Ma 2022 július 05. Emese, Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.
Gyurcsány Ferenc rendszerváltást és totális ellenállást hirdetett

Gyurcsány Ferenc rendszerváltást és totális ellenállást hirdetett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagy a káosz az ellenzéki térfélen...

Gyurcsány Ferenc totális ellenállást hirdetett, az egykori kormányfő még radikálisabb, az alkotmányosság kereteit próbára tevő kormányellenes stratégiára készül – Tóth Erik szerint így foglalható össze a Demokratikus Koalíció elnökének a párt önkormányzati képviselőinek országos tanácskozásán elmondott beszéde. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese úgy véli, Gyurcsány egyértelművé tette: a legerősebb baloldali pártként a DK fogja a jövőben a passzátszelet fújni.

 

– Gyurcsány Ferenc az áprilisi, történelmi mértékű balliberális vereség óta kereste az alkalmat arra, hogy megadja az ellenzék szimpatizánsai és politikusai részére a következő négy év programját

– nyilatkozta lapunknak Tóth Erik, a Demokratikus Koalíció elnökének közösségi oldalán közzétett bejegyzésére reagálva. Az egykori kormányfő a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőinek szombati, országos tanácskozásbeli felszólalását osztotta meg a nyilvánossággal. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese szerint a beszédnek két fontos, de ki nem mondott üzenete volt: 

az első, hogy a legerősebb baloldali pártként a DK fogja a jövőben a passzátszelet fújni. A második, hogy még radikálisabb, az alkotmányosság kereteit próbára tevő kormányellenes stratégiára készül az egykori kormányfő, beszédének egy pontján ugyanis ellenállást hirdetett, radikális programelemekről fantáziált. 

– Egy biztos, a cél továbbra is az, hogy egyetlen domináns szereplő maradjon a kormánykritikus térfélen, a Demokratikus Koalíció – szögezte le Tóth Erik. 

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc az elmúlt évek DK által vezérelt ellenzéki politikájának az alappilléreit mondta el, ennek része a kormánnyal szembeni totális ellenállás megerősítése is. A DK ugyanis 2011-es alapítása óta egyszerű receptet követ: 

tudatosan, mindig a Fidesz–KDNP politikájának homlokegyenest ellentmondó álláspontot képvisel.

– Vagyis a jövőben is marad a migrációpárti, föderális Európai Uniót támogató, a rezsicsökkentést „hülyeségnek” tituláló hangnem, ami az ellenzék bukásainak egyik legmeghatározóbb oka volt – emlékeztetett.

Azzal kapcsolatban, hogy a DK elnöke kijelentette, rendszerváltást akar, Tóth Erik elmondta: a pártelnök így akar megalapozni azoknak a mind jogi, mind politikai értelemben vállalhatatlan ellenzéki terveknek, amelyek már a 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően is szembementek a demokrácia és a jogállam működésének alapelveivel. – Az egyszerű többséggel történő alkotmányozás továbbra is a balliberális program részét képezi, hiszen azt Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként kifejezetten támogatta, a rendszerváltás, mint politikai üzenet pedig ezeknek a törvénytelen aktusoknak ágyaz meg – magyarázta a kutatási igazgatóhelyettes.

Nagy a káosz az ellenzéki térfélen, ezt mutatja többek között, hogy a magát politikai nagyvadnak tartó Karácsony Gergely nemrég arról beszélt, hogy „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra” – idézte a főpolgármester szavait Tóth Erik. Az elemző szerint bizonyos értelemben megmosolyogtató, hogy Gyurcsány szerint a választók rosszul döntöttek: az ellenzéki koalíció a választás estéjén atomjaira hullott, azóta pedig a kormányzóképességet még annyira sem tudják felmutatni, mint korábban. A DK a Momentumnak esett a fővárosban, a dominanciaharc miatt azonban fontos fővárosi ügyek kerültek parkolópályára, a tehetetlen főpolgármester pedig egy újabb DK-s helyettest kapott a nyakába.

Tóth Erik úgy véli, 

Gyurcsány azért titulálja törvénytelennek a Fidesz–KDNP sorozatban negyedik, kétharmados felhatalmazást jelentő választási győzelmét, mert ezzel nemcsak a DK pozícióit erősíti meg, hanem azt a látszatot kelti, mintha nem az ellenzék kvalitásainak, képességeinek hiánya miatt kapott volna ismét ki a baloldali összefogás. 

– A törvénytelenségre hivatkozás ugyanakkor pont Gyurcsány Ferenc pozíciójából nézve hiteltelen, hiszen ő volt az, aki a balatonőszödi kihelyezett ülésen bevallotta, hogy folytonos hazugságok árán, a magyar választókat megtévesztve szerezték meg a kormányalakítás jogát 2006-ban – hívta fel a figyelmet a kutatási igazgatóhelyettes.

Kincses Krisztina - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Mozaik (83) Történelem (15) Gazdaság (665) Egészség (50) Irodalmi kávéház (513) Politika (1581) Gasztronómia (539) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2348) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33) Kultúra (6) Nagyvilág (1465) Tv fotel (65) Életmód (1) Mondom a magamét (6161) Belföld (8) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>