Ma 2023 február 02. Karolina, Aida napja van. Holnap Balázs napja lesz.
Gyurcsány a barikádon

Gyurcsány a barikádon

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

2006-ban még vérbe fojtott egy nemzeti ünnepet.

 

A rendőreit küldte az ünneplőkre, most pedig, 16 évvel később, kvázi szabadsághősként akarja magát ünnepeltetni. Gyurcsány Ferenc, megszokhattuk, amolyan bátor elefántként szétzúz mindent maga körül a porcelánboltban, majd eltelik néhány év, és csibészes mosollyal széttárja karjait: De kérem, én ott sem voltam. Ő a magyar cancel culture megtestesítője, aki pár év alatt minden nevéhez fűződő rosszat elfelejt, kimagyaráz, újabb hazugsággal próbál tisztázni.

Ezt teszi most, október 23-án is. Az már csak részletkérdés, hogy a szokásos kitaposott piros teniszcipőjében, piros nadrágjában és sárga pulóverében áll-e ki majd a nép elé, feleségét maga elé tolva, vagy netán felkap valami alkalomhoz illőt. Ízlelgessük csak magunkban, mert elviselhetetlenül kontrasztosan hangzik: Gyurcsány/Dobrev, október 23-án… Ezzel az erővel egy Trianon-ellenes tüntetésen is lehetne vezérszónok, ahol előadhatná legutóbbi, ezzel kapcsolatos ömlengését, ahol azokkal vitázott, akiknek fáj Trianon.

Azért az nagy kérdés, hogy mit jelenthet azoknak ’56, akik a vérbe fojtott forradalom évfordulóján Gyurcsányt/Gyurcsánynét hallgatják. Szívesen a fejükbe látnék, de talán még inkább a szívükbe. Ugyan mi lakhat ott? Azoknak, akik ott állnak majd október 23-án, bólogatnak és tapsolnak. Nagy valószínűséggel nem őket verték véresre 16 évvel ezelőtt a Gyurcsány-csapatok.

 

És persze tehetik, hiszen olyan fene nagy diktatúra dúl éppen, hogy senki sem lövi ki majd a szemüket gumilövedékkel, nem verik véresre őket viperával, és még lovasrendőr-rohamtól sem kell tartaniuk.

Hát ilyen álságos ez a diktatúra. Békésnek hazudja magát. Pedig szegény Gyurcsány mit nem adna egy pofonért! Legalább egy icike-picike kézlegyintésért. Ó, milyen villámgyorsan körbejárná a világsajtót, hogy itt verik az embereket, elnáspángolták az ellenzék vezetőjét. De nem, Fletó legnagyobb bánatára nem lesz ebben része. Elmondhatja szabadon, viszkisüvegből elővarázsolt mondatait, ízléstelenül ölelgetheti a Nagy Imre-szobrot, lelkesen bejelentheti, hogy „felkészültünk!”, döntögetheti az „Orbán-rezsimet”, majd, mint aki jól végezte dolgát, elmehet vacsorázni egy jó helyre, ahol az asztaltársaság előtt elégedetten kijelentheti: „Megcsináltuk! Nem kicsit. Nagyon is!”

Hát igen, egy demokratikus országban bárki biztonságban és szabadon elmondhatja a magáét. Június 4-én, december 5-én, és most október 23-án is. Gyurcsánynak ennyi jutott. Aki folyton megújul a hatalom iránti éhségében, és képtelen belátni, amit egykori SZDSZ-es partnere megállapított, hogy „nem azt mondták, Feri, azt mondták, hogy menj a p…csába!”

De sebaj, mi azért jól szórakozunk, a sorozatos Fidesz-kétharmadért ő legalább annyit tesz, mint a kormány. Csak akkor szalad fel mégis a szemöldökünk, amikor egy-egy nemzeti ünnepünkön feltűnik a Jancsi-bohóc és nagyon komolyan veszi magát. De ez már olyan, mint a tévéreklám, ami alatt az ember kimegy a mosdóba, vagy falatozik valamit, vagy jár egyet.

Szóval október 23-án Gyurcsány, ezúttal Dobrev Klára magyar hangján, elmondja újra. Nem kicsit. Nagyon is. Lehet majd számolni, hányszor fog orbánozni.

Fábián Tibor

A szerző nagyváradi író, újságíró

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Irodalmi kávéház (516) Tereb (142) Vetítő (30) Belföld (8) Jobbegyenes (2537) Mondom a magamét (6587) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Életmód (1) Autómánia (61) Kultúra (6) Mozaik (83) Heti lámpás (260) Politika (1581) Nagyvilág (1305) Gasztronómia (539) Gazdaság (675) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Sport (729) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>