Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
Sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara

Sorsolással döntene emberek életéről az orvosi kamara

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Talán közjegyzőt is hívnának a pénzfeldobáshoz.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az orvosi kamara által készített Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához Covid–19 pandémia idején Magyarországon című ajánlását, amelyhez Kásler Miklós miniszter támogatását kérte. Az emberi erőforrások minisztere válaszában megírta, hogy nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, sőt határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt – értesült a Magyar Nemzet. Kásler Miklós nem véletlenül mondott nemet, ugyanis

a MOK ajánlásában például az szerepel, hogy az orvosok sorshúzással döntsék el, hogy mely beteget részesítsék előnyben a másikkal szemben, vagyis ki haljon meg, és ki maradjon életben:

„Azoknál a pácienseknél, akiknek a felállított etikai elvek és klinikai vizsgálatok alapján hasonlóak a kilátásaik, véletlenszerű kiválasztás útján kell biztosítani az egyenlő esélyeket (például sorshúzással), nem pedig a korábban felvetteket kell ellátni először.” Majd így folytatják:

„Különösen fontos a sorshúzás vagy más egyenlő esélyeket biztosító kiválasztás érintettek számára átlátható előkészítése és a később esetleg szükségessé váló bizonyítást is lehetővé tevő, dokumentált lefolytatása…”

Az orvosi kamara vezetésének megdöbbentő javaslatával kapcsolatban kérdésünkre a minisztérium kijelentette, hogy a kormánynak és az Emminek minden magyar ember élete fontos, a mostani szigorú korlátozó intézkedések, a kiadott miniszteri utasítások, a halasztható beavatkozások felfüggesztése és a hónapok óta tartó tudatos felkészülés pedig mind azt a célt szolgálják, hogy a jövőben is legyen elegendő ágy, eszköz, gyógyszer és szakember. Hangsúlyozzák: senki, a kormány egyetlen tagja sem mondta soha, hogy könnyű lesz a következő időszak. Nagyon nehéz lesz, a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozóktól sok lemondást, erőfeszítést, alkalmazkodást és embert próbáló munkát kíván. Ettől függetlenül, nem hajlandók sorshúzással – ahogy a MOK javasolja – eldönteni, hogy mely beteget részesítsék előnyben a másikkal szemben, hogy ki haljon meg, és ki maradjon életben. Az egészségügyi dolgozók valaha nem erre esküdtek – jelentették ki.

Veres László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Gazdaság (710) Sport (729) Mozaik (83) Politika (1582) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Jobbegyenes (2805) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7613) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Tv fotel (65) Egészség (50) Belföld (11) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Heti lámpás (314)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>