Ma 2024 április 15. Anasztázia, Tas napja van. Holnap Csongor napja lesz.
Súlyos kérdések Novák-ügyben

Súlyos kérdések Novák-ügyben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Meg kell erősíteni a nemzeti oldal immunrendszerét a támadások ellen - Huth Gergely a lemondásokról. - Tanulságos íras!

 

„Arra a kérdésre kellett most választ találnom, hogy eskümhöz híven képes lennék-e a köztársasági elnöki tisztséget továbbra is a magyar nemzet javára gyakorolni? Rendelkeznék-e azzal a mozgástérrel, amely ahhoz kell, hogy szuverén államfőként jól teljesítsem a feladatomat? Nem a válaszom mindkét kérdésre…”

E szavakkal jelentette be lemondását szombaton Novák Katalin államfő. Mondatait többféleképpen lehet értelmezni, de mindegyik verzió igen tanulságos nemzeti-polgári közösségünk számára.

Egy köztársasági elnök mit sem ér személyes szuverenitás és tekintély nélkül. A Fidesz képviselői által támogatott Mádl Ferencről, Áder Jánosról és Novák Katalinról – de bizonyos értelemben még Schmitt Pálról és Sólyom Lászlóról is ki lehet mondani: kellő tekintéllyel bírt e feladathoz. A szuverenitás és mozgástér kérdésében Schmitt Pál inkább a kelleténél szűkebben, Sólyom pedig – igaz, a magyar történelem egy sötét, következmények és morál nélküli korszakában, de – konokul tágan értelmezte a kereteit.

Adott tehát a mérce, hogy milyen jelölt méltó betölteni az űrt az üstökösként szárnyaló és fájóan hamar kihunyó csillag, Novák Katalin után.

A (nincs) kegyelembotrány közösségünk identitását és erkölcsi mércéjét nagyban érintő, súlyos kérdéseket vágott néhány nap leforgása alatt az arcunkba. E súlyos kérdéseket mi, a XX. század diktatúráiból kiszabaduló Magyarország „tudatos polgárai” egy jó ideje igyekszünk feszegetni. A kialakult drámai helyzet most megfelelő okot adhat identitásunk és immunrendszerünk megerősítésére, s e kényes kérdések tisztázására.

Előtte azonban vessünk számot a nemzeti oldal rendszerváltoztatás utáni, nagy belső megpróbáltatásaival! Hogy a rendszerváltó ellenzéket a beépülő ügynökök és politikai megbízottak miért tudták olyan könnyen megosztani? Antall József és Boross Péter kormányát miért sikerült olyan könnyen megbuktatni? Az első Orbán-kormány koalíciós támogatóját, a kisgazdapártot miként tudták bűnözői körök behálózni és megrontani, majd lenullázni? Mi lett Dávid Ibolya maradék demokrata fórumával, és mivé lett a MIÉP helyébe lépő jobbikos egyetemisták kezdeményezése? Miért zilálódott szét annyi jóakarat és törekvés, miért aszódott össze és penészedett meg mindez a szemünk láttára? És mindeközben a Fidesz (és a kereszténydemokraták túlélő magja) miként kerülte el a balsorsot?

A válasz a hitelességben, a beágyazottságban a nyugtalanító helyzetek elvarrásában, a tábor akaratának, rezdüléseinek örökös figyelésében, a jobboldali emberek megértésében keresendő. Most ez a képesség mégis cserben hagyott minket! 

A világért sem akarnám a szomorú alkalmat kihasználni némi általános károgásra, mégis – mikor, ha nem most – muszáj felismerni a baljós árnyakat!

A kormányzás módszereit és „emberanyagát” jól ismerők közül alighanem sokan megerősítik, hogy a 2022-es kétharmados győzelem óta egyfajta opportunista erjedés uralkodott el a (közép)vezetői szférában. Leginkább a feltörekvő (ha Zuschlagék és Czeglédyék a kétezres évek terminológiában ifjú törökök voltak, akkor most legyenek) kicsi huszárok hajlamosak elfelejteni, hogy mi végre is kaptak bizalmat, kit képviselnek és mi a hivatásuk.
Természetesen nem a csatatéri sikereket sorra hozó hadvezérekre és stratégákra gondolok. Rájuk minden sikeres erőnek szüksége van. Sőt, a mai drámai világpolitikai helyzetben e téren még több belátásra van szükség, hiszen olykor el kell fogadnunk, hogy a szükséges nemzeti önvédelem némi demokráciadeficittel, a belső pluralizmus csorbulásával jár.

Ám amikor az említett kicsi huszárok – olykor kiegészülve némely már deresedő halántékú, de az új helyzetet látva vérszemet kapó századossal, tábori lelkésszel – úgy gondolják, hogy nekik már mindent szabad, akkor abból bajok lehetnek. 

