Ma 2022 december 03. Ferenc napja van. Holnap Borbála, Barbara napja lesz.
Nógrádi György: Élet-halál harc

Nógrádi György: Élet-halál harc

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nógrádi Görgy tanulságos írása!

A CDU 1001 delegátusa 2018. december 7-én választott pártelnököt Hamburgban. Az előzmények ismeretesek: mindkét tartományi választást, a bajorországit és a hessenit is elbukták a konzervatív pártok. Merkel népszerűsége a mélypontra zuhant. A kancellár asszony rákényszerült arra, hogy korábbi ígéreteivel szemben lemondjon a pártelnökségről. 2015-ben, amikor részt vett Schröder korábbi kancellár könyvbemutatóján, és megkérdezték, véleménye szerint miért bukott meg Schröder, azt válaszolta, hogy azért, mert lemondott a szociáldemokrata párt elnökségéről.

Merkel nem érzékelte és nem is reagált az elmúlt évek legnagyobb válságaira, arra, hogy 2017 év végén, létrejötte pillanatában megbukott a Jamaica-koalíció, hogy a nagykoalíciót első perctől kezdve rendkívül mély ellentétekkel terhelték, hogy a bajor testvérpárt, a CSU már nem az a párt, amely évtizedeken keresztül volt. Elveszítette abszolút többségét, és tetőztek a személyi ellentétek. A fiatal és dinamikus, ugyanakkor Németország-szerte nem túl népszerű Schröder folyamatosan darálta a párt korábbi elnökét,

Seehofert. A kancellár azt sem vette észre, hogy a Maassen-ügy sokkal több annál, mint aminek kezdetben kinézett: az Alkotmányvédelmi Hivatal elnökének nyílt lázadása a merkeli politikával szemben.

A CDU/CSU frakcióvezetőjének parlamenti megválasztásán Merkel jelöltje, Kauder – szemben az előzetes várakozással – óriási vereséget szenvedett el. Lindner, a liberális párt elnöke sportot űzött abból, hogy ameddig Merkel a kancellár, nem hajlandó belépni a nagykoalícióba. A pártelnök képes volt arra, hogy a liberálisokat újra bejuttassa a parlamentbe, de arra már nem, hogy akár a tartományi, akár az országos választásokon komoly pozícióba juttassa a pártot. Az a megjegyzése, hogy 19 éves kora óta csak Porschéval hajlandó járni, kulturáltan fogalmazva sem aratott osztatlan sikert.

A három CDU-elnök-jelöltből Merz alapvetően az AfD felemelkedése ellen kampányolt. Meghirdette a CDU megújulását, a migránskérdés rendezését és a transz-
atlanti kapcsolatok javítását.

A választási harcban a legtöbb támadás Merzet érte. Miután kiválóan felkészült, és leiskolázta ellenfeleit, a fő vádpont ellene az volt, hogy milyen ember az, akinek az évi jövedelme meghaladja az egymillió eurót. Hogyan akarja képviselni a kisembereket, amikor a német átlagjövedelem bruttó 2860 euró havonta, és a nettó jövedelem kétezer euró körül van.

Sokan félnek Merztől, mert veszélyeztetve látják pozíciójukat. Amikor a választási harcban a parlament elnöke, a CDU egyik legismertebb politikusa, Schäuble kiállt Merz mellett, Merkel bizalmasa, Altmeyer azonnal védelmébe vette a másik jelöltet, a CDU főtitkárát, Annegret Kramp-Karrenbauert, azaz AKK-t. Amikor az egyik tartomány kiállt Merz mellett, a Saar-vidéki szervezet azonnal jelezte, hogy AKK-t támogatja.

Számomra rendkívül érdekes élmény volt, hogy 2018. december elején együtt vacsoráztam a CDU három vezetőjével. Közülük az egyik küldött volt a hamburgi kongresszuson. Elmondta, hogy mivel az elvárás az, hogy AKK-t kell támogatni, ő ezt megígérte, de valójában Merzre fog szavazni…

A valóságban nem az a kérdés, hogy ki lesz a CDU elnöke, hanem hogy ki lesz a kancellár. Németország egyik legismertebb napilapja, a Handelsblatt úgy fogalmazott, hogy vagy Merz lesz a győztes, vagy a CDU számára az alámerülés következik.

