Ma 2024 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
Goebbels és a The Economist

Goebbels és a The Economist

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

"Hogy ki a zsidó, azt én döntöm el..."

Tanulékony követője akadt Joseph Goebbelsnek a nemzetközi liberális sajtóban. – Hogy ki a zsidó, azt én döntöm el – így hangzott a hitleri Németország propagandaminiszterének ominózus mondása, s a The Economist is hasonlóan önkényes módon kívánja létrehozni és pellengérre állítani Európa új páriáit. A brit hetilap minapi számában ugyanis az uniós tagállamok „ötpróbáján” különös számításokkal és érvelésekkel hazánkat hozta ki abszolút utolsónak, de a lista két másik alsó helyére ugyancsak szuverenista vezetésű államokat – Szlovákiát és Olaszországot – soroltak.

A cikkben azt vizsgálták, hogy miként teljesítenek az országok infláció, adósság, demográfia, dekarbonizáció tekintetében. Az ötödik szempont – a kedvencem – „a világ autokráciáiról történő leválás” volt. Az elérhető három pontból mindegyik területen a lehető legkevesebbet kaptuk, kivéve a demográfiát, ahol egy kegyelemkettest osztottak ki hazánknak. Ironikus, hogy eközben a lista első négy helyének valamelyikén szerepel Írország, Ciprus és Luxemburg, amelyeket egyébként az Economist is kertelés nélkül adóparadicsomnak nevezett.

Az „ötpróba” némely szempontjának bevétele mellett maga az osztályozás is mintha hasraütésre történt volna. 

A demográfiát nézve például a kontinens élbolyához tartozunk, hiszen a magyar termékenységi ráta jelentősen javult az elmúlt években – jelenleg 1,5 fölött áll –, miközben több fejlett nyugat-európai ország 1,2 körüli mutatókkal küszködik. Az államadósság 2010 óta mért csökkenését tekintve is az unió felső negyedéhez tartozunk, ám valamiféle gyurcsányi matematika alkalmazása révén az Economist itt is erősen lepontozott minket.

Dekarbonizációból ugyancsak elégtelent kaptunk, miközben hazánkban alacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, mint például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Lengyelországban, Csehországban, vagy Görögországban, nem is beszélve a csúcsszennyező Németországról. Ráadásul 2000 és 2020 között hazánkban 17,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A már említett kedvenc kategóriám – a „világ autokráciáiról történő leválás” – értékelésekor azok a tagállamok kaptak vállveregetést, amelyek amennyire csak lehet, visszaszorították a gazdasági kapcsolataikat Kínával. 

Ugyanakkor ez annak fényében nem meglepő, hogy Brüsszelben régóta az USA fújja a passzátszelet, s az EP-képviselőknek már nagyjából a harmada állhat a Soros-hálózat közvetlen irányítása alatt. Nem véletlen, hogy az „ötpróbán” nem szerepelt az a szempont, hogy mely uniós vezetők lógnak ki a leglátványosabban Joe Biden hátsó feléből.

Kárpáti András - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2786) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7536) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Belföld (10) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Gazdaság (704) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Kultúra (7) Vetítő (30) Tereb (146) Szépségápolás (15) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Sport (729) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>