Ma 2024 június 19. Gyárfás napja van. Holnap Rafael napja lesz.
Karácsonyék birkának nézik a fővárosiakat

Karácsonyék birkának nézik a fővárosiakat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyetlen kérdésem maradt csupán: A birkák véleményét kikérték már?

 

A nyár elején visszatérő téma a főváros zöldítése, ilyenkor a médiában rendre aktivizálja magát Budapest főtájépítésze, aki kedden a ]]>24.hu]]> portálnak adott interjút. Ő az a Bardóczi Sándor, aki tavaly a méhlegelők ötletével dobta fel a közösségi oldalak mémgyártóinak bizniszét. Az elméletileg jól hangzó kísérlet a gyakorlatban azt jelentette, hogy kijelöltek néhány gazos, parlagfüves területet, olyan helyeken is kitették a méhlegelő táblát, ahol kétszer két sávos, hatalmas autósforgalmat lebonyolító utak között terjed pár négyzetméternyi gaz.

De Bardóczi úrnak voltak más kiváló ötletei is, például meghirdette a fővárosi juhlegelők létrehozását. 

Szerinte ugyanis minden pozitívuma mellett kissé túl nagy a felhajtás a fatelepítések körül, egy ősgyep mind a szén-dioxid megkötésében, mind a párologtatásban többet tud, mint a fásítás. 

Hozzátette: az olyan természetvédelmi területeinken, ahol a biodiverzitás megőrzéséhez a kaszálórétek fenntartása a cél, szeretnék meghonosítani a legeltetést. Fontos, hogy a legelőnyomás elsősorban az ökoszisztémát szolgálja, és ne a nyájak vagy gulyák gazdasági haszna legyen a fontos. Nem az a cél ugyanis, hogy a szürke marhák vagy a juhok kielégítsék az éhező város igényeit, hanem a természeti értékmegőrzés.

 

A legeltető állattartás fővárosi meghonosítása a mostani interjúban is szóba került. Bardóczi arról kezdett értekezni: „Budapesten gyilkos vita megy a pesti alsó rakpart autómentesítéséről, míg például Lyon ezen húsz éve túlesett, az emberek birtokba vették a partot, a lakótelepeken pedig birkákkal legeltetnek. Elképzeli ugyanezt Budapesten?” – tette fel a költőinek szánt kérdést a főtájépítész. Az újságíró pedig partnernek bizonyult, és fokozta a tempót, érdemes ezt a rövid párbeszédrészletet szó szerint idézni.

„– Lyonban hogyan oldják meg, hogy a jerke ne ürítsen a homokozóba és ne rohanjon ki az autók elé?

– Nem viszik a homokozóba. Van villanypásztor meg igazi is.

– Itt is lehetne.

– Ja, lehetne. És vajon mi történne az első malőrnél?

– A polgármester fejét követelné a fideszes ellenzék, s a következő helyhatósági választáson a kakás homokozólapát, az elgázolt birka és az indexlámpáját veszített busz képével lenne tele a város.

– Körülbelül.”

Elkötelezett híve vagyok a természet, az élővilág sokszínűségének, a birkák is kedves és hasznos állatok, de miért éppen egy lakótelepen kellene legeltetni őket? Idézhetném a régi népi mondást is: Hogy kerül a csizma az asztalra? Lakótelepeken meglehetősen ritka a legelőterület, egyszerű pázsitból sincs sok, ami van, az éppen csak elég az ott élő gyerekeknek. De lehet, hogy a jelenleg méhlegelőnek kijelölt gazos területeket nevezik majd át juhlegelővé. A Karácsony Gergely vezette fővárosban bármi és annak az ellenkezője is elképzelhető.

Egyetlen kérdésem maradt csupán: A birkák véleményét kikérték már?

Kis Ferenc - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Mozaik (83) Belföld (11) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2816) Történelem (18) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Autómánia (61) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Heti lámpás (319) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7660) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>