Ma 2023 június 02. Kármen, Anita napja van. Holnap Klotild napja lesz.
Lengyel lap: Orbán Viktor álláspontja hiteles

Lengyel lap: Orbán Viktor álláspontja hiteles

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Na ugye?

A Do Rzeczy című konzervatív lap szerint szembetűnő a különbség a magyar és a lengyel háborús álláspont között – szúrta ki a Mandiner.

A ]]>Do Rzeczy]]> lengyel lap címlapján Orbán Viktorral és az ukrajnai háború során képviselt magyar állásponttal foglalkozik. Łukasz Warzecha Orbán más útja című cikkében arról ír, hogy a magyar miniszterelnök elmélkedései „valódi, szolid reflexiót jelentenek az ukrajnai háborúban követett globális érdekekről”. Ez Lengyelországban hiányzik – véli Warzecha.

Alternatív valóságot mutat a lengyel média

A szerző felhívja arra is a figyelmet, hogy Ukrajnával kapcsolatban a lengyel média sok tekintetben alternatív valóságot közvetít.

„Ebben a valóságban Lengyelországot szinte mindenki irigyli Európában, mert irányt szab az ukrajnai háborúnak. Ebben a valóságban nem az USA nyomása, hanem a lengyel erkölcsi nyomás kényszerítette Berlint, hogy engedjen a Leopard tankok ügyében. Ebben a valóságban csak két aktív fék van: első helyen Németország, második helyen pedig egy »csalódott szerelem«, Magyarország. Időnként vannak mások is, például Andrej Babiš cseh elnökjelölt, de ezek jelentéktelen epizódok”.

A Do Rzeczy munkatársa szerint azonban a helyzet valójában nem így néz ki. Bár Lengyelország és Litvánia az egyik pólus, a másik póluson is szép számmal akadnak országok: Németország és Magyarország mellett például Horvátország, Bulgária vagy Ausztria. Mindegyiküknek megvannak a maga okai arra, hogy Lengyelországtól eltérő álláspontot képviseljenek – hangsúlyozza Warzecha.

A szerző emlékeztet: 2022 februárjában, két héttel azelőtt, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát, Orbán Viktor egy beszédében hangsúlyozta: „Magyarország érdekei világosak: mindenekelőtt el kell kerülni a háborút. Ezt nem csak humanitárius megfontolások, hanem Magyarország érdekei is diktálják”. Ez a két mondatszembetűnő különbséget mutat a lengyel és a magyar megközelítés között – szögezte le Łukasz Warzecha.

Majd azzal folytatja, hogy „arra a következtetésre juthatnánk, hogy a szemléletbeli különbség elsősorban abban gyökeredzik, hogy Magyarország jóval nagyobb mértékben függ az orosz energiaforrásoktól, mint Lengyelország. A háború kitörésekor Magyarország a gáz 80 százalékát és az olaj 65 százalékát importálta Oroszországból. Nem volt lehetőség arra, hogy gyorsan leszoktassák magunkat ezekről a forrásokról” – ismertette.

„Ha azonban más szemszögből nézzük, akkor világossá válik, hogy a Lengyelország és Magyarország számára a bevezetett szankciók hatásai között nem volt olyan nagy a különbség” – mutatott rá a szerző. Megítélése szerint ugyanakkor a magyar kormánynak a szankciókról született döntéseknél fontos az is, hogy azok milyen hatást gyakorolnak a polgárokra, míg a lengyel kabinet ezt, illetve a lengyel gazdaságra gyakorolt hatásokat jelentéktelennek állítja be az Oroszország elleni küzdelem szempontjából.

Úgy látja: a lengyel kormánnyal ellentétben Orbán Viktor álláspontja hiteles, szilárd választ jelent az ukrajnai háborút övező globális érdekekre, amelyet saját országa érdekeinek előtérbe helyezésével árnyal.

A teljes cikk ]]>IDE]]> kattintva érhető el.

]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (521) Történelem (15) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Életmód (1) Belföld (9) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6844) Kultúra (6) Politika (1581) Mozaik (83) Gazdaság (681) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2621) Tereb (142) Heti lámpás (264) Sport (729) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>