Ma 2022 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
Nemzeti konzultáció és Békemenet

Nemzeti konzultáció és Békemenet

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Több formája is lehet az ellenállásnak.

, amellyel a kormány Brüsszel és Soros György migrációs terveit igyekszik megtorpedózni, hogy Magyarország megőrizhesse szuverenitását. A Fidesz most nemzeti konzultációt hirdetett. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a véleménynyilvánítás e módja a népszavazásnál is demokratikusabban szembesítheti Brüsszelt a magyar társadalom akaratával.

– Nagyon sok kritika éri balliberális oldalról a nemzeti konzultáció intézményét, ami egyébként Brüsszelnek sem tetszik. A szakember, vagyis az alkotmányjogász minek tekinti ezt a véleménynyilvánítási formát?

– A nemzeti konzultáció az ország­gyűlési választások közötti időszakokra is megteremtette a kormány és a társadalom érdemi és közvetlen kapcsolatát. Az emberek tehát nemcsak négyévenként foglalhatnak állást fontos és sorsdöntő kérdésekben, hanem a ciklusok ideje alatt is. Persze nem ez az egyetlen forma, hiszen rendeznek helyi népszavazásokat, országos referendumokat, időközi helyhatósági, sőt, országgyűlési képviselői választásokat is.


– Nem lett volna jobb jelen esetben, azaz Soros György migrációs politikájával kapcsolatosan is inkább népszavazást kezdeményezni?

– A referendum nehézkesebb, bonyolultabb, költségesebb, s ha megnézzük a népszavazási kezdeményezéseket, akkor azt látjuk, hogy azok sok esetben csak egy szűkebb kör érdekeit szolgálják. A nemzeti konzultáció viszont még az országos referendumhoz képest is kiterjesztettebb forma, és bár ebben az esetben mindig a kormány határozza meg a konzultáció alapkérdését, annak szükségszerűen mindig sorsdöntő, a társadalom egészét átfogó problematikának kell lennie.


– Van valami ehhez hasonló a világban?

– Úgy tudom, nem, ez tehát hungarikum. A jelentősége pedig felbecsülhetetlen, nemcsak itthon, de abban a nemzetközi térben is, ahol egyre növekszik a társadalmak politikai apátiája. A Der Spiegel című magazin is szembesítette legutóbbi interjújában Angela Merkelt a németek rohamosan apadó választási kedvével. Nyílik tehát az olló a politikai elitek és a szavazók között. A magyar kormány viszont épp azon van, hogy minél inkább bevonja az embereket politikába, s politikai döntések előkészítésébe. A siker tagadhatatlan, a számok magukért beszélnek.


– A legutóbbi konzultáció esetében 1,8 millió ember reagált a feltett kérdésre, holott 8 millió szavazásra jogosult polgár él Magyarországon…

– Ez így van, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 8 millióból csak 4 millió aktív politikai értelemben. Ehhez már sokkal közelebb áll az 1,8 millió visszaküldött kérdőív. Az egész egyébként egyfajta közvélemény-kutatásnak is felfogható, a kormány számára ez az egyik legfontosabb funkciója a konzultációnak. Vagyis hogy a kabinet tudja, ismerje azt az irányt, amerre a társadalom haladni szeretne.


– Hirtelen jött a mostani konzultáció ötlete. Úgy tűnik, mintha válasz lenne az Európai Bíróság nemrég született kvótaügyi határozatára…

– Nem erről van szó. Ha jobban megnézzük, akkor látjuk, hogy már legalább két évtizede működik Magyarországon Soros György destruktív programja. Ide települt a CEU, a balliberális értelmiség felpörgette a „nyitott társadalom” projekteket, megszaporodott a sorosista NGO-k száma, és ügyködni kezdett a milliárdos által finanszírozott és irányított manipuláció a médiában. Ezt éreztük, tudtunk a létezéséről, sőt, mindez benne volt a nemzetközi politika levegőjében is, különös tekintettel az Egyesült Államok kül- és belpolitikájára. Észre kell venni azt is, hogy a milliárdos különösen nagy figyelmet fordít Magyarországra. A Soros-féle törekvésekből pillanatnyilag a migráció erőltetése érzékelhető leginkább. Igyekszik minél több idegen kultúrájú embert betelepíttetni Európába, s pénzt biztosítani nekik a megélhetésre.


