Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
2470fe382b056d0ff3844858b3c490b4.jpg

Veszprém

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Fidesz körül valami elromlott. Hogy mi és miért: ez az a feladvány, amelyet meg kell oldani.

Először is: csigavér. Egyetlen mandátum sorsa dőlt el, nem a kormánytöbbségé. És azt a mandátumot olyan ember szerezte meg, akivel a baloldalnak még sok baja lesz. Baloldali publicisták persze most a vég kezdetéről, a bukásról írnak, de ez nem egyéb, mint vágykivetítés. A kormánytöbbség stabil, és 2018-ig az is marad.  Kapkodásra semmi ok.

Másodszor viszont: a Fidesz a legutóbbi országos választások – 2014. október 12. – óta, négy hónap alatt a támogatói egyharmadát elveszítette. Annak ellenére, hogy az előző négy év politikájának eredményei sorra beérnek. És ezt az emberek tudják is. A tiltakozás, a protest-szavaztás nyilván nem ennek a politikának szól. Hanem valami másnak.

Harmadszor ugyanakkor: nem a baloldal hozta el Késznek a veszprémi győzelmet. Az ő varázsszava ez volt: független. Szavazóinak legalább fele erre a varázsszóra szavazott.

Negyedszer ugyanis: az emberek többsége 2010-re torkig lett a liberális és a szocialista párttal, és a tétjüket a Fideszre tették. Mert hittek benne, egészen 2014 őszéig. A tavalyi három győzelem után azonban ez a hit elpárolgott.

Fogalmazzunk sarkosan: az emberek többsége a Fidesz-párttal is torkig lett. Minden párttal torkig lettek. Magával a párt-rendszerrel lettek torkig. Akkor inkább Kész Zoltán. Ha Veszprémben a Fidesszel szemben egy megnyerő megjelenésű, rokonszenves, tiszta múltú, követhető világnézetű politikus indul, könnyen lehet, hogy veszít. Kész Zoltán viszont elég zűrös embernek mutatkozott ahhoz, hogy el lehessen hinni róla, hogy egyik pártnak sem a katonája. Ezért küldték a parlamentbe – pártonkívülinek. Haveri körökön kívülinek.

Ötödször azonban: ez reménytelen vállalkozás. A kétszáz éve sikeresen működő parlamenti demokrácia működéséhez parlamenti pártok kellenek. Minden más próbálkozás vagy káoszba, vagy diktatúrába torkollik. A pártokhoz pártemberek kellenek, azok pedig pontosan úgy működnek, mint a nyomtató ló: nem lehet bekötni a szájukat. Ez a demokrácia ára.

Hatodszor mindazonáltal: azért ez így durva volt. A Fidesz körül valami elromlott. Hogy mi és miért: ez az a feladvány, amelyet meg kell oldani.

Bencsik Gábor - ]]>http://mandiner.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2825) Gazdaság (713) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Mozaik (83) Életmód (1) Egészség (50) Tereb (146) Gasztronómia (539) Sport (729) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Nézőpont (1) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mondom a magamét (7725) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>