Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Gerinces vezető felajánlja lemondását

Gerinces vezető felajánlja lemondását

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy-két napos pontos előrejelzést már a múlt évezredben is jósoltak.

Ha valaki elég idős ahhoz, hogy legyenek emlékei, és van olyan szerencsés, hogy emlékszik is, annak derenghet, hogy valamikor, még az átkosban volt egy meteorológus verseny a Magyar Televízió és az Újvidéki Televízió magyar nyelvű szerkesztőségének meteorológusa között. Jósoltak rövid távra (egy-két nap), középtávra (egy hét) és hosszabbra, talán egy hónapra előre is. Még arra is emlékszem, hogy abból a versenyből, ha hajszállal is, de a délvidéki magyar nyelvű szerkesztőség meteorológusa került ki győztesen. Ezt csak amiatt írom, mert akkor, ahogy azóta is időjósoknak neveztük és nevezzük a meteorológusokat. Ez azonban kb. 40 éve nem akadályozta meg őket abban, hogy másnapra pontos, egy héten belül valószínű, azon túl pedig bizonytalan prognózisokat állítsanak fel.

Azóta elmúlt több évtized, már a következő évezredben vagyunk. Márpedig, ha akkor egy-két napra pontos(!) előrejelzésre volt lehetőség, nehéz megmagyarázni, hogy ma 2022-ben az egy napnál rövidebb, vagy egy napos előrejelzéssel mi a gond. Hogy sok a paraméter? Igen, 35-40 évvel ezelőtt is hajszál pontosan ennyi volt. Hogy bonyolultak a számítások, és nem elég valamilyen számítástechnikai kapacitás? Emlékeim szerint akkoriban még nem is volt számítógép. Talán, ha néhány lyukkártyás itt-ott, azt sem az időjósok használták.

Emellett gondolkodjon el mindenki a következőn: Ha egy vezetőnek sikerül több éves tevékenysége során a múlt századi alá silányítani egy intézmény teljesítményét – erre derült fény, és nem csak az egynapos előrejelzés kapcsán –, a gerinces vezető felajánlja lemondását. (Jogos közben az észrevétel, a gerinces vezető nem zülleszt le egy intézményt.)

Ha pedig valakinek kétségei volnának az OMSZ szolgáltatásaival kapcsolatban, nézze meg a met.hu, majd az idokep.hu oldalait. Döntse el, a profitorientált – és vélhetően kevesebb forrásból működő – vagy az állami pénzből finanszírozott "szakmai" műhely kínál-e 21. századi megoldásokat!

Hát ennyi az Országos Meteorológiai Szolgálat magyarázkodásával, ill. a fenyegetéssel felérő, a pozíciójukhoz körömszakadtáig ragaszkodó vezetés nyilvánosan, facebookon megjelent állásfoglalásával kapcsolatban.

Üdvözlet, KJ

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Tereb (146) Tv fotel (65) Kultúra (9) Gazdaság (713) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Jobbegyenes (2823) Mondom a magamét (7708) Flag gondolja (36) Történelem (18) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (11) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Heti lámpás (322) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>