Ma 2023 május 31. Angéla, Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
Kondor Katalin: Bábszínház az egész világ

Kondor Katalin: Bábszínház az egész világ

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mivé lettünk? Hol van az isteni arcunk?

Nagyon nehéz felfogni, hogy Isten az embert a saját képére teremtette. Tudósként könnyebb lehet ezt a ránk hagyott kijelentést vizsgálgatni, ám a hívő emberek, akiknek nem foglalkozásuk, hogy a politika mindennapjaiban elmélyüljenek, de a világ végtelenül erkölcstelen cselekedeteit naponta megtapasztalják, igencsak elgondolkodnak e kijelentés igazságán. Mivé lettünk? Hol van az isteni arcunk? Milyen időket élünk, hogy szinte csak a sátáni cselekedetek uralják a világot? Ki az, aki magyarázatot – hiteles magyarázatot – ad hétköznapjaink borzalmas, embertelen tetteire, ki az, aki útmutatással szolgál, hogyan küzdjünk meg a sátáni erőkkel?

Ezekben a napokban éppen azzal, hogy egy báb, egy sátánbőrbe öltöztetett, undorító s egyszerre szánalmas báb „javaslatával” kellett szembenéznünk. A háborúba ájult Ukrajna első számú vezetője minket, magyarokat is érzékenyen érintő javaslattal állt elő. Javaslattal!! Eszerint fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, mégpedig azzal a célzattal, hogy tönkre tegyék Magyarország – helyesbítek: Orbán – iparát. Hogy miért? Csak. Csak, mert nem vagyunk a háború hívei, mert nem úgy ugrálunk egyelőre, ahogy a világ fura urai elkívánnák, s mert sokak útjában állunk, főképp azoknak, akik ezt a tájékot, amelyen ezredévek óta jelen vagyunk, elirigyelték tőlünk. Az az ember beszél így, aki ez idő tájt Ukrajna első embere, s aki tudomásom szerint eddig nem vette a fáradságot, hogy megköszönje Magyarország humanitárius segítségét, amelyet a hazájából elmenekült ukránoknak nyújtott és nyújt mind a mai napig. Az az ember beszél így, aki bábként nézte, hogy uralják és igazgatják szülőhazáját – bár azt nem tudom, ő hol született – idegen földről jött, hirtelen kettős állampolgársággal rendelkező emberek.

Így nézne ki egy ukrán hazafi? Nos, ez idő tájt így néz ki. S a világ fura urainak nemigen jut eszébe, hogy ezt a bosszúvágytól elvakult bábot mérsékletre kellene inteni. Aki csak arra képes, hogy újból és újból kéregessen, követelgessen, s bájologva fogadja azt az európai „uralkodót”, aki – legalább is nekünk ezt mutatta a televízió – az állítólagos hullazsákok mellett mosolyogva ölelgeti ezt az önértékelési zavarban szenvedő embert.

A mi nagy bajunk, hogy ő is egy tévedés. Európa és az unió nagy tévedése. Egy báb a bábszínházban. S mi, bizony, itt élünk, küzdünk, csodálkozunk, s néha még eszünkbe jut egy-egy okos magyar közmondás, például, hogy a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Nos, rég rájöttünk már, hogy a közmondások igazságát sem veszi komolyan az emberiség. Az emlegetett közmondás is hiába igaz, nem ér semmit, mert ha rajta is kapunk egy-egy erkölcstelen senkiházit, hogy hazudik, mint a vízfolyás, következmény nemigen várható. A bűnt sem követi a valódi bűnhődés, ha csak nem egy-két hét egy luxusbörtönben.

No, de térjünk vissza az ukrán báb viselt dolgaihoz! Ezek közül is a legutóbbi fenyegetéséhez, melynek köszönhetően újból a politika középpontjába kerülhettünk – akaratunktól függetlenül. Amikor ezt a cikket írom, még nem lehet a reakciókat összegezni. Mindenesetre az ukrán báb, ahogy mondani szokták „szintet lépett”. Azzal, hogy elfogadhatatlan kijelentést tett, azzal, hogy nyíltan Magyarországnak ártani akar. Ez példátlan. A mai zűrzavaros, felelőtlen és a velejéig romlott világpolitikai légkörben nehéz jósolni. Kiszámíthatatlan és végtelenül aljas a világ. Vesszen mindenki, aki nem hódol be az aljasnak, az embertelennek, a sátáninak. Itt tartunk, ez tagadhatatlan. A világhatalomra törekvők bábokat akarnak „kitenyészteni”. Egyet már sikerült. Még fenyegetődzni is megtanították.

Ideje lenne szembenéznünk a valósággal. Nem lehet hagyni, hogy a gonosz győzzön, vagy ami nekünk szívhez szóló és pontosabb biztatás: „Az nem lehet, hogy ész, erő, / És oly szent akarat / Hiába sorvadozzanak / Egy átoksúly alatt.”

Kondor Katalin

A szerző újságíró

]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (9) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (264) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Gazdaság (681) Mozi világ (440) Történelem (15) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Sport (729) Irodalmi kávéház (521) Életmód (1) Politika (1581) Nagyvilág (1306) Egészség (50) Mondom a magamét (6842) Tereb (142) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2620) Kultúra (6) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>