Ma 2024 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
5a59d4b2acf8850febbbcfcbf2f301e9.jpg

Kritika – Rémségek cirkusza

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Még egy vámpíros történet? Kell ez nekünk? Az eredetileg könyv formájában megjelent történet biztos sokak kedvence, így a megfilmesítés annyira nem meglepő, viszont a végeredmény nem lett valami, olvassátok el véleményünket:

Minden vámpíros sztorit azért nem lehet megetetni az emberekkel, illetve ezt még meglátjuk, hiszen a premier csak jövő héten lesz, de az biztos, hogy nekem kevésbé jött be. Igaz semmit nem tudtam a filmről, illetve a történetről, csak amit mostanában olvastam. Érdemes tudni, hogy a Rémségek cirkusza Darren Shawn horror-regénye, és mint ilyen, főleg a mai divatnak megfelelően, mindenképpen megfilmesítésre várt. A könyvekről még annyit, hogy 12 íródott, melyek közül a címben szereplő a nyitó kötet. Ráadásul a teljesség érdekében azt is meg kell jegyezzem, hogy három könyv története illeszkedik egymásba, melyek közül, ha minden igaz mi az elsőt láthatjuk, és ha sikeres lesz, akkor jöhet a folytatás. A könyv egyébként 2000-ben jelent. A leírtakból gondolom kiderült, hogy a könyvekhez még távolról sem volt közöm, így bármit is írók, azt csak a film alapján teszem.

 
A történetünk két fiú barátságával kezdődik. Közülük Darren a tipikus jó fiú, aki semmi rosszat nem szeretne elkövetni, illetve mindent aszerint csinál, ahogy a szülei elvárják tőle. Vele szemben Steve-nek teljesen más a hozzáállása a dolgokhoz. Lázad a környezete ellen, tipikus rossz fiú és Darren az egyetlen barátja. Egy szép napon viszont tudomást szereznek arról, hogy városukban lép fel a Rémségek cirkusza, amelynek az egyik előadására elmennek, és innen kezdődik mindkettőjük számára egy teljesen más élet. A cirkuszban rengeteg szörnnyel találkoznak, melyeket én nem sorolnék fel. Illetve itt találkoznak először Crepsley-vel, aki egy pókkal lép fel. Darren szenvedélyesen rajong a pókok iránt, így amikor lehetősége lesz rá beoson Crepsley szobájába, hogy újra láthassa Madame Octát. A helyzet viszont úgy hozza, hogy a pókot ellopja, amely később megcsípi legjobb barátját, így segítséget kell kérnie Crepsley-től, aki ebbe csak úgy egyezik bele, ha inasa lesz, ami azt is jelenti, hogy vámpírrá kell váljon, mármint fél vámpírrá.
 
A történet egyébként korántsem ennyire egyszerű, illetve szinte biztos vagyok benne, hogy az amit a filmben előttünk 10 perc alatt lezongoráznak, az egy sokkal hosszabb történetet foglal magába, és sok mindent megtudunk a srácokról. A film viszont már elég korán hangsúlyozni próbálja, hogy a barátoknak ellentétes oldalra kell állniuk. Mármint Steve az, aki zűrős háttere miatt vámpír szeretne lenne, fel is ajánlkozik, de visszautasítják, Darren viszont megkapja a lehetőséget. Miután erre barátja rájön, vámpírvadásznak áll.
 
Mielőtt még teljesen elvesznék a történetben, visszatérnék a szereplőkre, illetve a megvalósításra. Előbbiekre főleg azért, mert talán ez a legérdekesebb része a dolognak, főleg akkor ha az ember olvasta volna a könyvet. Mindig izgalmas dolog, hogy kitalált karaktert vajon mennyire tudnak eltalálni. Viszont a könyv hiányában én csak azt tudom, hogy Darren (Chriss Massoglia) nem nagyon tudott mit kezdeni a rá kiosztott szereppel. Nekem sokkal jobban bejött Josh Hutcherson alakítása, aki dühét/elégedetlenségét sokkal hihetőbben előtudta adni. Mellettük talán Crepsey (John C. Reilly) lehet még érdekes, akivel én személy szerint megvoltam elégedve.
 
 
A megvalósítás, a történet hangulata nem rossz, igazából tetszett pár jelenet, meg a szörnyek is nagyon jók voltak. Farkasembertől kezdve, szakállasodó Salma Hayek-en keresztül vannak jól kivitelezett dolgok. Viszont ez a hirtelen a semmiből köd meg fűst lesz már kezd az agyamra menni. Ennyire nehéz lehet eltalálni azt a pillanatot, amikor ezt be kell nyomni? A lényegnél maradva, maga a cirkusz jó lett, főleg a tábor, illetve a rengeteg szörny tette ezt érdekessé.
 
Értékelés: Rémségek cirkusza – 5/10
 
Nem tudnék többet adni rá, mert már elegem van mondhatni a vámpíros történetekből. Igaz itt van más is, de valahol még is az a lényeg. Két barát, illetve két tábor szembenállásáról, a megírt legendákról, és egy minimális szerelemről láthatunk egy mesét. Ami biztos tetszeni fog azoknak, akik olvasták a könyvet, de nekem egyáltalán nem hozott akkora élményt, hogy jobban megismerjem a történetet vagy, hogy várjam a folytatást. Egynek teljesen elment, nem fikáznám, hiszen nincs értelme, de többször nem nézném meg, meg a folytatásra (ha egyáltalán lesz) sem fogok jegyet váltani. 


teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1309) Heti lámpás (306) Mozi világ (440) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7425) Politika (1582) Nézőpont (1) Mozaik (83) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Tereb (146) Szépségápolás (15) Egészség (50) Történelem (17) Életmód (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2763) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (535) Gazdaság (698)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>