Ma 2023 június 02. Kármen, Anita napja van. Holnap Klotild napja lesz.
edadcc816b0f5739926c57320e9725b6.jpg

Szabad György: 90

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„A tatai és gesztesi Esterházy-uradalom áttérése a robotrendszerről a tőkés gazdálkodásra” – így szólt történelem szakon harmadév környékén feladott egyik olvasmány címe.

Bár a könyv elsőre körülbelül annyi izgalmat ígért, mint az évfolyamon legendás „Adatok a gácsi posztógyár reformkori történetéhez” című közlemény (hol van Gács? mi az a posztó?) végül sokat tanultam az Esterházy-uradalom históriáján keresztül Magyarország történetéről. Ahogy szerzőjétől, a most 90 éves Szabad Györgytől is.

Az ország akkor ismerte meg a szűkebb szakmai történészi körökben már addig is igen nagy respektnek örvendő Szabad Györgyöt, amikor 1990-ben az első szabadon választott országgyűlés elnöke lett. Ma már a rendszerváltás úgymond sikertelenségének bizonyítékaként szokás emlegetni derék, ámde politikához nem konyító bölcsészek pozícióba kerülését 1990 körül, de a látványosan tökkelütött képviselők korában az ember nosztalgiával emlékszik a papír nélkül, elegánsan és szabatosan beszélő Szabad Györgyre. És persze az sem mellékes, hogy életét a magyar reformkor és polgárosodás kutatására feltevő egykori házelnököt (meg sokakat az ő generációjából) a már két évtizede is teljesen elvadult magyar közéletben sem vádolta senki korrupcióval. Szabad György például alighanem máig úgy gondolja, hogy az „offshore” egy kedves tájszó Wesselényi Miklós valamelyik korai munkájából.

A napvilágot 1924. augusztus 4-én Aradon meglátott Szabad György saját megfogalmazása ]]>szerint ]]>„Magyarnak született a trianoni döntés nyomán Romániába frissen bekebelezett földön, évszázados hazai gyökerekkel bíró zsidó vallású család tagjának született az antiszemitizmus felívelése idején, és polgárnak e létforma fenyegetetté válása küszöbén.”

Külön-külön is hátrányos helyzet a huszadik század vérzivataros magyar és közép-európai történetében, e tényezők következetes együttes vállalása mégis szilárd tartást adott Szabad Györgynek, a magyar politika egyik utolsó Grand Old Manjének.

Ablonczy Bálint - ]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6844) Autómánia (61) Tv fotel (65) Életmód (1) Politika (1581) Egészség (50) Mozi világ (440) Történelem (15) Irodalmi kávéház (521) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1306) Titkok és talányok (12) Gazdaság (681) Belföld (9) Mozaik (83) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (264) Tereb (142) Jobbegyenes (2621)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>