Ma 2020 július 12. Izabella, Dalma napja van. Holnap Jenő napja lesz.
Kondor Katalin: Klímaszorongás – parancsra

Kondor Katalin: Klímaszorongás – parancsra

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Van azért örömhírem is...

Új szóval ismerkedtünk meg ezekben a hetekben, a klímaszorongással. Vadonatúj szóval!

Eddig ugyanis sok minden miatt szorongtunk, de ilyen szavakat, mint háborúszorongás, agressziószorongás, ostobaságszorongás, nem ismertünk, pedig ha a Földön nem szűnő háborúkra, a mindennapi életben terjedő valóságos és verbális agresszióra, valamint a szintén velünk élő sandaságra és ostobaságra gondolunk, mindegyikből alkothattunk volna egy új kifejezést. De most itt van nekünk a klímaszorongás.

A szó éppoly hirtelen keletkezett, mint a mögötte lévő tartalom. S persze külföldről szivárgott be, mint oly sok minden más. Ugyanis manapság a környezettudatosságról harsog mindenki, különösen a bulvár- és a női lapok. Eddig valahogyan nem vették észre – vagy ha igen, elfelejtettek beszélni róla és cselekedni ellene –, hogy több négyzetkilométernyi szemét úszkál évtizedek óta ide-oda a világtengereken, vagy ha hazai vizekre evezünk, nemigen érdekelte őket, hogy az illegális szemétszállítás divatjának valamikor az MSZP–SZDSZ-kormányzás idején Magyarország is áldozatául esett. Akkor persze Szél Bernadett még nem harsogta világgá, hogy az Európai Unió szemétlerakója lettünk, és arat a hulladékmaffia. Az atomerőműveket sem akarta bezáratni az LMP, mert nem volt ilyen párt, így nem tudhatták, hogy közeleg a divat: a klímaszorongás divatja. Most pedig, mire megérkezett, már végre „klímaszoronghatunk”.

A világdivatot tudniillik szavakban is követnünk kell, még ha ki tudja, kik által feltüzelt tinédzserek hirdetik is, vagy ha a sanda multik próbálják elhitetni velünk, legalábbis a női lapok szerint, hogy immár „környezettudatos” módon öltöztetik az embereket. Ugyanis a ruhaanyagok már nem szennyezik bolygónkat, mert megérkeztek a „környezettudatos” textilek. Kissé persze zavaró, hogy mindezen közben az aggódó női lapok oldalairól dőlnek ránk a környezettudatos koktélruhák, estélyik és más öltözékek képei. Amelyek amúgy bevallottan milliókba kerülnek.

Tudatom önökkel például, hogy a tökéletes jógadressz organikus pamutból készül. Hogy ezek gyártása és majdani szemétre kerülése valóban nem szennyezi-e a környezetet, arra egyelőre nincs válasz és nincs bizonyíték. Mint ahogy arra sincs felelet, hogy vajon a Kínában és Indiában gyártott – sok esetben csodaszép – ruhaanyagok előállításával felhagynak-e ezek az országok, amelyek ebben az iparágban rengeteg embernek adnak kenyeret. Átállítják-e termelésüket környezetvédő üzemmódra? És ki ellenőrizheti majd ezt az átállást? A használtruha-milliókkal mi lesz? A tenger mindent elnyel – tudjuk évszázadok óta.

A hirtelen előbújt dühös és dühöngő környezetvédőknek sajnos nincs sok megoldási javaslatuk. Elhisznek mindent, amit a multik hirdetnek. Ámbár most előálltak valami újjal. Olvasom, hogy az igencsak környezetszennyező repülőgép-forgalmat egyesek drónok röptetésével akarták megakadályozni. Hogy ebből halálos balesetek is lehetnek, az egy igazi klímaszorongót persze nem zavar. Ezenközben pedig még egy új fogalom is beszivárgott a köztudatba: a klímadepresszió, amely azt az embert éri el, aki aggódik a környezetszennyezés miatt.

Itt vagyunk hát a sok aggódó és depressziós között, miközben a valóságban az emberiség egy része tényleg fuldoklik az árvizekben, siratja a tájfunok miatt romba dőlt házát és elveszett vagyonkáját. Ugyanakkor a legtudatosabb környezetvédők milliárdosok luxusvitorlásain utazgatnak, és nem kérdezik, mert nem érdekli őket, hogy vajon a szíves vendéglátó környezetvédő-e. Mennyit költ felesleges ruhakölteményekre, repülőutakra, életmódra és így tovább. Az a haladó gondolkodású világlap, amelyből az említett két új szót, a klímaszorongást és a klímadepressziót megismerhettem, számtalan hirdetést közöl: parfümök, méregdrága órák, luxusöltözetek horribilis összegekért, valamint gépkocsik, aranyékszerek, drága utazások szerepelnek a kínálatban. Nyilván ezek egyike sem károsítja a környezetet. Míg el nem felejtem, ajánlásai is vannak a lapnak. Például hogy a kedves olvasó három hétig ne használjon szívószálat. Rendben. Éljen a környezetvédelem! – elbagatellizálva.

Van azért örömhírem is. Friss tudnivalóként repítették világgá a hírügynökségek, hogy a klímaszorongási cunami enyhítésére máris született egy remek „környezetvédő”, azaz ruhaspóroló ötlet. Ezen túl immár megengedett a nőknek a topless Barcelonában. Gyengébbek kedvéért: a kétrészes fürdőruha melltartó része elhagyható. Micsoda spórolás, egyben környezetvédelem!

Miközben e helyről is gratulálunk Katalónia fővárosának, annyit azért megjegyzek, a melltartó mellőzését illetően bizonyos afrikai törzsek már régóta maguk mögött hagyták az európai újítókat. Messi meg retteghet. Ezentúl már nem csak az ő futballtudása miatt özönlenek majd a turisták Barcelonába.

Kondor Katalin - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (14) Autómánia (61) Tereb (140) Nagyvilág (1450) Irodalmi kávéház (489) Sport (729) Belföld (5) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (1797) Mondom a magamét (4648) Életmód (1) Mozi világ (440) Politika (1571) Kultúra (6) Egészség (50) Gasztronómia (539) Heti lámpás (241) Tv fotel (65) Mozaik (83) Vetítő (37) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Gazdaság (652) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>