Ma 2023 március 25. Irén, Irisz napja van. Holnap Emánuel napja lesz.
d11ad5aaa642f8d0116e37737d3a1de8.jpg

Kritika - Underworld: Az ébredés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Szolgálati közlemény
Bár bízunk benne, hogy a fenti ironikus filmismertetés kellően elvette mindenki kedvét az Underworld nevű szemét megtekintésétől, azért a bennünk munkálkodó felelősségérzet azt kívánja, külön is felhívjuk a figyelmet rá: ez egy borzalmas, fájdalmasan rossz film, nehogy megnézzék, ha pedig majd egy nemzetközi buszjáraton vetítik, inkább az alvást vagy a rejtvényfejtést válasszák.
Kritikán aluli.

Egy film a szeretetről, az anyai érzelmek erejéről, és arról, hogy a családegyesítésért semmilyen ár sem drága. Aki izgalmas akciófilmet vár, sok vámpírral meg farkasemberrel az Underworld-sorozat negyedik(!) részétől, annak csalódnia kell: ez most egy hamisítatlan művészmozi. Vigyázat.

Egy film, amely nem fél hárommillió liter vért és 6000 kilogramm műbelet, továbbá menetrendszerűen széttépődő artériákat nagykermennyiségben használni azért, hogy nyomatékosítsa mondanivalóját a szeretet erejéről. Egy óda, mi több, mozgóképes elégia arról a témáról, amit így foglalnak majd össze, ha ez a kísérleti film a vizuális kultúra tantárgy érettségi tétele lesz: Te hány végtagot törnél szilánkosra, hogy végre senki se macerálja a félig vámpír, félig farkasember utódodat?

Az anyai szeretet. Az erő, ami képes átsegíteni a nehéz napokon, amikor nagyjából hetven rosszul animált farkasember (gyaníthatóan emberméretűvé növelt ázott kutyaszaggal) egy koszlott föld alatti búvóhelyen szét akarja cibálni a nyaki ütőeredet, és közben még az önbizalom-hiányos vámpírok lelkét is ápolnod kell, pedig te jobban hiszel a bálnafiléző szike és az ezüstgolyóval teli tárak meggyőző erejében…

A szeretett férfi elvesztésének traumája. Amikor felébredsz 12 év hibernálás után, és annyira átadod magadat a kínzó hiánynak, ami félig vámpír, félig farkasember partnerednek, ennek a mély érzésű hibridnek a látszólagos elvesztése okoz, hogy nem is csodálkozol azon: 12 év alatt semmi sem változott. Pedig ennyi erővel Zagyvarékason is lehetnél. De mit számít ez, miután kicsontoztál kb. negyven élőlényt, rájössz, van egy lányod. Félig vámpír, félig farkasember, jaj, kinek fog majd drukkolni a Twillight-filmeket nézve…? De nincs idő aggódni a kamaszgondokon, meg kell védened a csemetédet, még akkor is, ha a kicsike hibrid egyébként simán kettékapja a farkasemberek fejét. Kár, hogy ezt az apja már nem láthatja…

És akkor még a tetejébe a fullasztó társadalmi valóság: nem pusztultak ki a farkasemberek… Még mindig köztünk vannak. Sőt, egy titkos kórházban kísérleteket folytatnak orvosi diplomával rendelkező farkasemberek, ezért kár volt TB-t fizetni. Ez metafora. Mert a farkasember csak egy szimbólum, ők a mindenkori titkos hatalom, a titkos kísérleteket titokban folytatók zárt köre, akik valamit forralnak, akik rosszat akarnak, világuralomra törnek, és akik szerint az ülőkád is teljes értékű fürdőszobai berendezés. A harc folytatódik. Valakik pusztulni fognak az ötödik részben is. Csak az anyai szeretet marad.

(Underworld – Az ébredés – színes, magyarul beszélő, amerikai akció-horror, 89 perc, 2012. Rendezte: Mans Marlind és Björn Stein. Forgalmazó: InterCom.)

mno.hu - thy

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2572) Heti lámpás (261) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Belföld (8) Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (6699) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (518) Tereb (142) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (676) Nagyvilág (1306) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Sport (729) Szépségápolás (15) Történelem (15) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>