Ma 2023 szeptember 28. Vencel napja van. Holnap Mihály napja lesz.
93b4fa9bacdab397787e190df3ab5f4d.jpg

Kritika - Zöld Lámpás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdem azt hinni, hogy tényleg velem lehet valami baj. Hogy bennem van a hiba. Mert egyébként mi más lenne arra a magyarázat, hogy a rajongók és képregényguruk által jóra, vagy legalább is nézhetőre értékelt Amerika Kapitány számomra lényegében katasztrofális volt, miközben a Zöld Lámpás, ami minden fronton negatív kritikákat kapott, kimondottan tetszett nekem.

Nem gyakran mondok ilyet, főként nem a friss és ropogós tucatfilmekre, de a Green Lantern több lett, mint elfogadható; szórakoztató, jópofa, látványos, izgalmas és kalandos.

Az alaptörténet már önmagában is szimpatikusabb, mint a legtöbb képregényhős esetében. A sors szeszélye úgy hozza, hogy a világegyetem rendfenntartó egységébe, a Zöld Lámpások közé bekerül egy ember, Hal Jordan (Ryan Reynolds), aki frissen szerzett hatalma révén képessé válik az akaratával szinte bármit létrehozni, a golyószórótól kezdve egészen a sugárhajtású repülőgépekig. Ám a szuperhősök élete sem mindig fenékig tejfel, és nincs ez másként az intergalaktikus zsaruk esetében sem. Parallax, aki hatalmát áldozatai félelméből nyeri kiszabadult hosszú rabságából, és csúnya, rosszindulatú gondolatok támadtak abban a rút fejében - és bizony köztük olyan finomságokat találunk, mint a féktelen pusztítás és a világmindenség leigázása. De gond egy szál sem, hisz itt van nekünk az újonc tesztpilóta, aki majd jól ellátja a bolygókat elemésztő csúfság baját.
 
]]>]]>
 
Igazából két dolog fogott meg a filmben. Az egyik a lehetőségek végtelen tárháza, amit a galaktikus léptéknek köszönhetünk. A milliónyi faj és milliárdnyi világ komoly perspektívát nyit meg előttünk, és ha ez megvan, onnantól már tényleg végtelen számú lehetőséggel találjuk szembe magunkat. Persze, ez most csupán egyfajta ízelítő, hiszen a szuperhősös filmek legkomolyabb megmérettetése mindig az első részük, így viszonylag kevés mozgásteret kapnak a készítők. De a képregények már bebizonyították, hogy sok van ebben a történetben, amit ki lehet még aknázni a későbbiek során. 
A másik dolog maga a főgonosz, Parallax, akiben végre egy olyan illetékest köszönthetünk, aki méltó egy vérbeli rosszfiú szerepére. Ugyan jobbára egy nagy, terjengő, sárgás-fekete füstfelhőről beszélünk, aminek a közepén egy mogorva arc díszeleg, de nekem akkor is pillanatok alatt szimpatikussá vált a figura. Valamiért engem a Marvel képregényekből ismert Galactusra emlékeztet, talán a méretei, talán bolygópusztító hajlamai miatt.
 
]]>]]>
 
A Zöld Lámpást azért messze nem lehet tökéletesnek nevezni. Bőven elviseltem volna a szerelmi szál hiányát, valamint a szülői komplexusok elemezgetésével töltött perceket is. Ugyanakkor nem spóroltak a látványvilággal, meglehetősen bőkezűen adagolták a különböző durranásokat, robbanásokat, hang- és fényeffekteket, azaz látványban azt kapjuk, amit elvárhatunk. A film legfőbb, bár korántsem egyetlen jellemzője az, hogy hangos, szinte már fülsértő mértékben, de ez inkább előny, mint hátrány. Bugyuta poénokkal is bőséggel találkozunk, de valahogy itt nem zavaróak - sokan közülük egy papucsállatka bonyolultságával vetekszenek, ez igaz, de mégis képesek felvidítani a kikapcsolódásra vágyó nézőket. Ez pedig, lássuk be, nem kis dolog, tekintettel a mostanában divatos filmes felhozatalra.
Tényleg nem tudom, mi történt velem a moziban, de valamiért a film a kezdetektől fogva megfogott. Jól szórakoztam rajta, örültem, hogy itt-ott végre mertek durvulni egy kicsit, és annak is, hogy több sci-fi elemet vittek bele a történetbe a megszokottnál. De legfőképpen annak, hogy bebizonyosodott: még mindig léteznek szórakoztató filmek, amelyek egyetlen célja maga a szórakoztatás. És ráadásul ebben az esetben ez össze is jött!

Sztakó Balázs

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (145) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Gazdaság (689) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Sport (729) Mondom a magamét (7100) Mozi világ (440) Kultúra (6) Politika (1581) Irodalmi kávéház (529) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Vetítő (30) Flag gondolja (34) Nézőpont (1) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (276) Mozaik (83) Történelem (16) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2682) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>