Ma 2023 december 09. Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
21eb8d52ca6d4607ac40a2edfc0a5c22.jpg

Kritika - Argo-akció

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ben Affleck harmadik rendezése is nagyszerűen sikerült. Az Argo-akció nem véletlenül zsebelt be számos díjat és került be az Oscar várományos filmek sorába. A téma nagyon aktuális, sőt erős politikai felhangokkal bír.

Hiszen kimondva, vagy kimondatlanul Iránt veszi célba, próbálja a közönséget az arab ország elleni határozott fellépés mellé állítani.

A történetről röviden. 
- 1979. Irán forrong. A Sah elmenekül, az utcákon hatalmas tömeg - a forradalom új, megjósolhatatlan változásokat ígér. November 4-én a feltüzelt tömeg megostromolja az Egyesült Államok teheráni követségét, és túszul ejti az ott dolgozó 52 amerikai diplomatát: az ő sorsuk, hosszú raboskodásuk és a megmentésükre szervezett katonai akció sokáig megtöltötte a világ újságjainak címlapjait. De valamiről senki nem beszél. A követség feldúlása során hat amerikainak sikerül megszöknie, és elrejtőznie. Ám ők is és az otthoniak is tudják: csupán napok, esetleg órák kérdése, hogy a nyomukra akadjanak, és talán végezzenek velük. Az ellenséges, paranoid országban reménytelen a helyzetük. A CIA egy"beszivárgási szakértője", Tony Mendez (Ben Affleck) előáll egy mentőakció tervével. A terv kockázatos és végrehajthatatlan. Olyan lehetetlen, hogy csak egy filmben vállalkoznának rá. -
A film, bár megtörtént eseményeket dolgoz fel, - a hagyományos, klasszikus 70-es évekbeli krimiket idéző módon megkomponálva, -  izgalmas és feszültségekkel teli. Olyannyira, hogy hiába ismeri a mozinéző a történet végkifejletét, mindvégig izgul a szereplőkért.


Affleck kitűnő rendező, ezt már bizonyította első két rendezésével (Hideg nyomon, 2007. és Tolvajok városa 2010.) Rendkívüli atmoszféra teremtő készségével és páratlan ritmusérzékével a legnagyobbakat idézi.
Az Argo-akció egy szépen fényképezett régi módi thriller, amely visszavisz minket a 70-es évek történelmi forgatagába és nem csupán hangulatában, (egy a filmről szóló elemzésben olvastam, hogy az utolsó szemmüvegkeretig korhű az Argo,- nagyon találáló kifejezés.) de képi világával is, hiszen a kicsit mattított, tompa képek a megszokottnál korhűbbé varázsolják a filmélményt.
Alan Arkin és John Goodman egyaránt jó választás, hiszen mindketten lazán, kötetlenül alakítják a tipikus hollywoodi filmes "pápákat".
A film végén kapunk egy összefoglalót és egyfajta tisztelgést Jimmy Carter, akkori amerikai elnök előtt. Ez azonban egy kicsit sántít, hiszen a történelemkönyvek tanúsága szerint pont Cartert és a z ő tétovaságát okolta az amerikai közvélemény az iráni fiaskóért.
El is veszítette az 1980-as elnökválasztást Ronald Reagannel szemben.
- Khomeini 1980.február 23.-án úgy nyilatkozott, hogy az iráni parlament döntheti el az amerikai túszok sorsát, kérve az Egyesült Államokat, hogy szolgáltassa ki a sahot az iráni bíróságnak. ]]>Jimmy Carter]]> amerikai elnök egy katonai mentőakciót rendelt el a túszok kiszabadítására, de a kísérlet sikertelenül végződött, miután az odaküldött helikopterek meghibásodtak a szokatlan sivatagi körülmények között (Operation Eagle Claw - ]]>Saskarom hadművelet]]>). Az irániak ezt csodaként fogták fel. Sok elemző szerint az akció sikertelensége vezetett el ahhoz, hogy ]]>Jimmy Carter]]> elveszítette a következő amerikai elnökválasztást ]]>Ronald Reagannel]]> szemben. -
Ezt a kis "demokrata-párti szimpátiából" adódó csúsztatást leszámítva az Argo-akció kitűnő film és Ben Affleck fölöttébb ügyes rendező, ezért hátradőlve, nyugodt szívvel várhatja a vasárnapi Los Angeles-i Oscaresőt.

Filmplakátok, jelenetképek és további érdekességek az Argo -akcióról:
]]>
]]>]]>http://moziklub.blogspot.hu/2013/02/argo-akcio.html
]]>
]]>http://moziklub.blogspot.hu/2013/02/argo-akcio-jelenetkepek.html]]>

Csépányi Balázs

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7262) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (282) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (694) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Belföld (10) Jobbegyenes (2724) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Tereb (146) Irodalmi kávéház (531) Flag gondolja (34) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Kultúra (6) Sport (729) Történelem (16) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Életmód (1) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>