Ma 2022 június 28. Levente, Irén napja van. Holnap Péter, Pál napja lesz.
Vegyük vissza a magyar Parthenónt a szívünkben

Vegyük vissza a magyar Parthenónt a szívünkben

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szentesi Zöldi László Kondor Katalinnal beszélgetett új könyvéről. - Remek, olvassák el!

Szentesi Zöldi László pályafutását a Magyar Televízióban kezdte a Panoráma riportereként, de volt az MTVA külpolitikai szerkesztője, külpolitikai újságíróként dolgozott a Duna Televízióban, tudósítóként bejárta a világot, írt a Magyar Nemzetnek, majd a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese lett, jelenleg a Demokrata főmunkatársa. Egy időre feltűnt a Sajtóklub állandó tagjai között is, de elmondása szerint most eggyel hátrébb kíván lépni. Írói munkássága sem elhanyagolható: külpolitikai, történelmi, néprajzi témában jelentek meg kötetei, ugyanakkor írt gasztronómiai könyveket, sőt szépirodalmat is (a Hídavatás című krimit). Ezúttal legjobbnak, legmaradandóbbnak ítélt publicisztikáit, tárcanovelláit gyűjtötte össze egy kötetben.

A mindenség visszaperlése című könyv átfogó képet nyújt a negyedszázados munkásságról, és egyben az ötvenéves korát betöltött ember vallomása fél évszázad tapasztalatáról és tanulságairól: „Már nem leszek űrhajós, az út véget ért, de kevesebbet tudok, mint valaha” – hangzott az író őszinte vallomása Szersén Gyula Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában a budapesti könyvbemutatón, ahol a szerzővel Kondor Katalin újságíró beszélgetett. Az idézet a Köszönet a magtárosnak című írásból származik, melynek filozófiai mélysége áthatja a könyv teljes anyagát, ahogyan Szentesi Zöldi László publicisztikáit általában.

A kötetben megjelenik a gyermekkor világa, a tanyán eltöltött korai évek emlékképei, a szülőváros, a szentesi léttel járó lokálpatrióta gondolkodás, valamint felelevenednek az újságírói pálya állomásai, a szocializmus visszásságai, mindez a Szentesi Zöldi Lászlóra jellemző intelligens humorral fűszerezve. De helyet kaptak a komolyabb hangvételű, nemzeti tárgyú történelmi esszék és irodalmi publicisztikák, ugyanakkor olvashatunk pár irodalmi igényű portrét és három novellát is. Természetesen nem maradhattak ki a modernkori válságelemeket boncolgató filozófiai jellegű írások sem.

A címadó gondolat a mindenség visszaperlése. De mikor is veszítettük el azt a bizonyos mindenséget? A szerző szerint legalább fél évezredet kell visszamennünk az időben, hogy a nyugati civilizáció válságának gyökereire rábukkanjunk és választ kapjunk a kérdésre. Szentesi Zöldi László gondolatmenete szerint Európa kifulladása valahol a keresztény felekezeti ellentéttel kezdődött, majd folytatódott a metafizika háttérbe szorulásával, az empirizmussal, a racionalizmussal, és egyértelműen a francia felvilágosodásban csúcsosodott ki, amikor a királyt kivégezték, Istent pedig letaszították a trónjáról.

A XIX. századi izmusok megjelenését, majd a két világháború által okozott pusztítást Európa már nem tudta kiheverni. „Ezért kár volt átlépni a tanya küszöbét” – vonja le a következtetést. A könyv üzenete tulajdonképpen egy fontos gondolatba sűríti az író életpályájának tapasztalatát, miszerint a mindenség visszaperlése el sem kezdődhet önmagunk helyzetének meghatározása nélkül. A delphoi jósda fölé sem véletlenül írták minden emberi bölcsesség summájaként, hogy „ismerd meg önmagad”. „Szeretném azt hinni, hogy egy válság végén vagyunk. Globálisan semmit nem tehetünk, a haza sorsán sem tudunk változtatni egyénileg. De egyet megtehetünk, hogy felépítjük önmagunkat, visszavesszük a magyar Parthenónt a szívünkben, és azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak, közösséget képezve megpróbálunk helyt állni a saját életünkben” – összegzett a szerző, aki saját bevallása szerint amióta nem az illúziók világát keresi, boldog ember, mert úgy érzi, hazaérkezett.

Zana Diana - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Irodalmi kávéház (513) Belföld (7) Sport (729) Mondom a magamét (6147) Történelem (15) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Gazdaság (665) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Tereb (141) Flag gondolja (33) Politika (1581) Nagyvilág (1465) Életmód (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Heti lámpás (259) Egészség (50) Jobbegyenes (2341) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>