnyal kapcsolatos intézkedések képeznek.

Az angol verzió tehát még gátlástalanabbul, még célirányosabban hazudik, tartalmilag egy fals alap- narratívára felfűzve, ellenben egészen jó angolsággal. A fordítást persze nem maga Fábián Tamás követte el; ő csak a Facebook-oldalán osztotta meg az írást, ezzel a megjegyzéssel: „What the Hungarian government do under the pandemic” – vagyis: Mit tesz a magyar kormány a járvány alatt. Azon lépjünk is gyorsan túl, hogy az „alatt” angol megfelelője ez esetben nem a fizikai elhelyezkedést kifejező „under”, hanem az időbeliségre utaló „during” kellene, hogy legyen. Azt azonban már a legelső angol leckék egyikén megtanulják a kezdők is, hogy a cselekvést jelentő, és segédigeként is az egyik leggyakrabban használt „do” egyes szám harmadik személyben „does” formát ölt. Azt pedig illene tudnunk, hogy a „kormányzat” bár több személyből áll, de ezek összességeként egy egységet képvisel, s mint ilyet, egyes számban használjuk. Magyarul is.

Természetesen nem várható el mindenkitől az angol nyelvnek még az alapfokú ismerete sem, újságíróknál pedig pláne nem lényeges kritérium a világ dolgaiban való minimális tájékozódás képessége legalább a legfontosabb világnyelven. Ja, de. Illetve, ha valaki annyira önmaga hatása alatt van, hogy saját cikkeit angol nyelvű megjegyzéssel illusztrálva, nemzetközi követőinek ezrei előtt is meg kell osztania a Facebook-on, akkor már ne a létező legprosztóbb hibák egyikével tegye ezt.

Vajon itt abbahagyta Fábián Tamás? (huhh, nem kevertem össze megint Orosz Annával…) Persze, hogy nem. Múlt heti csúcsteljesítménye ez a Facebook poszt:

Fontos döntések meghozatala előtt képben kell lenni a legfontosabb infókkal: a miniszterelnök megérkezett, hogy az orvostudomány vezetőivel egyeztessen Budapest újranyitásáról – kezében egy Nemzeti Sporttal.

Csakhogy mindenki számára világos legyen: a bunkó szobafestő, a lábszagú mucsaija a napilapoknak is csak a sportszekcióját olvassa el, meg talán a képregényt. A politikához egyáltalán nem ért, nem is érdekli. Ahelyett, hogy egész nap Indexet olvasna!

És akkor itt álljunk is meg egy szóra. Tulajdonképpen a mai napig rejtély, hogy a baloldal hogyan képes (itthon és külföldön egyaránt) egymással szöges ellentétben álló narratívákat teljes gőzzel tolni párhuzamosan, mindezt úgy, hogy sem maguk a politikusaik és kiszolgáló médiájuk nem zavarodnak bele, és a szavazóik is mélytorokkal nyelik folyamatosan. Eklatáns példája ennek a nemzetközi téren például a melegjogok és az iszlám folyamatos dicsőítése, mindkettő melletti harcos kiállás; miközben az iszlám az, amelyik a melegeket nem csak Allah ellen vétő bűnösöknek tartja, hanem egyenesen a háztetőről hajigálja le őket. De Trumpot is imádják egyszerre vádolni idegengyűlölettel, amiért lezárta a határokat, elsőként a Kínából beutazókat korlátozva, meg azzal is, hogy miért nem zárta le hamarabb a határokat a külföldiek, különösen a kínaiak előtt.

Itthon a baloldal imád például a cigányság megmentőjének szerepében tetszelegni (különösen a városi, cigánysorokat még soha életükben nem látott belvárosi értelmiségi szavazói felé), persze két jó nagy cigányozás között (de utóbbit már vidéki, ill. lakótelepi szavazóinak címezve). Vagy – és ennek lehetünk tanúi most is- Orbán Viktor egyrészt a provinciális bunkó, a felcsúti paraszt (cigány is persze, de ezt csak a hálózat legprosztóbb, ezzel megbízott tagjai tolják célirányosan a faszbukon), aki nem ismeri a világot, tök hülye a technikához, hisz a laposföldben… és ez a narratíva tökéletesen megfér azzal, hogy Orbán egy minden hájjal megkent, mindenkit manipuláló, cinikus diktátor. A szavazóknak persze mindegy, az ellentmondások nem zavarják őket; a lényeg, hogy utálni lehet a szultánt. És persze, ha valaki nem ezt teszi, hanem objektíven elismeri a kvalitásait, az nyilvánvalóan azonnal seggnyaló lesz. Miközben ellenzéki sajtókörökben 0-24-ben istenítik szerelmetesen a csetlő-botló, folyamatos önellentmondásokba keveredő, politikai érzéknek vagy vezetési kvalitásoknak még az írmagjával sem rendelkező KariGerit. (B. Mörien tán még buttplug-ot /Kérjük az olvasót, semmiképpen ne nézzen utána annak, hogy mi az!/ is hord egész nap, hogy amikor rá gondol, kicsit rezegjen, és úgy még könnyebb dicshimnuszt írni róla.)

A lényeg: a Zorbán ne olvasson Nemzeti Sportot, na!

Jeszenszky Zsolt - ]]>www.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mozaik (83) Politika (1581) Jobbegyenes (2312) Irodalmi kávéház (513) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6077) Gasztronómia (539) Gazdaság (664) Autómánia (61) Heti lámpás (259) Flag gondolja (33) Tereb (141) Belföld (6) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Tv fotel (65) Kultúra (6) Nagyvilág (1465) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (15) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>