Ma 2023 december 11. Árpád napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
Törzsember

Törzsember

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Annyi a pontgyűjtő, törzsvendég, törzsvásárlói kártyám, hogy már nem férnek el a pénztárcámban. Akárhol megfordulok, mindenhol szeretnének viszont látni, ezért hozzámvágnak valami kis plasztik lapot, kemény kártyát, hogy ösztönözzenek a visszatérésre.

A boltok, üzletek célja az, hogy a konkurencia helyett hozzájuk járjunk vissza. “Jó-jó, az Auchan olcsóbb, de a Tesco kártyámra most extra pontokat kapok”. Jó érzés, de utánaszámolt valaki, hogy valóban megéri-e? A Shell kutaknál a Smart pontokért lényegesen olcsóbb a benzin. Mondjuk 1 pontért 20 forinttal csökken az ára. Ám, hogy kapjunk egy pontot, 10 liter benzint kell előbb tankolni. A Shell kutaknál 5 forinttal drágább a benzin, mint 200 méterrel odébb.

Tíz liter esetén 50 forinttal költünk többet, mint a szomszéd kúton, és a következő alkalommal 20 forinttal lesz olcsóbb a benzinünk. A hülyének sem éri meg. Nemhogy annak, aki tisztában van az elemi matematikai műveletekkel. (Ráadásul a fenti példa értékeknél rosszabbak a valódi árak, kedvezmények.)

A másik kedvenc példám a Libri kártya. Alapban nincs rajta kedvezmény. Ha vásárolunk, akkor a vásárlás értékétől függően a következő könyvekre kedvezményeket kaphatunk. Minő öröm! Leszámítva, hogy egy másik könyves üzletlánc internetes boltjában rendelve ugyanaz a tétel mindenféle törzsvásárlói hókuszpókusz nélkül 15%-kal olcsóbb.

Merevítsük ki a képet egy picit. Mi ennek az egésznek a szociológiai, biológiai, egyszóval akármilyen alapja? Gyermekkoromban takarékbélyeget gyűjthettem. Nem tudom, kinek, mi volt a célja ezzel, mert tudomásom szerint senkinek nem jött össze a bicikli, viszont két osztálytársamat is kicsapták, mert bélyeget lopott a diáktársaitól. A takarékosságra engem sem neveltek rá, ám valahonnan belémplántálódott egy talán már kóros gyűjtőszenvedély. Engem nem érdekelt, mennyi pénzem van a takaréklapomon, de az igen, hogy olyan, más mintázatú bélyegem nincsen, mint a padtársamnak volt és én _akartam_ egy olyat.

Másrészről minden kisiskolás gyűjtheti a piros pontokat. Mert az neki jó. Beválthatja matricára, jó jegyre, egyebekre. A dicsérő pont színe a vörös nyakkendős úttörőkor elmúltával sem változott. Valószínűleg ősibb dologra vezethető vissza: ágyékkötős eleink piros bogyók, érett almák gyűjtögetéséhez. Desmond Morris a megmodhatója…

Gyűjtsünk hát bőszen. Okos pontokat, DM pontokat, Rossmann pontokat, Auchan pontokat, Tesco pontokat, Cora pontokat, Alma gyógyszertár pontokat, Starbuck’s pontokat, Frei kávézó pontokat, Multipontokat, Griff Gentlemen’s pontokat. Nemrég szerencsém volt egy osztályon felüli étteremben enni. Ott is adtak gyűjtőkártyát. Még négyszer eszem nem kevés pénzért és a hatodikra ingyen mehetek. De jó! Csak épp’ ennyi pénzből egy hétig lakom jól minden délben.

Megvallom őszintén, magasról teszek a pontokra. Valójában nem azokat gyűjtöm. Hanem magukat a pontgyűjtő kártyákat. : )

Papp Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Mondom a magamét (7267) Irodalmi kávéház (531) Szépségápolás (15) Gazdaság (694) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Jobbegyenes (2724) Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (34) Politika (1581) Vetítő (30) Heti lámpás (282) Kultúra (6) Mozaik (83) Mozi világ (440) Történelem (16) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Sport (729) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>