Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
Van-e joga Magyarországnak a történelmére?

Van-e joga Magyarországnak a történelmére?

Flag

Szöveg méret

2
Átlag: 2 (1 szavazat)
Történelmi jogunk van Magyarország történelmi térképére. - Bencsik Gábor nagy vihart kavart írása!

Cikket írt az Euronews pénteki számában egy bizonyos Matthew Holroyd arról, hogy Orbán Viktor egy, a történelmi Magyarországot is ábrázoló földgömb-részlettel illusztrálta jókívánságait a történelem érettségire készülőknek, illetve hogy a horvát és román politika hogyan reagált erre.

A cikk címe: Viktor Orban provokes neighbours with historical map of Hungary (Orbán Viktor a szomszédokat provokálja Magyarország történelmi térképével). Nehéz megmondani, hogy a szerző csupán nem tudja, vagy nem is akarja tudni, miért került oda a térkép, két részlet azonban árulkodó.

Hungary’s prime minister posted his support for students taking their examinations on Wednesday” – Magyarország miniszterelnöke posztolta szerdán a támogatását a diákoknak, akik vizsgára készülnek.

Mi maradt ki a mondatból: az, hogy a diákok nem általában készülnek vizsgára, hanem történelemből. Gyökeresen más összefüggésbe helyezi ez a hiányzó szó az egészet.

Mert azt „a művelt Nyugaton” sem vitathatja senki, hogy Magyarországnak joga van a saját történelmére. Éppen csak nem ismerik, és nem is akarják ismerni ezt a történelmet.

Azt írja a szerző: „Hungary lost around two-thirds of its territory and some citizens in the country consider the treat a national tragedy” – Magyarország területeinek körülbelül a kétharmadát elveszítette, és az ország néhány lakosa ezt nemzeti tragédiának tekinti.

Néhány lakos… Tartok tőle, hogy Holroyd ezt tényleg így tudja. A kollégái is így tudják. Fogalmuk sincs arról, hogy nem néhány, inkább „around two-thirds”, kétharmad vagy még több tekinti nemzeti tragédiának. Minthogy valóban az is.

Similar maps have also been displayed at far-right rallies” – hasonló térképeket szélsőjobboldali tüntetéseken is felmutatnak.

Félek, a szerző tényleg nem tudja, hogy a történelmi Magyarország térképének a szélsőjobbhoz semmi köze. Ez a mi történelmünk.

És amiről a szerzőnek végképp nincs fogalma, és nyilván nem is érdekli: éppen száz éve következett be a nemzeti tragédia, aminek a következményeit a mai napig viseljük. Ezért a miniszterelnöki utalás.

A nyugat soha nem fogja megérteni, mi a bajunk a történelemmel. De nekünk akkor sem szabad feladnunk a jogunkat az emlékezésre. Történelmi jogunk van Magyarország történelmi térképére.

Bencsik Gábor - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Kultúra (6) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (260) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (6240) Tv fotel (65) Mozaik (83) Jobbegyenes (2382) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mozi világ (440) Sport (729) Politika (1581) Nagyvilág (1464) Történelem (15) Tereb (141) Életmód (1) Irodalmi kávéház (513) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (667) Vetítő (30) Belföld (8) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>