Ma 2021 január 19. Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.
Nők kvóta nélkül

Nők kvóta nélkül

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Karácsony újabb hatalmas baklövése...

Nagyon sajnálja, de egyelőre nem sikerült – ez a lényege Karácsony Gergely bűnbánó nyilatkozatának, amelyben beismeri, hogy a női kvótát egyelőre nem sikerült megvalósítania a frissen kézhez vett városházán és a fővárosi intézményekben. Pedig az ő köreiben úgyszólván moccanni sem lehet a női esélyegyenlőség (bármit jelentsen is ez) kényszeres ismételgetése nélkül.

„Amikor kevés a hatalom és kevés a pénz, de sok a tennivaló, ott nagyon sok nő van. Amikor arról van szó, hogy a rivaldafényben lehet tetszelegni, arról van szó, hogy sok hatalom és sok pénz van, nagy presztízs […], ott viszont mindig, mindig férfiak vannak” – mondta Karácsony az MSZP tavalyi nőnapi kongresszusán. Választási ígéretében Karácsony a liberálisok által önkényesen kiemelt társadalmi csoportok, jelesül a romák és a szexuális kisebbségek mellé emelte a női kvóta kérdését.

Azt ígérte, hogy bevezeti az „egyenlő munkáért egyenlő fizetés” elvét a fővárosi fenntartású intézményekben, egyharmados női kvóta lesz a fővárosi fenntartású intézmények igazgatóságában, valamint „egyenjogúsítja” a fővárosi szobrokat, köztereket a szerinte eddig háttérbe szoruló női tudósok, művészek, közszereplők elismerésével. Kampányígéretét azonban gyakorlatilag azonnal megszegte, és nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy belássuk: hivatali ideje alatt aligha lesz érdemi előre­lépés a jelzett ügyekben.

Hogy miért nem? Legfőképpen azért, mert ha Karácsony valóban nemi alapon válogatná meg a fővárosi intézmények munkatársait, szó nélkül ki kellene rúgnia embereket pusztán azért, mert férfinak születtek. Az új főpolgármesternek ráadásul nem terjed ki erre a hatásköre: nem ő, hanem a mögötte álló pártvezetők döntenek a különféle testületek, igazgatótanácsok összetételéről.

A főpolgármester-helyettesek kiválasztásánál már látszott, hogy a női kvóta helyett a hűség és az érdek a fő vezérlőelv: hiába választottak az öt posztra két nőt is, a jelek szerint ez nem elég. Baranyi Krisztina (aki nő) élesen támadta (a szintén nő) Gy. Németh Erzsébetet, amiért ő nem kapott semmilyen posztot, és ezen a ponton végképp bizonyos, amiről addig csak sejtésünk lehetett: a politikában nem elég nőnek születni, önmagában még semmi sem jár érte az osztozkodásnál.

A női kvóta Magyarországon nem több puszta vágynál. 2007-ben Sándor Klára és Magyar Bálint képviselők (mindkettő SZDSZ) törvénymódosító javaslatát elutasította az Országgyűlés. 2010 újabb fiaskót hozott a feministák számára, akkor 27 ismert magyar nő népszavazást kezdeményezett, de nem gyűltek össze a szükséges aláírások. Négy évvel később Ertsey Katalin vitanapot kezdeményezett a parlamentben a nők közéleti szerepvállalásának növeléséről, de semmilyen érdemi változás nem történt.

Az ügyet a Momentum emelte vissza a hazai nyilvánosságba, „A magyar lakosság több mint fele nő. Ennek ellenére az Országgyűlésben csak tízszázalékos a nők aránya. Helyén van ez? Biztos, hogy megfelelően reprezentálja a lakosságot a parlament?” – tette fel a kérdést Cseh Katalin.

Arról az apró körülményről azonban egy szót sem ejtett, hogy a sorok írásakor a Momentum 106 egyéni képviselőjelöltje között mindössze 16 nőt találhattunk. Ez a csekélység azonban nem zavarta és nem zavarja a liberálisokat. Hiszen teljesen más a nők elnyomásáról szónokolni felelősség nélkül, és megint más akkor, ha hatalomhoz, pénzhez jut az ember. Akkor már nem a nők, hanem a gördülékeny ügyintézés a lényeg, amelyet nem férfiak és nők, hanem a mindenkori bizalmasok hajtanak végre.

Szentesi Zöldi László - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Nagyvilág (1453) Politika (1571) Történelem (14) Kultúra (6) Mondom a magamét (5046) Mozi világ (440) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tv fotel (65) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Belföld (5) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Jobbegyenes (1947) Sport (729) Flag gondolja (33) Heti lámpás (249) Irodalmi kávéház (502) Gazdaság (656) Tereb (140) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>