Ma 2022 január 26. Vanda, Paula napja van. Holnap Angelika napja lesz.
trumtriumph-650x330.jpg

God Bless America!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Nem vagyok kimondott demokrata típus.

Az emberiségbe vetett pesszimizmusom mélyebb, őszintébb annál, hogy demokrata lehessek, ez egzisztenciális kérdés, létezés-attitűd. Az erkölcsi radikalizmusban hiszek, ami (szerencsére) nem a tömegek sajátja.

Így alapvetően megvetem a kapitalistákat, a brókereket, a kisstílű protestáns salesmaneket, a nacionalizmusok nagy embereit (az áldozataikat is), a 19. század anakronisztikus hős-archetípusát, a magányos hódítót, a „nagy lelkeket”, de a hisztérikus-világvége fetisiszta demokratákat, a maoista-polpotista nyomvonalon szélsőségessé alakuló fiatal, energikus, kreatív, sikerorientált idiótákat, az erkölcsi relativizmus sötét hercegeit: a jogvédőket, a félintellektusokat is.

Mégis, minden ellenszenvem ellenére, Donald Trump győzelme valamit visszaadott abból az eltékozolt időből, amit azzal töltöttem, hogy egyensúlyban tartsam a kelet-európai „rossz közérzetemet”, a ressentimentet.

Obama adminisztráció alatt oly sokszor éreztem tehetetlenséget, dühöt, gyűlöletet a fennálló világrenddel szemben, hogy Trumpban megtestesülő szabadság-ígéret egy pillanatnyi lélegzetvétel, csend a kivégzőszag újratöltése közben. Az átdemokratizált agyak számára, paradoxon, de vulgáris populizmusával megidézte (mi mással lehetett volna áttörni?) azt, amit lustaságból, fáradtságból, a kényelmes-ellenállás állapotából rég elveszettnek éreztünk.

Trump megválasztásának legfontosabb hozadéka, hogy úgy tűnik, nem tűnt el teljesen a vélemény- és gondolatszabadság.

Kijelenthető, hogy lehetséges a hivatalossá tett ideológiáktól eltérő eszmék győzelemre juttatása a média, az „intellektusok” és az establishment-politika, a kibontakozó orwelli újbeszél-világ önműködő jellege ellenére is. Sőt, Trump győzelme ennek (csalóka) látszatnak az átmeneti, vigasztaló ünnepe. A demokrácia rövid, ma reggeli győzelme, nem személyek, a demokraták ellen szól, hanem demonstrálja azt a tényt, hogy az embereknek, a népnek még van lehetősége azzal a totalitással szemben állást foglalni, amit a modernitás szelleme megteremtett. Talán, már nem sokáig.

Mert, ne legyenek illúzióink, a nyugat önpusztító, önmarcangoló racionalitásba burkolt irracionalitása folytatódni fog. Amerika egyedül nem győzhet ebben a „háborúban”. Donald Trump, bár most örülünk győzelmének – ne feledjük – nem egyéb, mint egy gusztusosan jó seggek között csomagolt válságtermék. Ezért nem volt esélye Pat Buchanan (90’-es évek belső ellenzéke), Ben Carlson-féle jófiús konzervatívoknak.

Bebizonyosodott, hogy a fehér, amerikai középosztály mítosza – valóság –, sőt az államok egyetlen megragadható, demonstratív valósága.

Chicago és Detroit lepusztulása, a közép-nyugat tömeges elszegényedése, lezüllése, a 90’-es, 2000’-es évek válságának végeredménye. Az, hogy a politológusok, a „szakértők”, az újságírók a demokraták totális médiabefolyásából, az ún. véleményalkotók emberekre való hatásával számoltak és jósolták meg jó előre Clinton-mami győzelmét, az csak a média elidegenült és kiszolgáltatott állapotát jelzi.

A nyugat politikai egysége megtört, a következő másfél-két éves időszak az átrendeződésé, az újraigazodásé lesz.

Polgárháború nem lesz.

Nincsen meg a kellő potenciál a vesztes ellenzékben, a megtámogatott, radikalizálódó (esetükben: totálisan elhülyülő) kisebbségekben sem, túl erős vezérlőelv lett a jólét megtartása, a konformizmus. Senki sem fogja odadobni a kutyák elé azt, amit már megszerzett. Abban viszont biztos vagyok, hogy az amerikai demokráciát csak szenvedéllyel lehet alakítani, hiszen maga a részvétel is szenvedélyes aktus, amit tilos túlracionalizálni. Ezzel mentek szembe, tiszta erőből a demokraták.

A jellemzően technokrata, a régi- a hatvanas évekből visszamaradt osztályharcos ideológiával, poszt-sztálini prosztósággal, a társadalomépítő idealizmussal, ahol irreális ábrándokra, érdektelen, csak a hálivúdi jólétében unatkozó „értelmiség”, a felső tízezer számára megragadható poszthumán kéjelgéssel, akarnak választásokat nyerni, ott ne csodálkozzanak, ha a valóság fagyi visszanyal.

Ennyi a sztori. God Bless America, Mr. Trump!

]]>www.tutiblog.com]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5843) Jobbegyenes (2204) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Tereb (140) Irodalmi kávéház (509) Nagyvilág (1464) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1579) Gazdaság (664) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Egészség (50) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Történelem (14) Mozaik (83) Mozi világ (440) Sport (729) Heti lámpás (256) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>