Itt van mindjárt a terasznyitás és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők jóval szabadabb élete. 

Egy tisztességes ellenzék mindkettőnek örülne. A miénk nem. A mi ellenzékünk, amelyik pár hónapja még a vendéglősök érdekeire való hivatkozással a mielőbbi nyitást szorgalmazta, most egyszerre azt kezdi szajkózni, hogy túl korai ez még. 

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadabb életét kommentáló liberális gyűlölethullám pedig ennél is tovább megy. Egyesek már azt is felvetették, hogy ezután, ugye, nem az következik, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek sárga csillagot kell majd viselniük? A gyűlölet csúcsra járatásában pedig ismét (ahogyan máskor is) a 444 nevű posztapokaliptikus betűhalmaz jár az élen. Egy oldalon belül közlik, hogy az osztrákok védettségi igazolványhoz fogják kötni a szolgáltatások igénybevételét, és hogy a magyar módszer alaptörvény-ellenes, valamint diszkriminatív. Isten az égben! Alaptörvény-ellenes… Mondják ezt pont ők, akik eleddig azt is nehezen vették a szájukra, hogy Alaptörvény. 

S ha próbálna az ember logikus érvekkel csatába menni az értetlenkedőkkel szemben, csalatkoznia kell. Tények, számok, adatok nem érdeklik őket. Csak hogy túl korai, túl kései, túl Orbán, túl akármilyen, túl, túl, túl…

***

Hónapok óta tart ez, a fokozatos nyitás hatására pedig a sokszorosára erősödött. Én, aki csupán betűvető vagyok, sokszor érzek haragot vagy szomorúságot miatta. Ami viszont erőt ad kitartani elveim mellett, hogy az ellenzéki szennyzuhatag célkeresztjében állóknak mind a kellő tudásuk, mind a töretlen hitük, mind az erős akaratuk megvan ahhoz, hogy ne hagyják magukat eltántorítani – sokszor még nemzetközi nyomásra sem. 

Lám, az EU által támadott, az uniós országokban legelőször nálunk alkalmazott orosz vakcinából most rendelt 30 millió adagot Németország. És hamarosan a többi nyugati nemzet is rendelni fog. Ahogyan kínai oltóanyagot is. Ez egészen biztos. Mert honi liberálisainkkal ellentétben ők azért, ha nem is idejében, de legalább belátták, hogy az átoltottság mielőbbi elérése minden politikai és gazdasági érdeket felülmúl. Hiszen ha nem lépünk időben, a gazdaság összeomlik. Az ilyesmit pedig nem politikai, hanem valóságos csatározások szokták követni. Mindig. 

Amit tehát bármi áron meg kell előznünk, és ebben a magyar kormány erején felül teljesít, hogy Európa egész területén megakadályozzuk a totális gazdasági összeomlást. Aminek logikus előfeltétele a járvány mielőbbi teljes leküzdése. Ez pedig csak és kizárólag a védőoltással lehetséges. 

***

Akik tehát most sírnak-rínak a korlátozások miatt, no de érdekes módon azok feloldása miatt is, ám semmiképp nem akarják beoltatni magukat, jobb, ha az eszükbe vésik: akár vírusfertőzés, akár – Szent-Györgyi Albert szavaival élve – járványt okozó háború formájában érkezik, a halálnál minden más megoldás csak jobb lehet.