Ma 2023 december 04. Borbála, Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.
Szegény ember tüzérsége

Szegény ember tüzérsége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az orosz–ukrán háborúban egy egész országot tanítottak meg arra, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni.

Az orosz–ukrán háborúban egy egész országot tanítottak meg arra, hogyan kell Molotov-koktélt készíteni. Gyakorolja a tanárnő, a nyugdíjas, és a sörfőzde is erre állt át. A gyújtóbomba története közel száz évre nyúlik vissza. Az 1956-os forradalomban a pesti srácok is ilyennel tartóztatták fel az orosz harckocsikat.

 

Az ukránok az orosz tankok érkezését Molotov-koktélokkal is fogadták. Az állami tévé aprólékosan elmagyarázta, hogyan kell készíteni. A Pravda nevet viselő lvivi sörfőzde szintén ilyen koktélok gyártására és palackozására állt át. A France24 megszólaltatta Jurij Zasztavnyijt, a főzde tulajdonosát, aki azt mondta, a 2014-es ukrán forradalom idején is gyártottak Molotov-koktélokat, így már van tapasztalatuk.

A Molotov-koktél – rögtönzött, kézi tűzbomba – olcsó, könnyű és halálos fegyver, amely bárki számára elérhető alapanyagokból gyorsan elkészíthető. Ezt a fegyvert csaknem száz éve használják – először a spanyol polgárháborúban került elő, de akkor még nem nevezték így. Abban a háborúban a köztársaságiakat Mexikó és a Szovjetunió fegyverszállítmányokkal támogatta. Az utóbbi ország számos harckocsit küldött, ami megfélemlítette a nacionalistákat, akik nem rendelkeztek korszerű páncéltörő tüzérséggel, ezért még a kezdetleges T–26-os harckocsik is rémületet okoztak a soraikban. Kellett valami, amivel védekezhettek ellenük. Hamar kiderült, hogy a tank belső része nem zárt, az eső is befolyt a réseken. Ha az eső befolyik, akkor az égő benzin is. A kellő ügyességgel és merészséggel a tankra dobott, gyújtófolyadékot tartalmazó égő palack könnyen lángba boríthatta a páncélosok belsejét. A tűz, valamint a felrobbanó lőszer megtette a hatást.

A spanyol háborúban általában vörösboros üvegbe töltötték a benzin és gázolaj megfelelő arányú keverékét. A Molotov-koktél sokféle változata ismert, abban közösek, hogy üvegpalackba töltött gyúlékony anyagok keverékéből állnak. A palack nyakára gyúlékony anyaggal átitatott rongydarabot erősítenek, amelyet meggyújtanak. Így, lángoló állapotban hajítják a célpontra, amelyhez hozzáütődve a palack összetörik, szétfröccsenő tartalma az égő rongydarabtól lángra lobban.

A gyilkos koktél az egykori szovjet külügyminiszterről kapta a nevét. Molotov Oroszországban, a ma Szovjetszknek nevezett Kukarka nevű faluban született Vjacseszlav Mihajlovics Szkrjabin néven, egy bolti alkalmazott fiaként. A Szovjetunió külügyminisztereként ő volt az egyik aláírója a hírhedt Molotov–Ribbentrop-paktumnak 1939 augusztusában. A paktum látszólag megnemtámadási szerződés volt a Szovjetunió és a náci Németország között, valójában a két ország titokban abban is megállapodott, hogy Európát szovjet és német érdekszférára osztja fel.

A Szovjetunió 1939. november 30-án megtámadta a szovjet szférába sorolt Finnországot, mind­össze néhány hónappal a lengyelországi német és szovjet invázió után. Molotov azonban az állami rádióban azt állította, hogy a szovjet bombázók nem bombákat, hanem humanitárius céllal élelmiszercsomagokat dobtak le éhező szomszédaiknak. Ezért a finnek gúnyosan Molotov-piknikkosaraknak nevezték a bombákat. Később nyelvrokonaink megalkották saját piknikkosarukat, a rögtönzött gyújtóbombáikat „Molotov-koktéloknak” nevezték. William Trotter amerikai történész szerint a kifejezés a finn „Molotovin koktaili-ből” származik. A livescience.com portálon olvasható William Trotter-kommentár szerint a finnek Molotov-koktéljai azért voltak különösen hatékonyak a betolakodók ellen, mert az akkori szovjet tankok benzinnel működtek, ellentétben a legtöbb modern tankkal, amely a nem annyira gyúlékony gázolajjal üzemel.

A britek a második világháború elején szintén használtak ilyen tűzbombákat. A háború későbbi szakaszaiban a katonák a kezdetleges égő kanócot hatékonyabb anyagokkal helyettesítették, mint például a 76-os brit gránátban használt fehér foszfor. A lengyel ellenállási mozgalom által kifejlesztett kénsav, kálium-klorát és cukor keveréke is hasznosnak bizonyult.

Az eredeti kezdetleges verziót máig bevetik a felkelők. Az ABC News jelentése szerint gyakran előkerülnek Molotov-koktélok az Egyesült Államokban zajló tüntetések során, többek között az 1992-es Los Angeles-i zavargások idején, valamint a rendőri intézkedés közben életét vesztő afroamerikai George Floyd halála utáni 2020-as országos zavargások során is. Ez a fegyver a magyar történelem közelmúltjában is megjelent.

– A Molotov-koktél minden mennyiségben rendelkezésünkre állt. A környékbeli asszonyok a paradicsomot, az ételecetet, a pálinkát kiöntötték az üvegekből, kimosták, és százával kaptuk a literes üvegeket, hogy készíthessük a Molotov-koktélt. Benzinünk, üvegünk volt minden mennyiségben, és a pesti srácok hamar meg­tanulták a művészetét annak, hogyan kell egy T–34-es tankot három vagy öt üveg benzinnel megsemmisíteni. Használata nem volt veszélytelen – emlékezett Pongrátz Ödön, a Corvin köz egyik parancsnoka arra, hogy az 1956-os forradalom idején milyen szerepet játszott a tűzbomba.

Hazánkban utoljára a tévészékháznál lezajlott események során került elő a szegény ember tüzérségeként is emlegetett fegyver.

Borítókép: Bombagyár az ukrajnai Dnyipro parkjában. Minden mennyiségben rendelkezésre áll (Fotó: Getty Images)

Ötvös Zoltán - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7246) Sport (729) Flag gondolja (34) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Heti lámpás (281) Történelem (16) Tereb (146) Mozaik (83) Nagyvilág (1309) Irodalmi kávéház (531) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2722) Egészség (50) Politika (1581) Belföld (10) Gazdaság (693) Vetítő (30) Életmód (1) Autómánia (61) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>