Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
Zelenszkij a tűzzel játszik

Zelenszkij a tűzzel játszik

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Az utolsó csepp a pohárban...

 

A Washington Post írja, tehát csakis színtiszta igazság lehet: Zelenszkij ukrán elnök föl akarta robbantani a Magyarországra kőolajat szállító Barátság vezetéket. Ezt egy zárt ajtók mögötti tanácskozáson javasolta katonai vezetőknek és néhány sameszának.

Ha a pőre zongorista tényleg effélét mondott, arra – a magam részéről – két valamirevaló magyarázatot tudok elképzelni, többet nem. 

Az első: emberünk annyira romlott, hogy miközben ]]>Ukrajna élet-halál harcot vív]]> keleti szomszédjával, ]]>kész háborús provokációt elkövetni]]> békés nyugati szomszédja ellen. Ellenünk, akiktől az elmúlt években – a magyar kisebbség elleni ámokfutás, jogfosztások, halállisták, turuldöntés dacára – több tíz milliárd forintnyi segítséget kapott. 

Az olajvezeték fölrobbantása olyan szintű gazdasági károkat okozhatna Magyarországnak, hogy nem pusztán terrorcselekményként, hanem akár háborús provokációként, agresszióként is tekinthetnénk rá – ugyanúgy, ahogyan az Északi Áramlat gázvezeték fölrobbantása is az volt: háborús provokáció. Aki a békés, őt segítő szomszédját ily módon tönkre akarja tenni, az emberi fogalmak szerint híján van a józan észnek, és szövetséget kötött az ördöggel.

A második lehetőség: Zelenszkij táncos-komikusnak nem ment el az esze, dehogy, csupán a munkáját végzi. A munkája pedig most is ugyanaz, mint abban a gagyi sorozatban: országvezetőt játszik előre megírt forgatókönyvből. 

Csakhogy most egy-egy buta döntésének, gonosz fenyegetőzésének valódi következményei vannak: százezrek halála, egy ország szakadékba zuhanása, világháború felé sodródás. Innen nézve: a vezetékrobbantási javaslata egy forgatókönyv része lehet. S olybá tűnik, e forgatókönyv írói (akik maguk is gyakorló elmebetegek, illetve szociopaták) a háború elhúzódásában, kiterjesztésében érdekeltek. Kimondani is rémes, de mintha világháborút akarnának.

 

Nehéz nem észrevenni a tervszerűséget, a washingtoni forgatókönyvírók keze munkáját a narancsos forradalmak vagy a 2014-es puccs óta látott eseménysorban.

A nemzeti kisebbségek szisztematikus üldözése, anyanyelvhasználatuk ellehetetlenítése, a civil lakosság ágyúkkal lövetése, náci szervezetek szabadjára engedése, Bandera-kultusz, külföldi fegyverek és „tanácsadók” minden bokorban – mind-mind csakis azért, hogy kitörjön a háború. 

Az utolsó csepp a pohárban Zelenszkij müncheni beszéde volt tavaly februárban, pár nappal a „különleges művelet” kezdete előtt: ebben azzal fenyegetőzött, hogy Ukrajna kilép a budapesti memorandumból, és újra atomfegyverei lehetnek, ha Oroszország nem marad veszteg.

Aki számára Zelenszkij atomfegyverkezési fenyegetésekor nem vált világossá, ki akar itt háborút, az nyilván most, a kőolajvezeték-robbantási javaslatkor sem ért semmit. Mindenki másnak viszont már nem nagyon tud újat mondani az ukrán elnök. Tisztában vagyunk vele: ez az ember egy veszedelem, aki a (világháborús) tűzzel játszik.

Pilhál Tamás

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Forrás: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7536) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Mozaik (83) Gazdaság (704) Tereb (146) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Vetítő (30) Politika (1582) Jobbegyenes (2786) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Kultúra (7) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>