Ma 2022 június 28. Levente, Irén napja van. Holnap Péter, Pál napja lesz.
4ee9baf5f48ec12ff9c1c1918dcf417d.jpg

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már megint a spekulánsok! Kénytelen vagyok ilyen propagandisztikus mondattal indítani ezt a jegyzetet, mert ami a reggeli „nyersanyagpiacon” történik, az bizony nagyrészt megint spekuláció.

Persze már az is tanulságos, hogy az árutőzsdén a befektetők az egymásnak küldött leveleikben egyszerűen csak nyersanyagnak nevezik a kávét, a narancsot, a cukrot, a tejet és a többi, főleg reggelire fogyasztott élelmiszert. Spekulálnak velük, mint az olajjal. Mostanság sajnos elég jól.

Az elmúlt pár hónapban a nyolc legfontosabb reggeli „nyersanyag” árát átlagosan 25 százalékkal tudták feltornázni. Ahogy az az arany-, az olaj- vagy a nikkelpiacon lenni szokott, erőteljes pénzmozgásokkal és felvásárlásokkal, a határidős ügyletek során ügyesen felfelé tolták az úgynevezett hosszú pozíciókat. Olyan ez, mint egy igazi pénzügyi kalandregény. A gazdasági szaklapokban most már „kitárazásról” lehet olvasni, vagyis a legnagyobb befektetési alapok eladják olaj- és rézpozícióikat, és átteszik a pénzüket a reggelinkbe.

Az ilyen folyamatokat általában persze nem a tőzsdei íróasztalok mellől indítják, a spekulánsok csak reagálnak. És teszik ezzel még súlyosabbá a már amúgy sem rózsás helyzetet. Most is a „természet” kezdte. Először a kávétermés megcsapolásával, a Brazíliára lecsapó szárazság formájában. Aztán jött a reggeli sonka betámadása, méghozzá Amerikában. Az ottani sertéseket tizedelő vírus 40 százalékkal vitte fel a sonkaárakat világszerte. Amerikában ehhez jött még a szokatlanul hideg tél és az ennek következtében várható gyengébb búzatermés. Már csak hab a tortán az ukrán válság (komoly búzatermelő ország az is).

Ezt hallva csak gondolkodni kellett, és alaposan megrágni a kérdést, hogy egy befektetési alap kiszálljon-e mondjuk a rézből vagy az aranyból. És inkább reggeli nyersanyagokba fektessen? Mivel Kínában egyre több tejet isznak (a tej aztán végképp reggeli nyersanyag), Oroszországban pedig, szintén az emelkedő jólétnek köszönhetően, egyre több sajtot esznek, így aztán gyorsan összeállt a kép, a lehetőség és az esély. Elindult a spekuláció.

Evés közben, akarom mondani, a reggeli nyersanyagokkal sakkozva, megjött mások étvágya is. Újabb lökés. Bizonyos kávéfajták ára mostanra már 70 százalékot emelkedett. Azok pechjére pedig, akik tényleg szeretnek kiadós reggelit enni, még a természet is húzott egy újabb lapot. Most már szinte biztos, hogy idén újra lecsap az El Nino, extrém időjárási körülményeket teremtve néhány reggelinyersanyag-termelő országban.

Az El Nino, ami leegyszerűsítve a Csendes-óceán vízfelszínének felmelegedését jelenti, végső soron pedig sok helyütt szárazságot (például a búzatermelő Indiában és Ausztráliában), így tovább fogja növelni az árakat. Nemcsak a búzáét, hanem várhatóan kikészíti majd az utolsó reggeli finomságot is, a kakaónkat. Az El Nino ugyanis Nyugat-Afrikában forróságot szokott jelenteni, és ezáltal persze visszaeső kakaótermést.

Ez így együtt minimum ötéves rekordmagasságba küldheti a reggelinket, Magyarországon is. Ilyen a világ. Nem marad más, mint a sztoikus nyugalom és a teázás…

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (7) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6147) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Jobbegyenes (2341) Nagyvilág (1465) Gazdaság (665) Politika (1581) Egészség (50) Heti lámpás (259) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Autómánia (61) Történelem (15) Irodalmi kávéház (513) Vetítő (30) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Tereb (141) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>