Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
2af939a2c6806e6e6b81d4c043f4a256.jpg

Mi az illiberális demokrácia?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amióta csak Orbán Viktor beszélt róla, próbálom megállapítani, hogy mi az, amit ezzel az elnevezéssel megjelölve maga elé képzelt.

Bár bírálói nem győzik bizonygatni, hogy az orosz típusú féldemokrácia képét vetítette fel, meggyőződésem, hogy nem a putyini rezsim államberendezkedését tekinti követendőnek. Fareed Zakaria 1997-ben, a Foreign Affairs hasábjain az illiberális demokráciát abban határozta meg, hogy azt jóformán csak a szabad választások teszik különbözővé az önkényuralomtól. Orbánnak esze ágában sincs elvetni a liberális demokrácia értékeit, csak éppen nem kívánja ezeket az állam központi elemeivé tenni. Fából vaskarika? Amikor Angela Merkel budapesti látogatásakor egy német újságíró kérdésére válaszolt, a kancellár leszögezte: liberalizmus nélkül nincs demokrácia; a magyar kormányfő viszont sietett hozzátenni, hogy az ő filozófiájába belefér a két dolog elvi összevetése.

Eklatáns példa a liberalizmustól túltengő demokráciára a Charlie Hebdo-ügy. A francia forradalom kései gyermekei Charlie-szolidaritásban forrottak össze, a szólásszabadság sérthetetlen liberális eszméjének szinte egzaltált dicsőítésében. Épp azokban a napokban jártam Párizsban, és betértem vacsorázni kedvelt helyemre, a St. Benoit családi vendéglőbe. A szomszéd asztaltól beszélgetésbe elegyedett társaságunkkal egy idős iparosember, aki kifejtette: a franciák nagy százaléka ocsmány hecclapnak tartja a Charlie-t, a szerkesztőségi vérengzés szörnyű tragédia volt, de miféle liberalizmus az, amely ajnározza, ha torzképrajzolók éveken át olcsó humorral gyaláznak muszlimokat, keresztényeket, miközben – nagyon helyesen – bármiféle antiszemita megjegyzésre zéró tolerancia érvényes?

Orbán Viktor befogadásra érdemesnek tartja más országok elmenekült üldözöttjeit, de nem osztja a liberális nézetet, hogy minden náció gazdasági migránsait tömegével kell beengedni. Ha erről Rogán Antal beszél a Keleti pályaudvaron, megjelenik mögötte a liberális demokrácia néhány bajnoka, és a feje mögé tartja a feliratot, miszerint bezzeg ’56-ban szeretettel várták világszerte a levert forradalom menekültjeit. Mi viszont egy meggyalázott nemzet emigránsai voltunk, nem szociális segélyre vágyva, hanem munkára készen érkeztünk a szabad világba, nem úgy, mint a független, de szegény országukból tízezrével útnak indult koszovói muszlimok.

A demokrácia őshazájában élek. Itt régóta tisztában vannak azzal, hogy más a szabadelvűség és más a szabadosság. Ha a londoni Parlament előtt a jogegyenlőség és az antikapitalizmus bajnokai sátrazni akarnak, a rendőrség a közrendi törvényre hivatkozva eltávolítja őket. A budapesti Országház előtt viszont nyugodtan sátorozhatnak az Orbán takarodj-isták.

A miniszterelnöknek sok a dolga, de ha akad néhány nyugodt órája, bizonyára gondolkodik azon, hol kezdődik és végződik egy demokráciában a jogok szabad gyakorlását biztosító liberalizmus képlete. Filozófiája még kiforrófélben van.

Sárközy Mátyás - ]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Nézőpont (1) Politika (1582) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7668) Heti lámpás (320) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Tereb (146) Autómánia (61) Flag gondolja (36) Kultúra (9) Életmód (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2819) Mozaik (83) Gazdaság (711) Belföld (11) Sport (729) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>