Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
3c873ad657988ec099c152ed109b223e.jpg

Frei Tamás: Merkel a zsákutcában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Angela Merkel bajban van. Krízisben, ahogy a német sajtó fogalmaz.

Kimutathatóan csökken a népszerűsége, miközben a saját pártjából is egyre többen és egyre élesebben bírálják. A hullámok átcsaphatnak a feje felett – jósolják a szalagcímek Németországban.

Pedig alig néhány hete még minden rendben volt. Annyira rendben, hogy az egyik szociáldemokrata tartományi miniszterelnök nyilvánosan elmélkedett arról, hogy a pártjának a következő választásokon semmi értelme ellenjelöltet állítania, mert Angela Merkelt úgysem lehet legyőzni. Képtelenség, mert annyira jól végzi a dolgát.

Azóta viszont napi tízezer menekült beáramlása és Angela Merkel ezzel kapcsolatos tettei súlyos sérülést okoztak a kancellár asszony tekintélyének. Megrendült a kompetenciájába vetett hit, fogalmaznak a német lapok, hosszasan sorolva azokat a hibákat, melyeket nehéz lesz meg nem történtté tennie.

Orbán Viktor legfőbb német szövetségese, Horst Seehofer bajor miniszterelnök hetek óta masszív rendületlenséggel támadja Merkelt, és már a saját belügyminisztere is távolságot tart tőle. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Angela Merkel népszerűsége egyetlen hét alatt kilenc százalékot zuhant. A megkérdezettek többségét most már csak épp eléri azok száma (54%), akik elégedettek a munkájával. Újabb egy hét, még százezer bevándorló, még néhány iskola, ahol törlik a tornaórákat, mert a tornateremben menekültek alszanak, és valószínűleg elfogy a többség.

Közben a bajor miniszterelnök 11 százalékkal növelte a népszerűségét. A németek 51 százaléka most már azt mondja, hogy a menekültek tömeges beáramlása félelmet kelt benne. Két héttel korábban ez a szám még csak 38 százalék volt.

Ma már csak a németek alig egynegyede ért egyet Angela Merkellel
abban, hogy Németország képes lesz az idegen kultúrákból ekkora mennyiségben, egyszerre és hirtelen érkező száz­ezreket integrálni. A német sajtó nyíltan a kancellár asszony szemére veti, hogy fölöslegesen szónokolt a felső határról. Mármint hogy nincs felső határa Németország befogadóképességének. „Képesek leszünk rá, megoldjuk” – mondta az integrációról pár héttel ezelőtt Angela Merkel, és ezzel menekültek százezreit rántotta Németországra.

Egyelőre a saját pártjában sem értik, hogy mi motiválhatta. Sokan azt a teóriát dédelgetik, mely szerint a szászországi Heidenauban tett augusztusi látogatása hatott rá olyan mélyen, hogy politikai karrierje során most először nem mérlegelt a rá jellemző hideg előrelátással, nem kalkulált, hanem csak improvizált, és hagyta, hogy az érzelmei vezessék. A heidenaui menekültközpont elleni szélsőjobbos támadás, aztán a látogatása során felé kiabált ócsárló megjegyzések („Hazaáruló!” – ordították Angela Merkelnek kopaszra nyírt neonáci huligánok) arra ösztönözték, hogy tegyen valamit Németország „gyűlölt” arca ellen. Épp túl volt a görög egyezkedésen, épp elzárta a szekrényébe az őt hitlerbajusszal ábrázoló görög újságokat, és akkor jött ez az ügy.

Hát ez lett a vége. Németország barátságos arca, menekültek százezrei, viszont zuhanó népszerűség, és egy olyan politikai zsákutca, amelyből erővel, drótkerítéssel ő már nem tud kihátrálni. Katonai határzárral Ausztria felé. De akkor hogyan? – teszik fel a kérdést egyre többen Németországban.

Frei Tamás - ]]>www.metropol.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Életmód (1) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Sport (729) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7603) Mozaik (83) Jobbegyenes (2804) Vetítő (30) Heti lámpás (313) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Tereb (146) Belföld (11) Tv fotel (65) Gazdaság (709)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>