– Nem is keveset! A brüsszeli elit havonta 1800 eurót, vagyis több mint 540 ezer forintot adna személyenként…

– Méghozzá ezt minden tagország számára kötelezővé tennék abban a reményben, hogy akkor nem özönlenének vissza a migránsok például a németekhez. Mondani sem kell, hogy a legtöbb tagországnak túl vékony a pénztárcája ehhez. Soros erre azt mondja, hogy akkor vegyenek fel kölcsönt, az ő bankjai szívesen hiteleznek az érintett államoknak. Tehát a valóságban szó sincs a Soros György-féle filantrópiáról, ez egy jól kitervelt és jövedelmező üzleti konstrukció. Persze az sem meglepő, hogy mögé állnak a multik is! Hiszen ha pénzt kap az egyre népesebb migránstömeg, az a kereslet, illetve a vásárlóerő látványos megugrását eredményezi. Soros eközben persze más szegmensben is győzelmet arathat, szétverheti a nemzeteket és a nemzetállamokat, megszüntetheti a határokat, begyalulhatja a kereszténységet, s így tovább. Ha a Soros-féle vallás-, család- és nemzetellenességet figyelem, akkor rájövök, hogy ez leginkább a kommunizmus ideológiájával mutat rokonságot.


– Az EB még nem reagált érdemben a konzultáció ötletére…

– Nem mehetnek el szó nélkül a magyar konzultáció mellett. Ha másfél-két millió uniós polgár állást foglal valamiben, azt komolyan kell venniük. Főként úgy, hogy ez az állásfoglalás nem áll meg a határainknál, hanem példát adhat más európai társadalmak számára is. Én a konzultáció erejét és üzenetértékét csak a Békemenethez tudom hasonlítani.


– Valóban, azután is csendesebb lett Brüsszel egy darabig…

– A Békemenet megmutatta, hogy a kívülről induló támadásokra, kormánybuktatási kísérletekre mi a válasza a magyaroknak. Emlékezzünk, 1956-ban az árulók győztek. Idegen segítséggel döntötték meg a törvényes magyar kormányt. Most is azért szervez nyugati sajtókampányokat hazánk ellen a balliberális tábor, azért jelentgeti fel a magyarokat Brüsszelben, s azért hívja be az országba a Popovics-féle ügynököket, hogy kormányt buktasson. A Békemenet ötszázezres tömege látható volt. A nemzeti konzultáció eredménye pedig kézzel fogható, dokumentált lenyomata a magyar társadalom álláspontjának. Ezt nem lehet elvitatni.


– Az Európai Bizottságban is így gondolják?

– A konzultációnak politikai súlya van. A magyar diplomácia és a magyar külügy egyre bátrabb, karakánabb, egyre több hangszeren játszik, azaz magasabb színvonalon végzi a dolgát. A nemzeti konzultáció viszont egy másik dimenzió. Arra nem lehet diplomáciai válaszokat adni. Konkrét akaratnyilvánítás, Brüsszelnek ezért kellemetlen és a fontossága miatt kényelmetlen is a magyar kezdeményezés. És abban is biztos vagyok, hogy másfél-két millió embernek a konzultációban megnyilvánuló kritikus véleménye miatt sem érezhetik jól magukat a Juncker-féle hivatalnokok.


– Sőt, csalódottak is lesznek, mert az hiszik, hogy azért már előbbre tart a manipuláció, vagyis sikeresen megdolgozták az uniós államok közvéleményét…

– Nem megy az olyan könnyen. Az EB nyilatkozatot tett közzé 2014 márciusában, melynek az volt a címe, hogy: Nyitott és biztonságos Európa – valósítsuk meg! Nem kellett túlzottan éles szem ahhoz, hogy felfigyeljünk erre a bizonyos „nyitottságra”, ami nekem akkor is Soros nyitott társadalom koncepcióját juttatta eszembe. És a milliárdos uniós látogatásában is rögtön felfedezhető volt az illegitim jelleg. Ő egy amerikai üzletember. Miért fogadja államfőknek kijáró protokollal az Európai Bizottság? Miért tárgyal a legrangosabb brüsszeli vezetőkkel, méghozzá zárt ajtók mögött? És miért ad utasításokat az EB és az EP számára például a migráció ügyében? Nekünk, magyaroknak is bizonyítani akarta ezzel a politika és a politikusok fölötti hatalmát, már csak azért is, mert itt több támadás érte.


– A tavalyi, októberi migrációs népszavazás érvénytelen volt, bár beszédes eredményt szült. Eltelt egy év. Érzik már a magyarok, hogy most nem babra megy a játék?

– A nemzeti konzultáció abból a szempontból is kedvezőbb, hogy levélben vagy elektronikus úton, de nem egy napra koncentrálva, hanem egy hosszabb időintervallumban adhat választ a polgár a kormány kérdésére. Így talán több is benne a demokrácia, mint a népszavazás intézményében. A nemzeti konzultációban való részvételi jogot én a politikai alapjogok körébe sorolom. Így számomra különösen furcsa, de rendkívül árulkodó, hogy azok támadják a leghevesebben, akiknél saját elmondásuk szerint nincsenek is nagyobb demokraták e földön.

Sinkovics Ferenc - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2383) Belföld (8) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Életmód (1) Egészség (50) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (513) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1464) Sport (729) Gazdaság (667) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Heti lámpás (260) Tereb (141) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Tv fotel (65) Politika (1581) Mondom a magamét (6241) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>