Ma 2020 november 27. Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.
df83a4f83f3607ec2fb60d07e2929973.jpg

Frei Tamás: Az új iskola leckéje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Itt Amerikában sem egyértelmű, hogy miként is kellene „haladni a korral”, a stabilnak vélt kulturális és társadalmi normák porba hullásával.”

Én előnyt kovácsolnék belőle. Valahogy kihasználnám, hogy a popkultúra behatolt a diplomáciába. Nem cinikus és gőgös nevetgéléssel, szinte lesajnálva kezelném az új amerikai nagykövetet Budapesten (ahogy azt a magyar sajtó nagy része teszi, merthogy nem diplomata és nem Magyarország-szakértő), hanem érdeklődéssel és az eddigi teljesítménye alapján neki kijáró tisztelettel.
És hogy miért? Hadd kezdjem kicsit messzebbről.

Itt Amerikában sem egyértelmű, hogy miként is kellene „haladni a korral”,
a stabilnak vélt kulturális és társadalmi normák porba hullásával. Alig telik el nap, hogy ne hangzana el valamiféle összefüggésben, hogy valaki „old school”, vagyis a régi iskola szellemiségét tükröző módon gondolkodik, vagy épp ellenkezőleg, new school – új, popkultúrás, a fiatalokat, az új generációt értő, a világ társadalmi vagy épp üzleti értelemben vett trendjeit követő és ezekben sikeres személyiség.

A Budapestre akkreditált új amerikai nagykövet, Colleen Bell fotóját én ezen a héten épp a Vanity Fairben láttam, a világ talán legolvasottabb, de mindenképpen legtekintélyesebb popkultúra-, divat- és közéleti havilapjában. A Vanity Fair Oscar-partija világszerte vágyott esemény. Az, amelyről a Vanity Fair ezúttal beszámolt, a világ másik sóvárogva és irigykedve figyelt partija. A párizsi Bal des Débutantes, a kezdők bálja az új és régi iskola, az európai arisztokrácia és a globális pénzelit találkozója. A politika hatalmasai éppúgy felbukkannak itt, mint Hollywood nagyágyúi, egy estére összekeverednek a 18 éves korukat elérő kiváltságos lányok szülei a drága ruhák, csillogó ékszerek és halkan pukkanó pezsgők ölelésében.

Colleen Bell, a világ legnézettebb, több mint száz országban vetített szappanoperájának producere a most debütáló és a kozmopolita felső tízezer (de lehet, hogy csak pár száz) világába belépő 18 éves lányát, Caroline-t kísérte el. Évente mindössze 25 kiválasztott fiatalt és az ő szüleiket hívják meg erre az eseményre. Szuper exkluzív – Amerikában így mondanák. A Vanity Fair fotóján mindketten elegánsak, anya és lánya szépek, old school eleganciával mártóznak meg a new school világában.

Amibe már nem lehet beleszületni, hanem csak teljesítménnyel eljutni. A modern világ popkultúrájában, a naponta hat órát televíziózó embermilliárdok korszakában a világ legnézettebb tévésorozatát, a több mint harminc Emmy-díjjal jutalmazott Gazdagok és szépeket producerként jegyző Colleen Bell ennek a felső tízezernek a tagja. Aki egyik nap még Grammy-díjas énekest hív fellépni Los Angeles-i házába, egy ottani privát partira, mint Obama kampányfinanszírozó szervezetének tagja, máskor Párizsban fotózzák európai arisztokratákkal és a divatvilág kulcsfiguráival, utána pedig Budapesten landol. És most velünk foglalkozik.

Ha tetszünk neki, a város, az emberek, a hangvétel, minden, amit tapasztal, ha lendületes, avantgárd, korszerű, valóban „új iskola” arcunkat mutatjuk, akkor abból még ki is sülhet valami jó. Valahol, valamikor, esetleg Párizsban, vagy egy fehér házi fogadáson Washingtonban, vagy csak olyan személyes e-mailekben, melyeket sosem fogunk olvasni, de ezerszer többet árthatnak, vagy épp használhatnak Magyarországnak, mint az adófizetők pénzéből országimázs­kampányokra költött milliárdok. Én végiggondolnám.

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

]]>www.flagmagazin.hu]]>]]>
]]>


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Heti lámpás (245) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (655) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mozi világ (440) Történelem (14) Jobbegyenes (1905) Egészség (50) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Mondom a magamét (4934) Nagyvilág (1452) Vetítő (37) Tereb (140) Politika (1571) Irodalmi kávéház (492) Életmód (1) Sport (729) Gasztronómia (539) Belföld (5) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>