Ma 2021 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Juncker előkerült, belerúgott Orbánba

Juncker előkerült, belerúgott Orbánba

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Piálási tilalom, ja nem kijárási...

Luxemburgi otthonában tölti a járványidőszakot Jean-Claude Juncker, aki ezúttal is a brüsszeli Politico portálnak adott interjújában szólt oda az Orbán-kormánynak. Korábbi álláspontjait ismerve nem meglepetés, hogy az Európai Bizottság tavaly leköszönt elnöke is beállt a hazai koronavírus-törvényt bírálók sorába.

A szerény eredményeket felmutató volt elnök erőteljes tájékozatlanságának adott hangot, amikor a következőket nyilatkozta.

– Azt hittem, a magyar szabályozás életbe lépése után a tagállamok és a bizottság is nevén nevezik majd a problémát – fogalmazott, kritikával illetve utódját, Ursula von der Leyent, aki csak felületesen véleményezte a magyar szabályozást. Juncker egyúttal kiújuló Nyugat-Kelet ellentétről is beszélt, amelynek margóján szintén Magyarországot bírálta, mondván: az ország gyakorlatilag ésszerűtlenül, valamennyi zónán kívül mozog.

– Ráadásul most egy teljesen kéretlen Észak-Dél ellentéttel is szembesülünk. Mintha nem tanultunk volna semmit! – hangoztatta, arra buzdítva az EU vezetőit, hogy lépjenek a magyar kérdésben. – Ha a jogállamiságról beszélünk, nem maszatolhatjuk el a dolgokat, egyértelmű szavakra van szükség – mondta.

De nemcsak a magyar koronavírus-törvényt illetően, hanem az EU járványügyi intézkedéseinek kérdésében is erőteljesen csúsztat a volt EB-elnök. Az interjúban Juncker piros pontot is adott Von der Leyennek a járványügyi lépések miatt, szerinte ugyanis a brüsszeli bizottság relatíve gyorsan cselekedett. – Egy hónapon belül döntések születtek – érvelt, hozzátéve: ez az európai átlagnál jobb eredmény, így „olcsó húzás” Von der Leyent bírálni a válság közepette.

Az Eurócsoport múlt heti megállapodásával kapcsolatban a volt bizottsági elnök – maga is egykori Eurócsoport elnök – azt mondta: üdvözölendő, hogy végül sikerült megállapodni a mentőcsomagról, ám annak hatékonyságát, méretét csak később lehet megfelelően véleményezni.

– A koronakötvények a mostani válságban biztosan nem jelentenének megfelelő választ, hiszen egy ilyen pénzügyi eszköz bevezetése több hónapos előkészítést igényel – fogalmazott, kijelentve: a közös adósságtörlesztés viszont egyáltalán nem őrült ötlet, 2010-ben ő maga is – az akkori olasz pénzügyminiszterrel karöltve – javaslatot tett az eurókötvényekre.

Rendkívül érdekes az is, amit a bizottság exelnöke mondott az online brüsszeli egyeztetésekről, ezek szerinte „nem ideálisak”, egy-egy sikeres ülés ugyanis szemkontaktust igényel. – Jó látni a többiek arcát, amíg valaki beszél. Máskülönben az ülés vezetőjeként fogalmad sem lesz róla, hogy milyenek lesznek a reakciók – vélekedett, hozzátéve: élőben félre is lehet hívni egy-egy országvezetőt vagy uniós biztost, négyszemközt egyeztetve az álláspontokról. – Persze most nincs más módszer, mint a videókonferencia – szögezte le a veterán Juncker, aki az átlátható, mindenki számára követhető ügymenet helyett – a jelek szerint – jobban preferálja a privát mutyikat.

Luxemburg
Lakosok száma: 613 ezer
Fertőzöttek száma: 3281
Elhunytak száma: 66
Százezer lakosra jutó fertőzöttek száma: 535
Százezer lakosra jutó elhalálozások száma: 10,77

Magyarország
Lakosok száma: 9,773 millió
Fertőzöttek száma: 1410
Elhunytak száma: 109
Százezer lakosra jutó fertőzöttek száma: 1,15
Százezer lakosra jutó elhalálozások száma: 1,12

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2009) Heti lámpás (254) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Életmód (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Tv fotel (65) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Nagyvilág (1454) Egészség (50) Politika (1578) Mondom a magamét (5234) Belföld (6) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Gazdaság (657)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>