Ma 2023 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
9651e2b3511126f87f8c6cb0e6b8c290.jpg

Filmklub 8. - Meztelenek és bolondok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A harminchárom éves Steven Spielberg, a világsikert aratott Cápa és a Harmadik típusú találkozások rendezője, a mai hollywoodi filmgyártás csodagyereke ebben a filmjében 1941. decembere, a Pearl Harbor utáni napok bizarr eseményeiből formál szatirikus burleszkfilmet.

Japán tengeralattjárót látnak felbukkanni Amerika csendes-óceáni partjainál, s ezt a nagy Los Angeles-i légitámadás néven ismert háborús pánik követi, amikor is a város minden légvédelmi ütege egy éjszakán át az üres eget lövi. Végül a háborúba induló tengerészek, a szárazföldi katonák, meg néhány jampecruhás ficsúr közötti tömegverekedésnek a háborút, az amerikai katonai felkészületlenséget parodizáló burleszk-tömegjelenetei zárják a gigantikus, ám belül kissé üres látványosságot.

A filmbeli japán tengeralattjáró parancsnoka elhatározza, hogy csapást mér az amerikai szárazföldre. Méltó célpontot keres, tehát választása Hollywoodra esik. S így Spielberg is két legyet üthet egy csapásra: egyszerre űzhet csúfot a háborús hisztériából és a hollywoodi álomgyárból. Jókedvűen és nagy gyönyörűséggel töri-lövi ripityává díszlet-Hollywoodot, és közben jócskán meg is csipkedi az amerikai eszményt és ideálokat, amelyeknek elterjesztéséből a hollywoodi filmek mindig is kivették részüket.
Spielberg, akit egy rosszmájú kritikusa a „gépesített látványosságok hollywoodi királya” címmel ajándékozott meg, most nyilván ki akarta tombolni magát. És mivel pénznek nem volt szűkében – minden idők e legdrágább komédiája csaknem harmincmillió dollárba került –, hipermodern „új-hollywoodi” technikával lendíti tovább a klasszikus burleszk műfaját, kajánul, önironikusan csúfolódva azon az apparátuson, amelynek saját filmjeit is köszönheti. A film mégsem bizonyult sikeresnek – először Spielberg pályáján. Pedig valódi szatíra is lehetett volna belőle, ha képi humora igényesebb, ha kerüli vagy ellenkezőleg, mint a Cápában, a Harmadik típusú találkozásokban arcpirítóan felvállalja Hollywood összes álomgyári kliséjét. Európai szemmel rossz ízlésű film a Meztelenek és bolondok – de a trükkös Spielberg talán épp így akarta megmutatni Hollywood lelkét.
 
 
Meztelenek és bolondok
 
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 114 perc, 1979

rendező: ]]>Steven Spielberg]]>
író: ]]>Robert Zemeckis]]>, ]]>Bob Gale]]>, ]]>John Milius]]>
forgatókönyvíró: ]]>Robert Zemeckis]]>, ]]>Bob Gale]]>
zeneszerző: ]]>John Williams]]>
operatőr: ]]>William A. Fraker]]>
vágó: ]]>Michael Kahn]]>

szereplő(k): 
]]>Dan Aykroyd]]> (Frank Tree)
]]>Lorraine Gary]]> (Joan Douglas)
]]>Ned Beatty]]> (Ward Douglas)
]]>John Belushi]]> (Wild Bill Kelso)
]]>Christopher Lee]]> (Wolfgang von Kleinschmidt kapitány)
]]>Murray Hamilton]]> (Claude Crumn)
]]>Toshirô Mifune]]> (Akiro Mitamura parancsnok)
 
Kövesdi Rózsa

Filmvilág folyóirat 1982/07 42. old.

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Autómánia (61) Nézőpont (1) Flag gondolja (34) Belföld (10) Jobbegyenes (2718) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Politika (1581) Történelem (16) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (531) Gazdaság (693) Szépségápolás (15) Heti lámpás (279) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7235) Életmód (1) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Tereb (146) Sport (729) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>