Ma 2024 május 24. Eszter, Eliza napja van. Holnap Orbán napja lesz.
ee19148f8cbb43558f087755ef6c16f3.jpg

Kritika – Up in the Air

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az Egek ura régóta várt film a hazai mozikba, már csak George Clooney miatt is, aki szerintem elég jó mágnes. Ráadásul, a mostanában megjelentekhez hasonlóan, több jelölést is kapott. Mi leírtuk a véleményünket, olvassátok el, véleményezzétek. Szerintetek megérdemel akár egy szobrocskát is? 

Eljött az az idő is, amikor végre írhatunk a filmről, hiszen hosszas várakozás után nálunk is bemutatásra kerül. Kis magyarázat ezzel kapcsolatban: 2009-ben volt a premier, emiatt is volt az lehetséges, hogy több jelölést is kapjon, így több fronton is megmérettetheti magát az Oscar szobrocskák versenyében. Nálunk, pár moziban már a hétvégén nézhető volt Jason Reitman filmje, amelyre nyugodtan rásüthetjük a one-man-show jelzőt, hiszen George Clooney viszi el a hátán a filmet.

 
 
Természetesen Clooney mellett, a történet is nagy dicséretet érdemel. Hiszen az elejétől kezdve képes leültetni az embert, és egy nagyon komoly hullámvasúton találjuk magunkat, ahol a karrier, család, magány, szeretet és szerelem is fontos szerepet kapnak. Ryan Bingham (Clooney) a munkának él. Szereti, és élvezi is minden percet. Főleg azért mert az általa unalmasnak és egyszerűnek tartott lakhelyétől folyamatosan távol lehet, repülhet egyik helyről a másikra, és közben élheti a külsőségektől teljes életét. Foglalkozását tekintve, profi "felmondó" ember. Azért kapja a fizetését, hogy cégekhez ellátogatva, kirúgja az embereket. Ráadásul tegye ezt egy olyan formában, hogy akiket kirúg, azt gondolják, az életük csak egy szakaszát zárják le, és előttük még a lehetőség.
 
Ryan-nak egy nagy célja van, beállítani egy olyan rekordot, amit eddig csak nagyon kevés embernek sikerült. Ezzel gyarapítva a csillogó kártyagyűjteményét, melyekkel nem csak pénzhez, hanem bebocsátást is nyer, egy teljesen más világba. Viszont ahogy lenni szokott, ezt a világot többszörösen is megváltoztatják a nők. Egyrészt találkozik egy olyan emberrel, aki szintén a munkájának él, folyamatosan mozgásban van, és közben olykor - olykor még egymással is találkozni tudnak. Eddig elképzelhetetlennek tartotta a kapcsolatot, és egy másik személy fontosságát, de folyamatosan változik. A másik nő a munkáját sodorja veszélybe. Be akarják vezetni, hogy ne személyesen, hanem online rúgják ki az embereket. De ehhez még előtte megkapja állandó társnak a már említett Natalie-t, aki ezt a rendszert kitalálta.
 
Habár a történetről hosszan írtam, ne gondoljátok, hogy itt vége. Sokkal inkább csak most kezdődik. Szerintem nagyon sokan tudunk azonosulni mindazzal, amit Ryan képvisel. Az abszolút sekélyes, csak a táskájából élő embertől kezdve, szinte mindegyik a barátunk lehet. George Clooney remekül hozza a karaktert, és abszolút élvezetes a játéka. Ehhez pedig nagyon sokat tesznek hozzá a mellékszereplők is. Vera Farmiga jól alakítja a női Ryan-t, mint ahogy Anna Kendrick is remekül helyt áll. Utóbbi egyébként hatalmas meglepetés volt számomra. És több jelenet is él a fejembe vele kapcsolatban. Rendkívül jól játszik Clooney mellett és ezért mindenképpen dicséret illeti.
 
 
Viszont, mielőtt még teljesen elszállnánk, térjünk vissza a földre, és írjunk arról, hogy miért nem ez minden idők legjobb filmje. A válasz egyszerű, az előbb magasztalt és tényleg nagyon jól játszó Clooney az, aki miatt nem tökéletes ez a film. Hiába nagyon jó a történet, engem mindenképpen megfogott, hiába jók a mellékszereplők, és nagyon jól látni a karakterek fejlődését vagy állandóságát. Clooney csak azt hozza, amit tud. Kell ezt magyaráznom? Egyszerűen semmi újat nem látunk tőle. Ha nem is kisujjból, de nagyon könnyen hozza ő már ezt a karaktert. Egy éve láttuk Michael Clayton-t. Ha innen nézzük, akkor semmivel sem tesz le többet az asztalra.
 
Értékelés: Up in the Air - 8/10
 
Hiába ragadott magával a történet, hiába volt minden (majdnem) tökéletes, nem tudok erre többet adni. Bár nem említettem, de a helyszínek hangulata, a zenék is tökéletesen illettek a történetbe. Viszont ha egy kicsit is elgondolkodok a film után, rá kell jönnöm, hogy ha jó vagy jobb filmet akarok látni, akkor Clooney-nak is többet kell mutatnia. Sajnos nem elégszek már meg azzal, hogy hoz egy olyan karaktert, amit bármikor.

teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Szépségápolás (15) Tereb (146) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (710) Heti lámpás (314) Életmód (1) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Történelem (18) Mozaik (83) Mondom a magamét (7616) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2805) Nézőpont (1) Belföld (11) Vetítő (30) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>