A párt hamburgi kongresszusán mintegy kétezer újságíró és ugyanennyi vendég volt jelen. Bejelentették, hogy az a cél, hogy a választás után zárjon össze a CDU – de a valóságban élet-halál harc folyik. Annegret Kramp-Karrenbauer már bejelentette, hogy ha nem nyer, visszavonul, Merkel pedig, aki 18 éves pártelnöksége után a búcsúbeszédet tartotta – papíron ügyelve a semlegességre –, még pártelnökként megszavaztatta az 1001 küldöttet az ENSZ migránspolitikájának a támogatásáról. Ezzel nehéz helyzet elé állította Merzet, mert akár megszavazza a programot, akár nem, pozíciót veszít.

Fontos kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben szétesik-e, részekre szakad-e a CDU, és hogy mit mutatnak az eljövendő hónapok tartományi választásai. A jövő évi négy tartományi választásból egy Brémában lesz, háromra pedig a volt NDK területén kerül sor.

Mindmáig a CDU-n belül nem ment végbe a fordulat a nők helyzetének elemzésében és a volt NDK felé való nyitásban. Merz javaslatát, hogy minden németnek legyen részvénye, azonnali ellenkampány követte, kiemelve, hogy a német családok negyven százalékának nincsen megtakarítása. A németek 45 százalékának van saját lakása, 55 százaléka bérlakásban él.

A hamburgi elnökjelölő kongresszuson Annegret Kramp-Karrenbauer ismertette, hogy három gyermek édesanyja, és ő volt az első nő, aki tartományi belügyminiszter lett Németországban, sikeresen vezette éveken keresztül a Saar-vidéket mint tartományi miniszterelnök, és 2018 tavaszától, Merkel felkérésére, elvállalta a párt főtitkári posztját. Merkel-hívő, jól felkészült, de távol áll a reformoktól.

Merz stratégiát adott. Nagyon vigyázott arra, hogy ne bántsa meg Merkelt, de egyértelmű volt, hogy a két fél között a rokonszenv hiánya mellett meghatározó a koncepcionális különbség. Merz azt mondta, hogy a Die Linke és az AfD kivételével bármely párt lehet szövetséges. Hitet tett az Egyesült Államokkal való stratégiai szövetség mellett, de kiemelte, hogy az USA csak az erőt tiszteli, a gyengeséget nem. Támogatja, hogy a volt NDK területén új fejlesztési politika induljon be. A CDU legyen kommunális és európai uniós párt egyidejűleg. Stratégiájában első Németország, második a párt, harmadik a személy. Közölte, ha győz, a pártvezetésben helye lesz Spahnnak és AKK-nak is. Döbbenetes volt nézni a pártvezetés tagjainak arcát, hogy mennyire nem értettek egyet Merzzel, és mennyire féltették a saját pozíciójukat.

Az 1001 küldöttből 999 vett részt a szavazáson. Az első fordulóban senki nem kapta meg az abszolút többséget. Merz 392, Spahn 157, míg AKK 450 szavazatot kapott. A második fordulóban AKK 517 szavazattal megverte Merzet, aki 482 szavazatot kapott. Merkel fellélegzett.

Ettől kezdve a kormányon lévő három pártból kettő élén nő áll, és egyik sem vesz részt a koalícióban. Januártól a CSU-ban várható személycsere lévén Schröder lesz a párt új elnöke, és ezzel egyik pártvezér sem tagja a koalíciónak. 2018-ban mindhárom kormánypárt elnöke megbukott.

AKK 51 százalékkal nyert, kérdés, hogy ez elég lesz-e jövőre. Schulz, aki száz százalékkal lett egy évvel ezelőtt az SPD elnöke, néhány hónap után megbukott. A liberális párt szerint, amely zsigerileg gyűlöli Merkelt, az SPD nem fog bennmaradni 2021-ig a koalícióban.

AKK az első vitákban, ahol pártelnökként vett részt, határozottan és értelmesen szerepelt, de nem tűrte a kritikákat. Kérdés, hogy szembe fog-e kerülni Merkellel, és ha igen, ennek milyen következményei lesznek.

Merz bejelentette, hogy szívesen vállalna szerepet Merkel kormányában. Válaszra sem méltatták.

Nógrádi György - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Heti lámpás (260) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1304) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2486) Sport (729) Egészség (50) Történelem (15) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6470) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (516) Gazdaság (669) Belföld (8) Vetítő (30) Tereb (142) Autómánia (61) Mozaik (83) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>