Ha a feltörekvő opportunisták klikkjei és hálózatai belepik a kormányzat rendszereit, az ellen védekezni kell!

A kegyelmi botrány fontos tanulsága, hogy miként adhatta fel éberségét, miként feledkezhetett meg, akárcsak egy pillanatra is, a közmegbízatása lényegéről e két kiváló és megbecsült asszony? Hogy – ha igazak a hírek – Novák Katalin miért engedett a baráti-felekezeti lobbinak, miért hagyta megmalmozni magát a kétes kegyelmi kérvény támogatásakor? És a máskor mindig ügyesen és határozottan politizáló Varga Juditnál miért nem szólalt meg a vészcsengő, és hogyan adhatta fel az előzőleg kialakított szakmai álláspontját, amikor másodszorra már továbbengedte, aláírta az elnöki javaslatot? Leszögezem, a kegyelmi eljárás egyetlen formális és informális szereplőjénél sem merült fel a jóhiszeműség hiánya, de mégis, hogyan történhetett meg mindez?

Nyilván e súlyos kérdések sarkallták Orbán Viktor miniszterelnököt a szokatlanul erélyes megnyilvánulásra, alaptörvényünk módosításának kezdeményezésére. Ezen kérdéseket kell nekünk is feltennünk, ha nem akarjuk, hogy e hibák újra megtörténjenek.

 

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség akkor lett erős, sikeres és ütésálló, amikor valódi szövetséggé vált. A nemzeti együttműködés vagy nemzeti blokk vezető erejeként egyesíteni tudta mindazokat, akik Magyarország sikereiben, függetlenségében és nemzeti hagyományaink megtartásában érdekeltek. Bár hatalmas, dolláron hizlalt nemzetközi szervezkedés indult a nemzeti kormányzással szemben, az újra és újra diadalt aratott, a legnagyobbat éppen a legnagyobb ellenszélben, pandémiás, illetve háborús válságoktól sújtva, 2022-ben. Talán éppen ez körülmény, hogy a szövetség minden nehézséget le tud győzni, alakíthatta ki egyesekben azt a hamis képzetet, hogy immár nincs is szükség a sokszínű, egymást erősítő tábor közreműködésére, mert professzionális módszerekkel, házon belül minden probléma kezelhető, minden döntés meghozható. Olyanok is akadhatnak, akik szerint ebben a technokratává váló világban az értékalapon elkötelezett szereplők csak akadályt jelentenek.

Ezért is idézném fel soraimat, amelyekkel e publicisztikasorozat itt, a Magyar Nemzetben 2022 decemberében útnak indulhatott:
„A mi szemünkben a sorainkba férkőző, sokadik mezét felhúzó opportunista vagy a megtért komcsi nem lehet egyenértékű a hajlíthatatlan, nemzeti-patrióta elvei mellett jóban-rosszban kitartó eszmetársainkkal! Tudnunk kell egymásról és tudatában kell lennünk, hogy a nemzeti blokkon belül létezik egy kisebb halmaz: a polgárok, hazafiak összetartó szövetsége, mely szövetség anyagi érdekektől és vezényszavaktól függetlenül is tudja, mi a dolga.”

Sokunkat most mérhetetlenül idegesít a Ferenc pápától erkölcsi útmutatást kérő Kálmán Olga vigyora vagy Arató András obszcén gyűlölködése, s azt kérdezzük: nem lehetett volna lebeszélni Novák Katalint és Varga Juditot a távozásról? A válasz, bár rideg, de mégis előremutató: talán most épp hősies áldozatvállalásra és radikális lépésre volt szükség. Áldozatra, a szövetség egésze érdekében! Most feleszmélve még idejében beverhetjük jól azt az ominózus patkószeget, s nem fog a lovas elesni, sem a háború elveszni.

A történtekből mindenki vonja le a maga tanulságát! A hadvezérek regulázzák meg a kicsi huszárokat, a lelkészek újra a lelkekkel foglalkozzanak, a stratégák figyeljenek jobban az évszázados magyar politikai hagyományokat követő, jól kimunkált közös értékrendünk megóvására, mi pedig, a közösség minden szegletében, ne hagyjuk, hogy érdemtelenek és opportunisták mellénk és fölénk furakodjanak!

Ilyen gondolatokkal várom a megújulást, megerősödést, Orbán Viktor hétvégi évértékelő beszédét és az új államfő személyének a kiválasztását.

Huth Gergely - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (312) Gazdaság (704) Történelem (18) Vetítő (30) Sport (729) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mozaik (83) Mondom a magamét (7536) Autómánia (61) Kultúra (7) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2786) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Életmód (1) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>